Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Judith van der Wel (26) wint essaywedstrijd 'Beste Multatuli, ...'

De Nederlandse Judith van der Wel (26) wint de essaywedstrijd ‘Beste Multatuli, …’ en mag van deBuren dit najaar in het kader van het Multatuli-jaar afreizen naar Indonesië. Zij zal niet alleen Jakarta bezoeken, maar ook Rangkasbitung aandoen: de plaats waar Multatuli woonde. Lees hier haar essay.
Door deBuren op 22 jul 2010
Nieuws
Politiek & samenleving
Literatuur & taal

De Nederlandse Judith van der Wel (26) wint de essaywedstrijd ‘Beste Multatuli, …’, een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in het kader van het Multatuli-jaar. Als beloning reist van der Wel dit najaar af naar Indonesië. Zij zal niet alleen Jakarta bezoeken, maar ook Rangkasbitung aandoen: de plaats waar Multatuli woonde. Haar essay en haar reisverslag worden gepubliceerd in de bundel Beste Multatuli, ...

deBuren vraagt gedurende het Multatuli-jaar vijf prominente auteurs om een brief te schrijven aan Multatuli en hem te consulteren. Deze vraag om advies was tevens de inzet van de essaywedstrijd.

Juryleden Willem Bongers (deBuren), schrijver Christiaan Weijts en Multatulibiograaf Dik van der Meulen bekronen dit essay met de eerste prijs omdat Van der Wel op elegante wijze en met een heldere betooglijn de brug slaat tussen de Max Havelaar en hedendaagse vragen rondom integratie en asielbeleid in Nederland.

Ze stelt ondermeer dat asielzoekers in detentiecentra het slechter hebben dan gevangenen, dat de rechten van het kind in asielzoekerscentra niet gewaarborgd zijn en dat de noodzakelijke dialoog tussen ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ vlotgetrokken moet worden. Van der Wel schuwt de polemiek niet: “De ‘onbeschaafde liplap’ van toen is de ‘achterlijke moslim’ van nu. De sarong die mevrouw Sjaalman moest afleggen is het ‘horizonvervuilende hoofddoekje’ van tegenwoordig.”

Judith van der Wel volgt een onderzoeksmaster Religiestudies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en liep stage aan de Max Havelaar Academie. Vanaf haar vakantieadres reageerde zij enthousiast op de toekenning.

Naast de eerste prijs kent de jury ook een tweede prijs toe en vier eervolle vermeldingen. Michelle Verheij vestigt de aandacht op de Poolse arbeidsmigratie en wint het boek Congo van David Van Reybrouck. Joris Moonens, Jeroen Deckmyn, Hans van de Water en Maarten Horeman verdienen met hun essays het foto- en reportageboek Duizend-en-één-dromen van Ann De Craemer en Pieter Jan De Pue.

Het winnende essay vindt u als bijlage en staat vanaf vandaag op de website van deBuren.

In het najaar zet deBuren het Multatuli-jaar voort, met lezingen van David Van Reybrouck, Ellen Ombre en laureate Judith van der Wel. Op 12 december sluiten we het jaar af met een speciale Multatuli-editie van het boekenprogramma ‘Belezen en Goedgekeurd’ met Winnie Sorgdrager (voorzitter van het Multatuli Genootschap) en Jan Siebelink.

Vertel het verder: