Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Cross-over Pitches op TAZ

Verhalenvertellers uit België en Nederland gaan zonder blozen vreemd. Acht makers krijgen van ons vrij spel om de cross-over te maken naar een ander medium. Op Theater aan Zee pitchen ze hun project voor het publiek en een professionele jury.
Door deBuren op 25 mei 2019
Tekst
Cultuurbeleid

Verhalenvertellers uit België en Nederland gaan zonder blozen vreemd. Schrijvers, gameontwikkelaars, theatermakers, journalisten, acteurs en filmmakers krijgen vrij spel om de cross-over te maken van hun eigen medium naar een ander. Tijdens Theater aan Zee pitchen acht makers pitchen hun cross-over project voor een publiek en professionele jury.

Uit een open oproep voor professionele schrijvers, journalisten, game-ontwikkelaars, acteurs en regisseurs met een nieuw idee werden acht kandidaten geselecteerd voor een Masterclass Cross-Over tijdens Theater aan zee. Drie dagen lang werden deze makers door coaches klaargestoomd om hun idee verder vorm te geven en in een perfecte pitch te gieten.

 

Op 2 augustus 2019 stelden de makers hun pitch voor aan de jury en aan het publiek. Zij beslisten wie de kans kreeg zijn of haar project verder uit te werken tijdens een schrijversresidentie, scenarioatelier of andere vorm van talentontwikkeling met coaching in 2020. Het publiek kreeg ook een stem en bepaalde wie de pitchprijs won.

 

 

De jury

 

Zuraida Buter (cultuur- en gamescurator), Marianne De Baere (uitgever WPG), Dries Phlypo (filmproducent van o.a. Adem en Zagros), Simon(e) Van Saarloos (filosoof, theatermaker en auteur van literaire kritieken, interviews, essays, opiniestukken en fictie), Sofie Vandamme (oprichter De Letterie Oostende, expert literatuur, kunst en wetenschap).

 

 

De kandidaten

 

Douglas Boswell

Regisseur Douglas Boswell waagt zich aan een nieuw hoofdstuk en pitcht op Theater aan Zee zijn voorstel voor een nieuwe game.

 

"In deze game ga je in een onbestemde, duistere tijd opzoek naar je ontvoerde zoon die verborgen zit tussen de bedorven ruïnes, mysterieuze obstakels en de misvormde inwoners van het PATERSHOL"

 

 

Carolina Maciel de Franca, Deniz Polatoglu, Sacha Reunes en Ikram Aoulad

Dit viertal bestaande uit actrices, performers en schrijfsters ontwikkelen een fictiereeks over vier vrouwen en hun leven en hindernissen.

 

"Deze fictiereeks gaat over de verdwijning van een vrouw die door haar vriendinnen aanvankelijk niet als onrustwekkend wordt beschouwd."

 

 

Britt Raes

Britt Raes, in het dagelijkse leven illustratrice, pitcht in Oostende haar bundel kortverhalen voor kinderen van 6 tot 10 jaar uit alle culturen.

 

"Het Levendige Land is een collectie van kortverhalen, die soms een beetje eng of raar zijn."

 

 

Sabeth Snijders

Cultuurjournaliste Sabeth Snijders komt naar Oostende met haar project over een vrouw met een steeds groter wordende kinderwens.

 

"Een film over twee neurotische vriendinnen die overtuigd zijn dat ze de leegte in hun dertigersbestaan kunnen opvullen met een kind uit Marokko."

 

 

Céline Timmerman

De jonge actrice Céline Timmerman schrijft een filmscenario over een vrouw die op zoek gaat naar haar dubbelgangers.

 

"Een film over een eigenaardige synchroon zwemster met een onverklaarbaar gemis in haar leven, tot ze een intrigerende vrouw leert kennen op wie ze verdacht veel lijkt."

 

 

Laura Vandewynckel

Laura Vandewynckel maakt in het dagelijkse leven animatiefilms, maar waagt zich tijdens de Cross-Overpitch voor het eerst aan een performance.

 

“'Stick together' is een bewegingsvoorstelling in de openbare ruimte waar volwassenen het spelenderwijs aan de stok krijgen."

 

 

Alaye van Empel

Alaye van Empel is een Nederlandse documentairemaker die zich voor het eerst waagt aan het schrijven van een scenario voor een fictiefilm. In zijn film zal hij de structuur van het lobbysysteem in Brussel volledig blootleggen.

 

"Het verhaal van de onzichtbare dirigent die vanuit de coulisse de machtigste lobby van Brussel aanstuurt. Een spel op leven en dood voor de olie industrie maar tegelijkertijd ook voor het overleven van de mens op aarde."

 

 

Laura Vroom

Laura Vroom is theatermaakster en actrice en zal op de Cross-Overpitch haar idee voor een roman over de laatste dagen van een medium voorstellen.

 

"In de roman 'Clarion' interviewt een ambitieuze journaliste een zelfverklaard medium waarbij al snel niet meer duidelijk is wie wie probeert te bekeren."

 

 

Maurits Wouters

Maurits Wouters maakt voor het eerst een VR-game over het verlaten park Locus Solus.

 

"Locus Solus is een VR-game waar half doden naar hun identiteit zoeken in een landschap dat sporen draagt van de 20ste eeuw."

 

 


De cross-over pitch is een initiatief van TAZ, deAuteurs, VAF/Filmfonds, VAF/Gamefonds. In samenwerking met het Vlaams Fonds voor de Letteren, het Nederlands Filmfonds, Lira en deBuren. Voor deze editie kon op extra steun worden gerekend van Sabam (Pitchprijs) en Flow.

Vertel het verder: