Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oud-schrijfresidenten in de kijker

Deze zomer maakt een nieuwe lichting zich op voor de tiende editie van de schrijfresidentie. In afwachting van hun nieuwe werk, zetten we recente publicaties van oud-residenten Shimanto Reza, Chris Lomans en Obe Alkema in de kijker. Lees en luister naar wat bij hen ontstond tijdens hun verblijf in Parijs.
op 12 jul 2021
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
Shimanto Reza (Parijs 2020) © Marianna Hommersom

Beluister Mohsin & Naima van Shimanto Reza in Kluger Hans

 

In de rubriek 'Roergebied', de virtuele achtertuin van Kluger Hans waar zoekende auteurs en kunstenaars experimenteren, kan je luisteren naar Mohsin & Naima van Shimanto Reza. In drie delen leest hij zijn verhaal, dat hij schreef tijdens de schrijfresidentie 2020, zelf aan je voor. In de tekst worden zowel verwachtingen als vooroordelen over identiteit te kijk gezet en in vraag gesteld.

 

Tijdens de residentie werken de residenten ook aan een opdrachttekst. Dit jaar gingen ze aan de slag om artefacten uit de Slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum te laten spreken. Geïnspireerd door een plattegrond van de Bocht van Bengalen schreef Shimanto Lijnen, een brief van een man aan zijn liefste.

 

 

De opdrachttekst waarmee Shimanto zich kandidaat stelde voor de residentie is Doorzichtige ogen, een korte tekst om ons de waarheid over ‘de schrijver’ te zeggen. De kandidaat-schrijfresidenten kregen namelijk de opdracht om zich te verhouden tot een aspect van Multatuli's schrijverschap: het streven naar de onbelemmerde waarheid.

 

Naast zijn publicatie in Kluger Hans, leverde Shimanto dit jaar ook een bijdrage aan De Revisor #28 waar hij ingaat op multiculturele identiteit.

 

Chris Lomas (Parijs 2020) © Marianne Hommersom

Lees Dunne stof van Chris Lomans in De Gids

 

In het nummer De ziel van het literaire tijdschrift De Gids zoeken auteurs naar een glimp van de ziel in een jaar dat zo beheerst is door het lichaam. Met hun essay Dunne Stof boog Chris Lomans zich over de relatie tussen beide. 

 

Net als Shimanto, nam Chris in de zomer van 2020 deel aan de schrijfresidentie. Naast hun persoonlijke schrijfonderzoek waaruit Dunne stof voortkwam, schreef hen bij de tentoonstelling Slavernij de opdrachttekst In de maag van de wereld, waar kapmessen uit het begin van de 19e eeuw in koor reflecteren op hun lot. 

 

Als antwoord op de opdracht om zich te verhouden tot Multatuli en het streven naar waarheid, schreef hen de tekst Het dragen van onveiligheid, waarin hen Multatuli wijst op een waarheid die de schrijver nooit heeft moeten kennen.

 

In hetzelfde jaar van Chris' residentie verscheen hun boek chapbook Blijf de kou wegstrijken. Naast schrijver is hen ook programmamaker en samen met Smita James host Chris de podcast De Staat van het Verhaal.

 

Obe Alkema (Parijs 2019) © Marianne Hommersom

Obe Alkema's essay Mijn Kevin, Ons Parijs verschenen bij Publication Studios Rotterdam

 

In het najaar van 2017 maakte Obe Alkema persoonlijk kennis met de Amerikaanse dichter Kevin Killian tijdens het Poets & Critics-symposium in Parijs. Anderhalf jaar later keerde Obe terug naar Parijs als deelnemer van onze schrijfresidentie. Hij ging die zomer op zoek naar het landschap van de herinnering. Het overlijden van Kevin Killian kort voor Obes verblijf in Parijs in 2019 vormde uiteindelijk de kern van deze zoektocht. In zijn persoonlijke essay Mijn Kevin, Ons Parijs, een memoir over Kevin Killian (1952–2019) laat hij zien hoe rouwen en herinneren ook obsessie met zich meebrengen.

 

De tekst is door Publication Studios Rotterdam uitgegeven, zowel in het Nederlands (Mijn Kevin, Ons Parijs) als in het Engels (My Kevin, Our Paris), vertaald door Yin Yin Wong.

 

 

Tijdens zijn residentie schreef hij ook de opdrachttekst Festoen van vruchten en bloemen, waarmee hij een stem gaf aan een schilderij van Jan Davidsz. de Heem.

 

Naast dichter en kunstenaar is Obe criticus voor NRC. Zijn werk wordt gepubliceerd in/op diverse Nederlandse, Vlaamse en internationale tijdschriften en platforms. In 2018 verscheen zijn debuutbundel Obelisque, die vormgegeven werd als poëzieglossy. Hij werkt momenteel aan een boek met soortgelijke teksten als Mijn Kevin, Ons Parijs.

 

 

Vertel het verder: