Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

3x deBuren op het DS Podcastfestival

Het allereerste DS Podcastfestival brengt 'het beste dat podcast te bieden'. Op 1 en 2 april 2022 kan je in het Kursaal van Oostende terecht voor luistersessies met drie podcastproducties van deBuren. Luister samen met de makers naar een aflevering van 'Geen kleine man', 'Bezette Stad' of 'The Wetsuitman' en ga er vervolgens met hen over in gesprek.
Door deBuren op 16 nov 2021
Nieuws
Literatuur & taal

1. Geen kleine man

 

Zaterdag 2 april om 15:00 |  | Kursaal Oostende

 

Het vrouwenlichaam werd altijd beschouwd als dat van ‘een kleine man’. Medische onderzoeken, diagnoses, medicatie, alles was gebaseerd op het mannenlichaam. Tot bleek dat vrouwen anders in elkaar zitten. Dat bijvoorbeeld autisme, hartaandoeningen, migraine, ADHD en reuma een heel andere uitwerking hebben op vrouwen dan op mannen.

 

In de podcast Geen kleine man gaat AudioCollectief SCHIK met journalist Sofie Peeters op onderzoek. Peeters werd tien jaar lang geplaagd door zware angstaanvallen die geen enkele arts kon verklaren of verhelpen. Tijdens haar tweede zwangerschap legde Sofie domweg zelf de link. En met het achterwege laten van haar pilstrip, verdween ook de stoornis uit haar leven. Maar waarom had tien jaar lang geen enkele arts of gynaecoloog deze link gelegd?

 

Luister op het festival samen met AudioCollectief SCHIK en Sofie Peeters in een intieme setting naar een aflevering van de podcast, en ga er nadien met hen over in gesprek. Je kunt de podcast ook beluisteren via VPRO en in DOCS op NPO Radio 1.

2. Bezette Stad

 

Zaterdag 2 april om 19:00 | Kursaal Oostende

 

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat Paul Van Ostaijen de legendarische dichtbundel Bezette stad publiceerde. De uitgelezen verjaardag, vonden de literaire organisatie Watershed en het grafisch ontwerpplatform Graphic Matters, om een erg knappe tentoonstelling op poten te zetten waarin vijf woordkunstenaars en evenveel ontwerpers elkaar vinden op het snijvlak van taal en typografie: TYYYPOëzie.

 

Naar aanleiding van de reizende tentoonstelling maakten we samen met Watershed nu ook een podcast die is geïnspireerd op het roemruchte boek. De centrale vraag daarin: wat houdt de stad tegenwoordig bezet. De podcast gaat op het festival in première in aanwezigheid van Pieter Blomme en Dennis Gaens, de twee makers die nadien ook met de bezoeker in gesprek gaan. Beluister de podcast ook via je favoriete podcastapp.

 

3. The Wetsuitman

 

Zaterdag 2 april om 11:30 | Kursaal Oostende

 

'Een intelligent stuk over de complexiteit van identiteit met de anonieme duiker als symbool van een gefnuikte zoektocht naar erkenning.'

 

- De Standaard

 

In 2015 vindt een man een duikerspak tussen de rotsen in Noorwegen. Er steken botten uit de zwemvliezen. De politie komt erbij, maar niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit.

 

The Wetsuitman was oorspronkelijk een theaterstuk van Freek Mariën uit 2019 waarin drie acteurs samen 28 rollen spelen. Intussen is het theaterstuk echter ook een podcast waarin de drie acteurs, Robbert Vervloet, Yinka Kuitenbrouwer en Maxime Waladi, hun rollen terug opnemen. Beluister hier alle afleveringen uit de podcast en ga er tijdens het festival met podcastmaker Lucas Derycke over in gesprek.

 

 

 

Vertel het verder: