Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

2084 - De toekomst is hoopvol

Kunnen we in tijden van onheilspellende klimaatscenario’s nog vertrouwen hebben in de toekomst? Zijn we nog in staat om toekomstverhalen te vertellen die hoop ademen? Samen met een reeks partners gaat deBuren op zoek naar literaire alternatieven voor de overheersende apocalyptische en dystopische verbeelding van de toekomst.
op 20 mei 2021
Nieuws
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
2084 - De toekomst is hoopvol

Tien auteurs schrijven hoopvolle verhalen over de toekomst

 

Zijn we nog in staat om toekomstverhalen te vertellen die hoop ademen? Dat is de hamvraag in het project 2084 - De toekomst is hoopvol. Op initiatief van Greentrack Gent gaat deBuren met een reeks partners op zoek naar literaire alternatieven voor de overheersend apocalyptische en dystopische verbeelding van de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat onze taal en de verhalen die we elkaar vertellen mee onze realiteit scheppen. Voor 2084 vroegen we tien literaire auteurs uit Vlaanderen en Nederland om elk een hoopvol kort toekomstverhaal te schrijven. 


Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke scherpten de afgelopen maanden hun pen voor deze uitdagende opdracht. De schrijvers gingen op zoek naar flarden hoop voor de toekomst en verwerkten die in een literair kort verhaal. Ze traden tijdens het schrijfproces in gesprek met studenten Taal- en Letterkunde van de Gent, die in het kader van een mastervak over klimaatfictie als focusgroep en klankbord voor hen fungeerden.

Publicatie

OVER OVER MORGEN
Andere verhalen over de toekomst


Tien schrijvers waren rond in de toekomst. Ze richten hun blik op dat wat vandaag zo ongrijpbaar lijkt: hoop. In een wereld die gedefinieerd wordt door veelvuldige crisissen, hangt de dreiging van ondergang als een donkere wolk over onze verbeelding. Maar kunnen we voorbij die duistere vooruitzichten ook een glimp van hoop opvangen? Is er ook een ander verhaal te vertellen over de tijden die voor ons liggen? In tien korte verhalen verkennen schrijvers uit Vlaanderen en Nederland die tijden met andere ogen en vertellen ze ons wat ze daar zien. Over over morgen is een publicatie die radicaal kiest voor andere verhalen over de toekomst.

 

Het boek wordt uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag en is hier nu al te bestellen.

Lancering en presentaties


Over over morgen wordt op 22 september 2021 in Gent gelanceerd met een literair avondprogramma georganiseerd door Bibliotheek De Krook, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en Greentrack Gent. In november zorgen we bij deBuren voor een reeks presentaties op de Dag van de Literatuurkritiek voor docenten Nederlands en op het literaire festival Explore the North. Hou onze programmapagina in de gaten!

 

Inspiratie


De tien schrijvers startten hun schrijfproces met een inspiratiedag die georganiseerd werd door de partners. Deze inspiratiedag bestond uit drie keynotes en een uitwisseling met de auteurs. 

  • Prof. Erik Paredis (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling) schetst zowel een aantal verontrustende tendensen als enkele hoopvolle ontwikkelingen.
  • Prof. Stef Craps (Engelse letterkunde) geeft een overzicht van de Engelstalige klimaatfictie.
  • Psychologe Maaike Verstraete spreekt over de positivologie en je beste toekomstige zelf.

 

Meer lezen?

 

Voor de inspiratiedag stelde De Krook samen met de partners een online leesdossier samen.


'2084 - De toekomst is hoopvol' is een project van Greentrack Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, Pulse Transitienetwerk Cultuur, Jeugd, Media, Uitgeverij Vrijdag en de vakgroep Letterkunde en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent. Het project krijgt financiële steun van de Vlaamse overheid.

Vertel het verder: