Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Schrijfresidentie 2021 | Tips rond het thema 'spel'

Deadline in zicht! Nog tot 22 februari 2021 kan je je kandidaat stellen om deel te nemen aan onze schrijfresidentie in Parijs. Klamme handen? We geven enkele tips specifiek rond het thema 'spel'.
Door deBuren op 18 jan 2021
Tekst
Politiek & samenleving
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs

Vermijd imitaties

 

Volg je inspiratiebronnen niet na zonder er zelf iets mee te doen. Laat je vooral inspireren door de experimenten van auteurs als Julio Cortázar of Kathy Acker of door de methodes van het dadaïsme, maar doe er jouw ding mee; vertaal het naar jouw artistieke taal.

 

Spel en spelen zijn ook zeer interessante onderwerpen om te verkennen in fictie – denk aan Nana Kwame Adjei-Brenyahs overtuigende verbeelding van racisme als een immersief spel in het korte verhaal Zimmer Land – en non-fictie – zoals de reportages van kunstenaar Francys Alÿs onder de noemer Children’s games. Wees je bewust van wat er al gebeurde, en ga vérder.


Kies je een eerder essayistische, filosofische of journalistieke benadering van het thema, zoals denkers als Johan Huizinga je voorgingen, laat daarin dan jouw kritische, weldoordachte of zeer persoonlijke inzichten blijken. Ga verder dan een samenvatting van bestaande ideeën.

 

 

Bepaal je richting

 

Het creatieve werk zit ook – of zelfs vooral – in het uitdenken van een goed concept of spelregels.

 

Kies je ervoor jezelf spelregels op te leggen bij het schrijven, bepaal dan welk doel je voor ogen hebt: voer je een puur vormexperiment (waarbij je vorm om de vorm verkent), of zet je – zoals Perec – de spelregels in om via die opgelegde vorm inhoudelijk iets te verkennen?

 

Onthou dat vormelijke keuzes bij een overtuigend werk samenhangen met de inhoud. Denk bijvoorbeeld aan de opvallende typografie die Paul van Ostaijen in zijn gedichten gebruikt: dit is geen willekeurig visueel spel, maar een weloverwogen keuze om de leeservaring te sturen en inhoud te versterken.

 

 

 

Wees kritisch

 

Jezelf spelregels opleggen en deze volgen leidt niet automatisch tot een interessante tekst. Is het resultaat een waardevol artistiek werk? Voel je steeds vrij de regels te herbekijken en/of redactie door te voeren op het resultaat.

 

 


Beeld Fondation Biermans-Lapôtre © Esther Westerveld

Vertel het verder: