Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Raf Njotea en Joost Oomen worden de ambassadeurs voor de Week van het Nederlands 2022

Door deBuren op 30 apr 2022
Nieuws
Literatuur & taal
Week van het Nederlands
Joost Oomen © Lenny Oosterwijk | Raf Njotea © Robin Bervoets

Een nieuwe editie van de Week van het Nederlands betekent ook nieuwe ambassadeurs van het Nederlands. Voor de achtste editie nemen de Nederlandse dichter en schrijver Joost Oomen en de Vlaamse scenarist en kersvers columnist van De Standaard Raf Njotea het ambassadeurschap op.

deBuren en de Taalunie organiseren jaarlijks in samenwerking met partners en organisaties de Week van het Nederlands in Vlaanderen en Nederland, die volledig in het teken staat van evenementen en acties die aandacht besteden aan het Nederlands.  


Een jaarlijkse traditie zijn inmiddels de ambassadeursduo’s, een Vlaming en een Nederlander die gezamenlijk een tekst, muzikaal nummer, speech of andersoortige voorstelling maken die de taal tijdens de Week van het Nederlands in de kijker zet. Zo sloegen Elfie Tromp en Jaouad Alloul vorig jaar de handen in elkaar voor een kleurrijke performance die de taal op stelten zette en tijdens de Week van het Nederlands door Vlaanderen en Nederland reisde.  


Dit jaar zijn de Vlaamse podcastmaker en kersvers columnist van De Standaard Raf Njotea en de Nederlandse schrijver Joost Oomen dus aan elkaar gekoppeld: twee veelzijdige taalkunstenaars met een groot enthousiasme voor de taal in al haar mogelijkheden en variaties. Raf is 'ontzettend vereerd' om als ambassadeur 'de pracht en kracht van onze taal te kunnen helpen uitdragen tijdens de Week van het Nederlands': 'Van mij zou onze mooie taal een heel jaar centraal mogen staan!'


Joost en Raf hebben ervoor gekozen de komende maanden rond de thematiek van ‘schoonheid in de Nederlandse taal’ te werken. Ze gaan onderzoeken wat schoonheid precies is, en vooral waar die in de Nederlandse taal te vinden is. Oomen: 'Als je in één taal zowel flageolet als poffertje kunt zeggen, dan heb je niet te maken met een taal maar met een universum.' Wat zij samen gaan maken, wordt later dit jaar bekendgemaakt.


Op de Nederlandse Radio 1 vertelden Joost en Raf bij De Taalstaat zaterdag 30 april 2022 over de Nederlandse taal en over hun plannen voor de Week van het Nederlands.

 

 

Doe jij ook mee?

 

Elk jaar groeit het bereik van de Week van het Nederlands dankzij initiatieven als de Taalkrant, de samenwerking met de ambassadeurs én het enthousiasme en de inzet van de verschillende partners die met hun activiteiten het Nederlands in de kijker zetten. Het afgelopen jaar waren ruim tachtig activiteiten verbonden aan de Week van het Nederlands. 


Organiseer jij in de eerste week van oktober een lezing, debat, workshop of voorstelling rond taal, het Nederlands en aanverwante thema’s? Voeg dan je eigen activiteit toe aan de agenda van de Week van het Nederlands. Dat kan eenvoudig via de website. Deelname is gratis en iedereen kan activiteiten aanmelden - zolang ze met het Nederlands te maken hebben natuurlijk.  

 

 

Wie zijn Raf en Joost?

© Lenny Oosterwijk

Joost Oomen

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt, de roman Het Perenlied, de vinylsingles Joost Oomen en Vruchtjes Eten en het reisverslag Visjes. Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok. In 2018 nam hij deel aan de Schrijfresidentie van deBuren. In zijn vrije tijd is Oomen onderdeel van het literaire DJ-collectief Team KTW. Joost werkt aan nieuw literair werk bij Uitgeverij Querido en aan nieuw theaterwerk bij het productiehuis van Explore the North. De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021 en in datzelfde jaar werd hij derde bij de Nederlandse versie van kennisquiz De Slimste Mens

© Robin Bervoets

Raf Njotea

Raf Njotea (1986) is scenarist, columnist voor De Standaard en presentator. Hij schreef onder andere mee aan de Vlaamse tv-series Dertigers, Panna en Familie, en maakte samen met Lander Kennis de podcast Ouder voor de Vlaamse Radio 1, over het mysterieuze migratieverleden van zijn vader. Via opiniestukken en lezingen mengt Raf zich in het maatschappelijke debat rond thema’s als diversiteit, identiteit en taal.


Vragen of opmerkingen? Mail naar anouk@deburen.eu. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws met onze maandelijkse nieuwsbrief

Vertel het verder: