Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Dit was de Week van het Nederlands 2021

Op 2 oktober 2021 begonnen we aan een 7-daagse talige reis doorheen de Lage Landen en ver daarbuiten. Herbeleef deze reis via deze vier hoogtepunten.
op 15 okt 2021
Beeld
Literatuur & taal
Week van het Nederlands

1. Uitzending van De Taalstaat door Radio 1 en NPO Radio 1

 

Om 11u stelden de ambassadeurs van het Nederlands Jaouad Alloul en Elfie Tromp hun eclectische performance 'Taal is macht' voor bij De Taalstaat op NPO Radio 1 én VRT Radio 1. De uitzending was de officiële aftrap van de Week van het Nederlands en werd voor de gelegenheid gemaakt over de grenzen heen: Frits Spits (NPO Radio 1) en Jan Hautekiet (VRT Radio 1) presenteerden deze bijzondere uitzending vanuit de studio in Hilversum. Naast de ambassadeurs kwamen ook Tom Lanoye, Jan Cremer, Joël De Ceulaer, Mounir Samuel, Elma Drayer en Sofie Decock langs om in het teken van het thema van de Week van het Nederlands, De Taalstaat op stelten te zetten.

 

Als kers op de taart werd dit jaar ook de Taalboekenprijs uitgereikt. Deze prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is, werd toegekend aan Diedrik van der Wal voor zijn boek Alles begint met A

 

Herbeluister het fragment van De Taalstaat.

2. Startshow 'Taal is macht' met o.a. Antjie Krog
 

De avond begon met het allereerste optreden van de ambassadeurs van het Nederlands Elfie Tromp en Jaouad Alloul. In première brachten ze 'Taal is macht', een performance over het openbreken van de hokjes van de taal en het Nederlands van de toekomst. 

 

Tijdens het tweede deel van de avond gingen we dieper in op de literaire canon en de macht van taal. Naar aanleiding van de podcastreeks Canonconversaties ging presentator Anke Verschueren hierover in gesprek met Antjie Krog, een van de belangrijkste literaire stemmen van Zuid-Afrika. Schrijver Rashid Novaire en artiest Leonore Spee (Teletext) schoven mee aan tafel. Daarna trakteerde Marjan De Ridder het publiek op een interactief taalspel waarmee ze op zoek gingen naar de grenzen van taalregels.

3. Acht Taalkunstenaars van de Dag
 

Met de Taalkrant maakten we een reis rond de wereld in acht taalopdracht. Jong en oud namen deel aan de wedstrijd, alleen of in klasverband, via e-mail en hun eigen socialemediakanalen. Elke avond om 19.00 maakte een vertegenwoordiger van het land in kwestie de laureaat bekend door middel van een Facebook Live op de pagina van de Week van het Nederlands. O.a. Algemeen secretaris van de Taalunie Kris Van de Poel, dichter Alfred Schaffer en VS-correspondent Björn Soenens namen plaats in het virtueel zitje naast onze gastvrouw Anke Verschueren.

 

Bekijk het overzicht van alle winnaars.

4. Taal is macht

 

Ambassadeurs Elfie Tromp en Jaouad Alloul reisden met hun performance Taal is macht door Vlaanderen en Nederland. 

 

Tijdens de startshow in het Zuiderpershuis (Antwerpen) maakten ze hun debuut voor het grote publiek, waarna ze schoolvoorstellingen speelden in het Heilig Hart College (Halle), Sint-Franciscusinstituut (Evergem), Sint-Barbaracollege (Gent) en CSG Penta College Scala Rietvelden (Spijkenisse). Meer dan 1000 leerlingen en leerkrachten waren getuigen van hun spetterende performance over hedendaags taalgebruik. In de Brakke Grond in Amsterdam beëindigden ze hun tournee als voorprogramma van het GrensGeluid-concert van Lisette Ma Neza en Neil Akenzua.
 
 

Vertel het verder: