Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

CELA verbindt opkomend Europees literair talent

Achter de schermen waren we er al jarenlang druk mee in de weer en nu werden onze inspanningen eindelijk beloond. De Europese Unie maakte bekend een nieuw Europees talentontwikkelingsprogramma voor literaire makers te ondersteunen. Maak je op voor CELA!
Door deBuren op 21 jun 2017
Tekst
Literatuur & taal
CELA

Achter de schermen waren we er al jarenlang druk mee in de weer en nu werden onze inspanningen eindelijk beloond. De Europese Unie maakte bekend een nieuw Europees talentontwikkelingsprogramma voor literaire makers te ondersteunen. Maak je op voor CELA!

 

 

In september 2017 gaat CELA van start, een innovatief, tweejarig Europees talentonwikkelingsprogramma voor schrijvers, vertalers en curatoren. CELA staat voor Connecting Emerging Literary Artists. Het is een samenwerking van zeven partners uit zes landen. Vanuit Brussel organiseren het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Internationaal Literatuurhuis Passa Porta de aftrap.

 

 

Connecting Emerging Literary Artists

 

Een selectie van 18 talentvolle schrijvers, 24 vertalers, 6 beginnende literair professionals én de 7 deelnemende literaire organisaties volgt met CELA een intensief traject gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, tools en een netwerk.

  • Gedurende het eerste jaar worden de talenten met masterclasses en residenties voorbereid op de Europese literaire markt, en leren ze te communiceren met een internationaal publiek.
  • In het tweede jaar van het traject worden de talenten geïntroduceerd in de Europese literaire markt. Dat gebeurt in 2018 en 2019 via een internationale marketing- en publiciteitscampagne, een Europese tour langs zes grote festivals en diverse netwerk-events met bekende schrijvers, uitgevers en literaire organisaties.

De literaire talenten die deelnemen aan CELA ontwikkelen zo nieuwe skills, een internationaal netwerk en nieuw werk, door middel van een programma van schrijf- en vertaalopdrachten.

 

 

Europees doel

 

Het doel van CELA is het scheppen van een Europese context voor een nieuwe generatie literaire makers.

 

Uitzonderlijk is dat het project literaire talenten de mogelijkheid biedt in een vroeg stadium van hun carrière intensief en internationaal samen te werken. Ook krijgen ze de kans om zich te presenteren aan een internationaal publiek. Bovendien geeft CELA de kleinere talen een grote kans: het project laat het geluid van de kleine stemmen horen in een koor dat vaak gedomineerd wordt door de grote zangers.

 

 

De drijvende krachten achter CELA

 

Het project is een samenwerking van zeven partners uit zes landen: Wintertuin (Nederland, projectleider), Passa Porta (België), Booktailors (Portugal), Pisa Book Festival (Italië), Escuela de Escritores (Spanje), Cinepub (Roemenië) en Vlaams-Nederlands huis deBuren. Het programma wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

 

De zeven CELA-partners delen het geloof in de noodzaak van een duurzame infrastructuur voor literaire talentontwikkeling. Daarmee kunnen we de diversiteit van de Europese literatuur behouden. En we kunnen, onafhankelijk van de door bestsellers gedomineerde markt, uiteenlopende literaire talenten een duw in de rug geven.

 

CELA richt zich ook op het creëren van nieuwe digitale mogelijkheden voor literaire makers, en op het ontwikkelen van nieuwe manieren om inkomsten te verwerven als schrijver of vertaler. Op deze manier bouwen de geselecteerde talenten zowel aan een internationale literaire carrière als aan een kansrijke zelfstandige beroepspraktijk.

 

 



De talenten die namens Vlaanderen zullen deelnemen aan CELA zijn:

 

Maud Vanhauwaert (1984) is schrijver en tekstperformer. Voor haar debuutbundel Ik ben mogelijk (2011, Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs. In 2014 won ze met Wij zijn evenwijdig_ de Hughues C.Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninckwedstrijd. Haar teksten bevinden zich tussen proza en poëzie, een grensgebied dat Vanhauwaert met verve verkent. Haar podiumwerk is veelzijdig: van een finaleplaats in het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014) tot de solovoorstelling Het is de moeite. Maud behaalde een MA Taal-en Letterkunde (UA) en een MA Drama aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf doceert.


Voor deBuren ging ze in 2012 mee naar Parijs en schreef ze een citybook over Lublin. Op het Passa Porta Festival in maart 2017 nodigde Geert van Istendael twee dichters uit die ‘iets hebben' wat hij hun benijdt. Een van deze twee was Maud Vanhauwaert. Maud schreef ook een tekst over ‘literatuur voor de toekomst', naar aanleiding van tien jaar Passa Porta. Op uitnodiging van Passa Porta verblijft Maud Vanhauwaert van 6 mei tot 30 juni in residentie in Amsterdam.

 

 



Rebekka de Wit (1985) schrijft proza, theater en columns. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog een wonder tekort (Atlas/Contact). Haar werk werd verder gepubliceerd in diverse tijdschriften en ze is vaste columnist voor rekto:verso. Ze studeerde in 2011 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (afdeling woordkunst) en oogstte succes met  meerdere voostellingen op Theater aan Zee (KBC-TAZ Jongtheaterprijs voor Hoe dit het verhaal werd) en met de voorstelling Stel je voor, ik zoek een staat (SABAM schrijfprijs). Ze is als artistiek leider verbonden aan De NWE Tijd en werkt als als gastdocent op de Hogeschool Antwerpen.


Voor deBuren ging ze in 2012 mee naar Parijs en schreef ze citybooks over Venetië en Antwerpen. Rebekka was een van de deelnemende auteurs aan het Passa Porta Seminar ‘Need & Necessity'. Ze schreef een nieuwe tekst voor het Passa Porta Festival 2017, en trad er ook op in de Nieuwe Seksistische Talkshow van Niña Weijers en Simone van Saarloos.

 

 



Carmien Michels
(1990) danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Haar debuutroman We zijn water (2013, de Bezige Bij) haalde de shortlists van de Debuutprijs en De Bronzen Uil 2014. Haar tweede roman Vraag het aan de bliksem verscheen in 2015 bij Uitgeverij Polis. Ook in andere genres gooit ze hoge ogen. Zo won ze in 2016 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, haalde ze datzelfde jaar brons op het Wereldkampioenschap én werd ze Europees Kampioen Poetry Slam. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.
Voor deBuren ging ze in 2016 mee naar Parijs en schreef ze een citybook over Münster. Tijdens het Passa Porta Festival 2017 trad ze op als ‘portretschrijver'.

 

 


SAVE THE DATE

Op 26 september 2017 stellen we de Europse talenten aan u voor bij deBuren. Een uitgelezen kans om al enkelen van hen te leren kennen.

Wintertuin (Nederland, projectleider), Passa Porta (België), Booktailors (Portugal), Pisa Book Festival (Italië), Escuela de Escritores (Spanje), Cinepub (Roemenië) en Vlaams-Nederlands huis deBuren. Het programma wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de ste
Vertel het verder: