Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

2020 ... Een jaar als (g)een ander!

De argeloze lezeres die in 2040 ons jaarverslag openslaat en alleen naar onderstaande cijfers kijkt, kan de indruk hebben dat 2020 voor deBuren een jaar als alle anderen was. We organiseerden meer dan 150 activiteiten en verwelkomden daar zo’n 15.000 unieke bezoekers. Onze eigen podcasts vonden ruim 100.000 luisteraars en de diverse talentontwikkelingstrajecten draaiden op volle toeren.
Door deBuren op 5 mei 2021
Nieuws
Cultuurbeleid

Terugkijkend hebben we ons verbazingwekkend snel herpakt na de eerste lockdown vanaf 13 maart. Op 17 maart organiseerden we al ons eerste digitale programma, het startschot voor Besmette Stad kwam er al diezelfde week en intern werd direct nagedacht over alternatieven in podcastvorm. Dat zie je ook aan de cijfers hierboven.

 

Hieronder delen we enkele highlights, als je je wil verdiepen, kan je ook ons uitgebreid jaarverslag 2020 inkijken.

Besmette Stad

 

Vlaams-Nederlands Huis deBuren lanceerde tijdens de lockdown in de lente van 2020 het multimediale project Besmette Stad. In dit gesamtkunstwerk geven een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord op de coronacrisis. Ze lieten zich daarbij inspireren door Bezette Stad, de internationaal vermaarde dichtbundel waarin de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen terugkijkt op de Eerste Wereldoorlog.

In 2020 zette deBuren nog extra in op podcasts!

 

Half maart kwamen we op het idee om een Blijf-in-uw-kotcast te lanceren. Het coronavirus dwong ons om in ons kot te blijven. Tot we daar weer uit mochten, bundelden we, bij wijze van wachtverzachter, een reeks aanstekelijk materiaal om naar te luisteren. Podcasts die ook na de quarantaine hun virale potentieel niet verloren hebben!

De Schrijfresidentie 2020

 

Wat waren we blij toen we groen licht kregen en konden geven aan onze schrijfresidenten van 2020. De Schrijfresidentie kon zoals gepland (mits wat Corona-gerelateerde aanpassingen) plaatsvinden bij La Fondation Biermans-Lapôtre in Parijs. Naast hun vrije teksten die in de loop van 2021 online komen werkten ze aan enkele opdrachtteksten. Hun teksten rond Multatuli en waarheid en hun teksten binnen het project Oude werken, jonge schrijvers in het kader van de Slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum kan je in ons online magazine lezen/luisteren.

Vertel het verder: