Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Besmette Stad | Hélène Gelèns en Koen Broucke

Hélène Gelèns en Koen Broucke geven met 'Koortsdroom, 30°36'59.7”NB 114°15’43.9”OL' een artistiek antwoord op 'Zeppelin' uit Paul van Ostaijens bundel Bezette Stad.
Door Hélène Gelèns en Koen Broucke op 17 mrt 2020
Beeld
Literatuur & taal
Besmette Stad

Hélène Gelèns leest voor:

 

© Matthijs de Ridder

Hélène Gelèns

Dichter Hélène Gelèns zoekt graag het experiment op. Haar speelse, muzikale en vaak meerstemmige gedichten nemen steeds een vorm aan die wordt opgelegd door de taal, het ritme en de zegging. Ze publiceerde drie dichtbundels: niet beginnen bij het hoofd (2006, nominatie C. Buddingh’-prijs), zet af en zweef (2010, Jan Campertprijs) en applaus vanuit het donker (2014). Ze treedt regelmatig op met musici en schreef teksten voor muziek en radio. In 2020 legt ze de laatste hand aan een nieuwe dichtbundel en aan haar prozadebuut: de zesstemmige roman Op de golven.

© Sigrid Geldhof

Koen Broucke

Koen Broucke is beeldend kunstenaar, historicus en performer. Hij maakt tekeningen, schilderijen, publicaties, installaties, muziek, video’s en performances. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Het Domein in Sittard, het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet in Antwerpen, het Museum Dr. Guislain in Gent, het Musée de la Vie Wallonne in Luik, het Lönnström Art Museum in Rauma (Finland), het Vincent Van GoghHuis in Zundert… Voor het S.M.A.K. creëerde hij in 2009 de huiskamervoorstelling Moscou/Braaklanden.

 

Een sterke interesse in teksten en onderzoek is eigen aan het werk van Koen Broucke. Zo schreef hij biografieën van fictieve kunstenaars, kroop als het ware in hun huid en produceerde kunstwerken in hun geest. In 2019 werd hij doctor in de kunsten met het onderzoek Onder de roze duisternis van het slagveld, een artistieke zoektocht naar de atmosferische lagen van de geschiedenis wat resulteerde in een boek en een tentoonstelling in het Museum Dhondt-Dhaenens/Woning Van Wassenhove.

 

Samen met Koen Peeters, Peter Holvoet-Hanssen en Pascal Verbeken maakte hij in 2014 het boek Miavoye over de laatste reis van Paul Van Ostaijen. 

Vertel het verder: