Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Het Letterenhuis in Antwerpen was op 3 maart voor de tweede keer het decor van Het Literaire Pleidooi. Met deze literaire ‘rechtbank’ willen het Letterenhuis, deBuren en het Letterkundig Museum enkele Nederlandse en Vlaamse auteurs in ere herstellen. Auteurs waarvoor geen plaats was in Het Pantheon, de lijst van honderd schrijvers die volgens het Letterkundig Museum de geschiedenis van de Nederlandse letteren schreven.
Rechter Philip Freriks en het publiek beslisten na vurige pleidooien van Kris Humbeeck en Matthijs de Ridder dat Filip de Pillecyn een plaatsje moet krijgen in de eregalerij. Filip de Pillecyn krijgt een gelegenheidstentoonstelling in het museum in Den Haag. Op een volgende literaire rechtbank op 7 april wordt er gepleit in het voordeel van J.A. Dèr Mouw en Herman de Coninck.
Onder het toeziend oog van edelachtbare Philip Freriks nam in dit tweede Literaire Pleidooi openbaar aanklager Arjan Peters het samen met getuige à charge Fabian Stolk op voor Willem Brakman. Kris Humbeeck en Matthijs de Ridder verdedigden Filip de Pillecyn. De passie en het vuur in de pleidooien tekenden de avond.
Matthijs de Ridder pleitte om Filip de Pillecyn in Het Pantheon te laten opnemen: “Er zijn weinig schrijvers die ik graag lees en waarmee ik het toch zo oneens ben als met Filip de Pillecyn. Zijn pogingen om een ideaal Vlaanderen te construeren op papier hebben hem in het echte leven bovendien de collaboratie in gedreven. Maar De Pillecyn is een virtuoze vertegenwoordiger van een literaire traditie die in Het Pantheon behoorlijk ondervertegenwoordigd is. Zijn literaire herordening van de realiteit is stilistisch zeer verfijnd en een stuk interessanter dan het zoveelste universeel menselijke gewrocht van de zoveelste estheet.”
Arjan Peters pleitte dan weer om Willem Brakman in Het Pantheon te laten opnemen: "Geheel tegen de mode in hield hij een pleidooi voor de herinnering, voor de fantasie, het individu en voor de barok geschilderde volzin. Allemaal grootheden die in deze platgeslagen tijden als een vloek klinken."
De jury (het publiek) in het Letterenhuis besliste na afloop dat Filip de Pillecyn een plaatsje had verdiend in Het Pantheon. Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft daarom een kleine gelegenheidstentoonstelling ingericht om De Pillecyn in ere te herstellen. Het museum toont, naast foto’s, reclamemateriaal en een beschreven visitekaartje, diverse brieven van de schrijver aan onder meer zijn uitgever De Wereldbibliotheek en de redactie van Groot Nederland. Een door De Pillecyn zelf ingevuld formulier met bio- en bibliografische gegevens vervolledigt dit eerbetoon, dat vanaf vandaag te bezoeken is.
Alle info over Willem Brakman en Filip de Pillecyn is terug te vinden op http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/het-literaire-pleidooi-ii-willem-brakman-en-filip-de-pillecyn.
Vervolgprogramma:
7 april om 20u: J.A. Dèr Mouw en Herman de Coninck
Hans van den Bergh (publicist) en Anton Korteweg (voormalig directeur Letterkundig Museum) nemen het op voor J.A. Dèr Mouw.
Piet Piryns (Knack) en Delphine Lecompte (dichteres) pleiten voor Herman de Coninck.
• De ontmoetingen vinden plaats in het Letterenhuis, Minnebroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
• De toegang is gratis
• Reserveren via info@deburen.eu of +32 (0)2 212 19 30
• Vanaf 20 tot 22.30 uur – deuren open om 19.30 uur – na Het Literaire Pleidooi krijgt het publiek een drankje aangeboden
Wedstrijd
Is Het Pantheon met toevoeging van de zes auteurs uit Het Literaire Pleidooi volledig of niet? Ook het publiek krijgt zijn zegje. Wie in maximaal 200 woorden een literair pleidooi schrijft voor een schrijver die zou moeten worden opgenomen in Het Pantheon, maakt kans op een retourticket Vlaanderen-Den Haag voor twee personen, toegangstickets voor het Letterkundig Museum in Den Haag en voor het Letterenhuis in Antwerpen, én een mooi boekenpakket. Alle informatie op www.deburen.eu.