Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Leonore Spee wint Het Rode Oor 2022

Op zondag 9 oktober 2022 koos het publiek uit negen finalisten Stemvorken van de Nederlandse Leonore uit tot het beste erotische verhaal. De juryprijs ging naar oud-schrijfresident Jorik Amit Galama voor hun kortverhaal Ongewerveld.
Door deBuren op 10 okt 2022
Nieuws
Literatuur & taal
Het Rode Oor
© Andreas Van Esbroeck

De publieksprijs

 

Op zondag 9 oktober 2022 koos het publiek uit negen finalisten Stemvorken van de Nederlandse Leonore Spee uit tot het beste erotische verhaal. De stemming vond plaats tijdens een simultane finale vanuit Amsterdam en Antwerpen. Jurylid Yael van der Wouden lauwert in het juryrapport de reflectie op adolescentie en seksualiteit, en de kwetsbaarheid waarmee Spee de internaliteit van haar personage deelt.

 

De winnaar mag Het Rode Oor in ontvangst nemen, samen met een geldprijs ter waarde van 500 euro en een publicatie op Hard//hoofd.

 

 

De juryprijs

 

Naast de publieksprijs reikten we ook Het Rode Oortje uit: een eervolle vermelding van de jury, die gepaard gaat met een publicatie in De Morgen. 

 

Dit jaar gaat die juryprijs naar Ongewerveld van Jorik Amit Galama: 'Over de vraag of dat verhaal een plekje verdiende in de finale, hoefde de jury niet lang te discussiëren. ‘Ongewerveld’ is namelijk veel: het is intiem, kwetsbaar en lichamelijk tot in elke komma. Stuk voor stuk ingrediënten voor weergaloze erotiek.' Aldus het juryrapport.


© Andreas Van Esbroeck
© Nick Chesnaye

© Alexia Leysen

Leonore Spee

Leonore Spee is theatermaker en performer. Met Sascha Bornkamp richtte ze Teletext op. Teletext maakt Nederlandstalige muziek en muziektheatervoorstellingen, ontwikkelt audiotours, geeft workshops, creëert locatieprojecten en smeedt artistieke allianties binnen en buiten de blackbox. Ze is verbonden aan Gents performancecollectief Ontroerend Goed en muziektheaterhuis WALPURGIS. Ze is lid van feministisch schrijverscollectief Hyster-X.

© Sanne De Wilde

Jorik Amit Galama

Jorik Amit Galama (1992) is filmmaker en schrijver. Na de opleiding Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie werd hen geselecteerd voor het Slow Writing Lab. In 2021 ronde hen aan de Nederlandse Filmacademie de master Artistic Research in and through Cinema af. Hun werk werd o.a. gepubliceerd in/op De Revisor, Hard//hoofd, Tirade, Kluger Hans, Tubelight en Metropolis M.

Organisatie: deBuren, Stichting Nieuwe Helden, De Nieuwe Liefde, Hard//hoofd en The Writer’s Guide (to the Galaxy). Het Rode Oor is onderdeel van het project Yes, please!, een initiatief van Stichting Nieuwe Helden in co-productie met deBuren en in samen
Vertel het verder: