Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Paul van Ostaijenwandeling | ErfgoedApp

Op pad door Paul van Ostaijens Antwerpen.
Door deBuren op 6 mei 2021
Nieuws
Literatuur & taal
Besmette Stad

Wandel mee door het Antwerpen van Paul van Ostaijens Bezette Stad en laat je gidsen door zijn biograaf Matthijs de Ridder. Je houdt halt bij de plaatsen die belangrijk waren in het leven van de dichter en op plekken waar de sleutelpassages uit zijn meesterwerk zich hebben afgespeeld. De wandeling leidt van het geboortehuis van Paul van Ostaijen in de Lange Leemstraat via de uitgangsbuurt en het havenkwartier naar het Letterenhuis.

 

Maak in de voormalige uitgaansbuurt aan de Zoo van Antwerpen kennis met het gedicht Banale dans

 

Paul van Ostaijen was ook veel en graag te vinden in de grotere en kleinere dancings van de stad, al was hij zelf niet de beste danser. De dichter die op papier zo meesterlijk wist te spelen met het ritme van de taal, had grote moeite om zijn lichaam te bewegen op de maat van de muziek. Maar een dandy heeft geen keus en dus zette Van Ostaijen dapper door. In het gedicht Banale dans beschrijft hij vol zelfspot hoe hij op zo’n avond na een paar rondjes languit op de grond ligt.

Ontdek welke rol de Meir speelde in het gedicht Music Hall 2

 

Midden in de Eerste Wereldoorlog begon de stad volgens Paul van Ostaijen 'plots' te leven. Het nachtleven kwam weer op gang en enthousiast neemt de dichter de lezers van Bezette Stad mee naar de Music Hall. De twee belangrijkste Music Halls bevonden zich op de Meir. De Folies Bergère was gevestigd in een groot pand op wat nu de Wapper is. De Wintergarten zat aan de overkant van de Meir, waar nu de Hema zit. Als Van Ostaijen ons in Music Hall 2 de zaal binnen leidt, is de voorstelling al begonnen. Er draait een film, maar Van Ostaijen is niet onder de indruk.

 

Je hoeft niet eens naar het scherm te kijken, zegt hij, als je naar de muziek luistert weet je al genoeg. Gaat het om fatale liefde? Dan klinkt ‘Ris donc paillaisse’. En zo gaat het door, totdat het orkest steeds sneller begint te spelen, de dirigent hoog op zijn stoel gaat staan en de muziek: ‘Boem Paukeslag!’ ‘Daar ligt alles plat.’ Plots is de betovering van de film doorbroken en zit iedereen weer midden in de oorlog waaraan men hoopte te kunnen ontsnappen.

En kom meer te weten over Paul Van Ostaijens tijd als ambtenaar op het stadhuis

 

In maart 1914 werd Paul van Ostaijen door de stad Antwerpen aangenomen als ‘tijdelijk klerk’. Hoewel hij zich aanvankelijk verveelde met het saaie administratieve werk, veranderde dat in augustus 1914 plots. De oorlog brak uit en Van Ostaijen bevond zich plots in het absolute centrum van de wereld. Hij zag vanaf de eerste rij hoe Antwerpen veranderde in een Bedreigde stad.


5km | +/- 2 uur
Start: Geboortehuis Paul van Ostaijen
Einde: Letterenhuis

Voor deze wandeling heb je de ErfgoedApp nodig, die je gratis kan download op je smartphone. Vervolgens download je de wandeling in de ErfgoedApp of door met de ErfgoedApp deze QR code te scannen.

Een productie van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap.
Vertel het verder: