Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

5x Paul van Ostaijenkunst in Antwerpen

De Paul van Ostaijenwandeling die je via de ErfgoedApp kunt downloaden, houdt halt bij plaatsen die belangrijk waren in het leven van de dichter en op plekken waar de sleutelpassages uit zijn meesterwerk Bezette Stad zich hebben afgespeeld. Ontdek hieronder de vijf verschillende kunstintegraties die sinds 22 februari zichtbaar zijn in het Antwerpse straatbeeld.
Door deBuren op 1 mrt 2022
Tekst
Literatuur & taal

#1 | Onrust - Vleeshuis

 

Tegen de gevel van het Vleeshuis vind je het werk Onrust van kunstenaar Ward Zwart. Vanaf het kunstwerk heb je ook zicht op het Jezusbeeld ‘Kristus van de dijk’ dat figureert in verschillende van Van Ostaijens gedichten. Zo ook in 'Sous les Pont de Paris’ waarnaar het werk van Ward Zwart verwijst.


#2 | Boem Paukeslag - Boekhandel De Slegte

 

Boem Paukeslag …daar ligt alles plat. Boven Boekhandel De Slegte op de Wapper, in de jaren ’20 het epicentrum van het uitgaansleven, is nu ook de bekendste regel van het gedicht 'Music Hall' uit Bezette Stad te vinden.


#3 | Zeppelin - Lange Leemstraat

 

Aan het geboortehuis van Paul van Ostaijen in de Lange Leemstraat 56 ontdek je de hedendaagse ‘Zeppelin’ die bij Hélène Gelèns en Koen Broucke Koortsdroom, 30°36'59.7”NB 114°15’43.9”OL heet. 


#4 | Ragtime Nightmare - toys4boys

 

In de winkeletalage van toys4boys in de Nosestraat vind je het werk Ragtime Nightmare van Shamisa Debroey. Daarmee geeft ze een artistiek antwoord op Van Ostaijens 'Rouwstad'. Inspiratie waren de chaos, de maskers, de drukte in de stad en Rag time, naar het bekende pianostuk, dansen op de repetitieve toon van de geschiedenis.


#5 | De Aftocht - Metrohalte 'Opera'
 

In de vernieuwde metrohalte ‘Opera’ aan de Teniersplaats kun je langs het meterlange kunstwerk van illustrator Dieter de Schutter lopen, die het verhaal van De Aftocht van begin tot einde vormgaf langs de glazen wanden van het station. Het werk werd op 22 februari feestelijk onthuld in aanwezigheid van Dieter de Schutter en schepen Femke Meeuwsen.

Dieter De Schutter: 'Ik zie de Aftocht als een nieuw vrolijk begin. De mensen komen terug naar buiten, er is een nieuwe start.'
Detail uit De Aftocht
Vertel het verder: