Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Herbekijk: Het stikstofdebat in Vlaanderen en Nederland

Twee jaar nadat de stikstofcrisis Nederland lamlegde en boze boeren de wegen blokkeerden lijkt nu Vlaanderen aan de beurt. 'Net als in Nederland gaat er ook in Vlaanderen een vergunningenstop moeten komen.' 'Maar het is één groot fraudebedrijf in Nederland!' Herbeleef hier het debat.
op 11 mei 2021
Video
Economie
It's the economy stupid!

Twee jaar nadat de stikstofcrisis Nederland lamlegde en boze boeren de wegen blokkeerden lijkt nu Vlaanderen aan de beurt. Gaat de economie op slot of kan het tij nog worden gekeerd? 


Eind februari vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen in een geruchtmakend arrest de vergunning voor een kippenstal en ontketende daarmee het begin van de Vlaamse stikstofcrisis. Talloze Belgische natuurgebieden lijden zwaar onder vervuiling met stikstof. Uit cijfers van het Europees Milieuagentschap blijkt dat geen enkel Europees land het slechter doet. Er moet heel wat gebeuren om aan de Europese regels voor stikstof te voldoen. Gaat dat lukken zonder de economie volledig te verlammen? Donkere wolken pakken zich alvast samen boven de Antwerpse haven, het boerenbedrijf, transportsector en het bouwbedrijf. Welke hervormingen zijn noodzakelijk en wie betaalt de rekening?  Is het Nederlandse antwoord op de stikstofcrisis een voorbeeld of juist niet?

 

 

Discussie met:  

Johan Vollenbroek, de man die het Nederlandse stikstofbeleid met succes aanvocht. Milieudeskundige, activist en voorzitter van MOB (Mobilisation for the Environment).
Steven Betz, Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu bij werkgeversorganisatie VOKA.
Joris Relaes, Directeur van het Vlaams Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) 
Marjolein Visser, Professor aan de ULB School of Bioengineering, leerstoel agro-ecologie


Piet Depuydt (moderator), journalist bij de krant De Tijd

Vertel het verder: