Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Canonconversaties #3 | Verhalen van kleur in de canon

Een kritiek op de literaire canon luidt dat die getuigt van een gebrek aan culturele diversiteit. Welke verhalen van kleur zijn er in de mazen van het net blijven steken? Hoe kan de canon meerstemmiger, inclusiever worden zonder de literatuurgeschiedenis geweld aan te doen? Woordkunstenaar en podcastmaker Anke Verschueren gaat in gesprek met auteur Rashid Novaire, slamdichter Lindah Nyirenda en auteur en voorzitter van de canoncommissie Erik Vlaminck. 'De vijver waaruit men gaat vissen is te klein, want er zijn heel veel vissen die er gewoon niet in zitten.'
Door Anke Verschueren, deBuren en Kantl op 17 jun 2021
Podcast
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Canonconversaties

'Canonconversaties' is een driedelige podcastreeks, geproduceerd door KANTL en deBuren. Vlaamse en Nederlandse literatuurkenners kijken met een gezond kritische blik naar de literaire canon anno 2020 en doen aanbevelingen voor de herziening in 2025.

© Mathias Hannes

Anke Verschueren

Anke Verschueren is geboren op Pasen 1994 en neemt haar grote liefde, de taal, overal mee naartoe. Van papier naar podium naar podcast. Ze is afkomstig uit Morkhoven, een Kempisch gehucht zonder supermarkt maar met maïsvelden. Anke heeft een Masterdiploma Nederlands en zit nu in de Educatieve Master Drama Woordkunst. Ze schrijft, maakt, speelt, leest, presenteert, monteert, modereert, geeft les en zingt. En daarmee amuseert ze zich mateloos.

Lindah Nyirenda

Lindah Nyirenda behaalde een bachelor Toegepaste Taalkunde in Gent en studeerde Journalistiek (optie Audiovisuele kunsten) in Brussel met een masterstage bij Radio 2 Vlaams-Brabant. In 2009 won ze de HUB-Poëzieprijs (nu Odisee). Samen met dichterscollectief Wolven van La Mancha maakte ze als vrijwilliger radio bij Urgent.FM. Dit leidde tot een diversiteitsstage bij Radio 2 Oost-Vlaanderen en een job als gids bij de VRT.

 

Momenteel combineert ze opdrachten in het onderwijs met podiumkunst. In 2021 speelt ze mee in Killjoy Quiz, het nieuwe stuk van Luanda Casella geproduceerd door NTGent.  Als panelist en moderator denkt ze mee rond dekolonisatie, gendergerelateerd geweld, LGBTQI+ en racisme. Verder is ze vast panellid van het YouTube-kanaal Unheard with Gigi. 

© Philippe Swiggers

Erik Vlaminck

Erik Vlaminck is lid van de Koninklijke Academie voor Taal en Letteren en voorzitter van PEN-Vlaanderen. 
 
Voor hij in 1994 voltijds schrijver werd, coördineerde hij projecten in de psychiatrie en de thuislozenzorg. Sporen daarvan zijn in veel van zijn literair werk terug te vinden, maar zijn hilarische column Brieven van Dikke Freddy is wel het meest tastbare gevolg en vervolg van een confrontatie met mensen die het in het leven niet op een presenteerblaadje kregen.  
 
O.a. zijn romans Suikerspin en Brandlucht bereikten een groot publiek. Hij schreef theaterstukken voor o.a. Tutti Fratelli, Olympique Dramatique, Laika en De Kolonie MT. 

Rashid Novaire

Rashid Novaire (1979) is schrijver. Hij schreef verhalen, romans, hoorspelen en theater en werd tweemaal genomineerd voor de Libris literatuurprijs. In 2021 verscheen bij Ambo-Anthos de roman De vooravond, over een verloving in 1939 tussen een Duitse vrouw en een Nederlandse man die op de tocht staat door een oproep van de nazi-regering.

Organisatie: deBuren en KANTL.
Vertel het verder: