Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
De stad is bezet en de mensen proberen zich zo goed en zo kwaad als het gaat te voegen naar de nieuwe omstandigheden. Zo ook in het bordeel, waar nieuwe klanten zijn, met nieuwe wensen en nieuwe prioriteiten. En de oude klanten? Hebben die nog rechten? En gaat dit gedicht wel echt over de handel in vrouwelijk schoon, of is dit Van Ostaijens manier om de hele maatschappij te typeren?
Deelnemende kunstenaars: Simon(e) van Saarloos en Wide Vercnocke
Het kortste gedicht uit Bezette Stad is ook meteen een van de bekendste. Er hangt een zeppelin boven deze pagina, waaruit woorden als bommen ter aarde storten. Die woorden lijken zakelijk te vertellen wat er is gebeurd, maar herbergen een enorme geschiedenis. En er is nog iets aan de hand. Want wat is de betekenis van het logo dat Paul van Ostaijen en Oskar Jespers voor deze moderne manier van oorlogsvoering hebben ontworpen?
Deelnemende kunstenaars: Hélène Gelèns en Koen Broucke
Niets is nog wat het geweest is – wat het niet eens zo lang geleden nog geweest is. Aan het begin van Bezette Stad was Van Ostaijen nog een enthousiaste bioscoopbezoeker. Hij wist de hele wereld samen te vatten in de wereld van de cinema. En nu, lukt dat nog steeds nu de stad bezet is?
Deelnemende kunstenaars: Gustaaf Peek en Pjeroo Robjee
Nomenclatuur, zegt Van Dale, is een ‘naamlijst, naamregister’, met als speciaal voorbeeld voor België: ‘nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen – de gecodeerde lijst met de geneeskundige prestaties die geheel of gedeeltelijk vergoed of terugbetaald worden door de ziekteverzekering’. Van Ostaijen maakt zo’n inventaris op voor het uitgestorven centrum van de bezette stad. Maar of er ooit iets zal worden vergoed?
Deelnemende kunstenaars: Iris Penning en Peter Holvoet-Hanssen
Langzaam dringt het tot de mensen door dat de stad niet meer is wat zij geweest is. Misschien zal de stad wel nooit meer dezelfde zijn. Maar ook in die toestand is de stad het waard om geschetst te worden, in kleuren én woorden. Kan die schets meer zijn dan een stilleven?
Deelnemende kunstenaars: Aya Sabi en Benno Barnard
Zelfs in tijden van bezetting is het om de zeven dagen zondag. Maar hoe gaat het eraan toe op deze dag van bezinning, op deze dag van saamhorigheid? Vinden de mensen elkaar in hun devotie, of is dit juist de dag waarop de scheuren in de samenleving zichtbaar worden?
Deelnemende kunstenaars: Younes van den Broeck en Willy Darktrousers