Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Zevenmijlslaarzen 2/7: Teylers Museum

Wij nemen u zeven weken mee langs de websites van musea in Nederland die ook online de moeite waard zijn. Goed voor een regenachtige dag of een inspirerende lunchpauze op kantoor. Deze week brengen wij een digitaal bezoekje aan het intieme Teylers Museum in Haarlem.
Door deBuren op 16 sep 2010
Nieuws
Politiek & samenleving
Cultuurbeleid

Vorige zomer namen we u mee op een zomerse elfstedentocht door Nederland. Dit keer verzorgen wij een reis langs de Nederlandse musea. Echter, voor deze bezoekjes hoeft u uw zetel niet uit te komen. Wij nemen u zeven weken mee langs de websites van musea in Nederland die ook online de moeite waard zijn. Goed voor een regenachtige dag of een inspirerende lunchpauze op kantoor.

Na het Rijksmuseum in Amsterdam, brengen wij deze week een digitaal bezoekje aan het Teylers Museum te Haarlem.

Dit karakteristieke museum in Haarlem laat zich voorstaan op het feit dat het 't eerste en het oudste museum van Nederland is. Vanaf 1784 toont het Teylers Museum in een prachtig gebouw haar zeer diverse collectie van machines, fossielen, historische boeken en schilderijen uit de 17e eeuw.

Ook online is het Teylers Museum graag haantje de voorste en ze was dan ook een van de eerste musea met een serieuze Twitter-account, waarbij de nadruk ligt op het communiceren mét de bezoeker en niet enkel ‘naar de bezoeker toe'.

De website van het Teylers is rijk aan informatie over de collectie en heeft ook een flink gedeelte van de collectie online weten te zetten. Zo kunt u onder het kopje ‘collecties' mooie beelden bekijken van de fossielen en mineralen, natuurkundige instrumenten, schilderijen en prenten én, voor de liefhebber, munten en penningen. Een echt pareltje zijn de beelden onder ‘Bibliotheek'. Prachtige scans van manuscripten en kleurrijke prenten.

Het Teylers Museum presenteert haar collectie nog niet zo interactief als het Rijksmuseum, maar ze laat de objecten zeker in hun waarde en doet haar best om ook online zo veel mogelijk contact te hebben met de bezoeker. De intieme sfeer van het museum komt daarmee ook online goed tot haar recht.

Vertel het verder: