De speurtocht door Besmette Stad en andere lesbrieven voor in je literaruurles vind je op de website van De Reactor, Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek.
Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Op Bezette Stad van Paul van Ostaijen staat geen vervaldatum, zo bleek ook toen we tijdens de lockdown in maart 2020 het multimediale project Besmette Stad lanceerden. Paul van Ostaijens dichtbundel over de Eerste Wereldoorlog inspireerde meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse kunstenaars om een artistiek antwoord te bieden op de coronacrisis. In 2021 is het honderd jaar geleden dat van Ostaijens dichtbundel het licht zag. Om dat te vieren stelde het Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek De Reactor een speurtocht op doorheen Besmette Stad.
De speurtocht van De Reactor is de perfecte manier om leerlingen kennis te laten maken met een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse dichtkunst. Leerlingen reizen mee door Besmette Stad aan de hand van allerlei vragen en opdrachten. Die zijn telkens gelinkt aan het werk van Van Ostaijen en een van de hedendaagse antwoorden op dat werk. Elk stukje is ook voorzien van wat context om de gedichten en opdrachten te kaderen.
Een voorbeeld uit de speurtocht
Laat je leerlingen halt houden bij het filmpje Banale Dans van Lisette Ma Neza en Maja-Ajmia Yde Zellama, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Van Ostaijen. Het gedicht wordt voorgelezen terwijl er allerlei fragmenten van YouTube en TikTok afspelen op de achtergrond. Laat je leerlingen even nadenken over wat dit gedicht zou kunnen betekenen en wat volgens hen het belang is van de moderne media die de artiesten gebruikten. Missen zij het dansen ook? Of missen ze een andere uitlatingsvorm? Discussieer er even samen over.
De speurtocht door Besmette Stad en andere lesbrieven voor in je literaruurles vind je op de website van De Reactor, Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek.
Het Letterenhuis en Bibliotheek Hasselt Limburg werkten opdrachtbundels uit die je leerlingen meenemen door Bezette Stad. Doorheen de opdrachten komen ze meer te weten over de tijd waarin de bundel geschreven werd en de betekenis hiervan vandaag.
Verder verzamelden ze ook een collectie bronnen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan in de klas. Aan de hand van foto's, brieven, handschriften en drukproeven komen je leerlingen te weten wie Paul van Ostaijen nu eigenlijk was en waar zijn iconische bundel voor staat