Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
De coronacrisis deed heel wat Brusselaars stilstaan bij het belang van publieke ruimte. Publieke ruimte bleek niet enkel functioneel, maar werd plots meer dan ooit de plek om elkaar te ontmoeten en te ontspannen. De roep om kwalitatieve publieke ruimte klonk luid en duidelijk. Tijdens PILAR ASAP – The Lived Space Edition plooien we terug op onze thuisbasis: Brussel. Een maand lang focussen we ons op de geleefde ruimte in Brussel en het belang ervan.
De term ‘geleefde ruimte’ (‘lived space’) van Henri Lefebvre (1974) stelt dat elke ruimte per definitie sociaal is: geproduceerd door het sociale systeem en de maatschappelijke krachten waarbinnen zij opereert. Sociale ruimte, volgens Lefebvre, ontstaat op straat, door de mensen die in deze ruimte leven. Lefebvre pleitte voor een sociale ruimte waarin de ‘geleefde’ ruimte van de bewoners, minderheden, de gedomineerden evenwaardig hoort te zijn aan de ‘geconcipieerde’ ruimte van de politici, stedenbouwers en architecten. Hij stelt dat door te bestuderen hoe mensen zich in de stad gedragen, hoe hun dagelijks leven zich in die ruimte afspeelt, we veel te weten kunnen komen over het functioneren van de maatschappij.
Wat betekent het om in de sociale ruimte van jouw stad op te groeien? Hoe matcht of clasht dat met de ‘geconcipieerde’ ruimte? Wat kunnen politici, stedenbouwers, ... leren van jou? Hoe dicht jij de kloof tussen de geleefde en de geconcipieerde ruimte?
Scherpsteller en co-curator van het Pilar ASAP Festival Warda El-Kaddouri schreef binnen het thema van het festival - Brussel – The Lived Space Edition - een reflectie. Ze stelt de vraag 'wie eren en gedenken we in de publieke ruimte?':
“Ik droom van een publieke ruimte waarin we mensen eren die het leven vieren in plaats van het te nemen, mensen die mensenrechten beschermen en niet schenden, mensen die 'streden’ voor gelijke rechten en niet voor land of kapitaal.”
En jij, waar droom jij van?
Ten laatste maandag 4 oktober 2021 (vóór 10:00) verwachten we jouw essay van maximaal 2000 woorden. Mail je tekst naar lieselotte.vaneeckhaute@vub.be en alyssa@deburen.eu. De uiteindelijke winnaar maken we bekend op 9 november 2021 in Pilar tijdens het evenement Diner met de Stad.