Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Acht jaar na de lancering van de code Cultural Governance, overhandigden we op vrijdag 26 juni 2020 een nieuwe code voor goed bestuur aan de minister van Cultuur. De bestuurscode werd grondig voorbereid door een Vlaams-Nederlandse werkgroep van het Fonds Cultuurmanagement (UAntwerpen), Cultuurloket en Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Er werden voorbereidende rondetafelgesprekken georganiseerd met experten en er werd ook sectorbreed getoetst.
De principes van transparantie, heldere rolverdeling tussen raad van bestuur en directie, een diverse samenstelling van de raad van bestuur en de relatie met de stakeholders uit de eerste leidraad van 2012 blijven behouden maar ditmaal wordt er meer gefocust op de relatie tussen bestuur en directie, ethiek en integriteit (als gevolg van de #metoo-beweging en andere ethische issues), duurzaamheid en een diverse samenstelling van de Raad van Bestuur.
De code bestaat uit 8 principes en 45 aanbevelingen. De aanbevelingen bieden ruimte voor de verscheidenheid binnen de sector (het principe ‘pas toe of leg uit’). Een grote of kleine organisatie, of een kunstenorganisatie en een sociaal culturele vereniging hebben immers andere noden. “In een aantal situaties kan een afwijking niet alleen mogelijk maar zelfs wenselijk zijn,” zo stelt Prof. Schramme. De code wil vooral een hefboom zijn voor discussie en reflectie, een handleiding voor de sector om zichzelf te verbeteren op het vlak van bestuur en leiding geven, een preventiemiddel tegen kwalijke praktijken en interne ruzies, en een objectiverend middel om uit impasses te raken.
Op 7 december gaan het Fonds voor Cultuurmanagement, deBuren en Cultuurloket verder in dialoog met de ruimere cultuursector over deze code en organiseren ze een congres. Want, zo besluit Prof. Schramme “governance is geen set van regels, het is een praktijk die alleen maar ingang kan vinden via een goede dialoog en in een sfeer van vertrouwen.”