Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Het Literaire Pleidooi: Annie M.G. Schmidt en Patricia De Martelaere

Eerste zitting van onze literaire rechtbank. Rechter Philip Freriks ontvangt Joke Linders en Gerda Dendooven. Zij pleiten ervoor om Annie M.G. Schmidt op te nemen in de permanente tentoonstelling van het Letterkundig Museum (Den Haag). Elisabeth Leijnse en Marja Pruis willen op hun beurt dat Patricia De Martelaere een plaatsje krijgt in deze eregalerij. Een avond vol literaire pleidooien en voordrachten. De jury (het publiek) bepaalt aan wie van de twee auteurs een gelegenheidstentoonstelling wordt gewijd! Organisatie: deBuren, het Letterkundig Museum en het Letterenhuis. Lees meer over de reeks Het Literaire Pleidooi.
Door deBuren op 1 apr 2020
Podcast
Tekst
Literatuur & taal

Eerste zitting van onze literaire rechtbank. Rechter Philip Freriks ontvangt Joke Linders en Gerda Dendooven. Zij pleiten ervoor om Annie M.G. Schmidt op te nemen in de permanente tentoonstelling van het Letterkundig Museum (Den Haag). Elisabeth Leijnse en Marja Pruis willen op hun beurt dat Patricia De Martelaere een plaatsje krijgt in deze eregalerij. Een avond vol literaire pleidooien en voordrachten. De jury (het publiek) bepaalt aan wie van de twee auteurs een gelegenheidstentoonstelling wordt gewijd!

 

Lees meer over de reeks Het Literaire Pleidooi.

 

* Het vurige betoog van openbaar aanklager Joke Linders ten faveure van Annie M.G. Schmidt leest u hier, de getuigenverklaring van Gerda Dendooven vindt u hier.

* Het vurige betoog van openbaar aanklager Elisabeth Leijnse ten faveure van Patricia De Martelaere leest u hier, de getuigenverklaring van Marja Pruis vindt u hier.

 

Rechter
Philip Freriks (1944) werkte als buitenlandcorrespondent voor Het Parool, Le Monde, de Volkskrant en verschillende omroepen. Hij presenteerde van 1996 tot en met 2009 het achtuurjournaal van de NOS  en presenteert sinds 1990 het Groot Dictee der Nederlandse taal, dat op zijn initiatief ontstond. De rol van rechter past hem als gegoten: hij speelde in 2008 de rechter in De Grote Verkiezingsshow van het Zuidelijk Toneel. Sinds 2005 is Freriks ambassadeur van de CPNB-campagne Nederland Leest. In 2011 is Freriks bovendien juryvoorzitter van de Libris Literatuur Prijs.

 

 

Een pleidooi voor Annie M.G. Schmidt

 

Anna Maria Geertruida Schmidt (1911-1995) debuteerde in 1938 maar pas na de oorlog begon haar carrière echt. In 1950 verschenen drie bundels: En wat dan nog?, Het fluitketeltje en Brood en Mangelpers. Daarna begon ze met het schrijven van de verhaaltjes over Jip en Janneke, waarvoor Fiep Westendorp de tekeningen maakte. Later verschenen bekende kinderboeken als Abeltje, Wiplala, Minoes, Pluk van de Petteflet, Otje. Voor volwassenen schreef ze columns, cabaretliedjes en teksten voor radio- en televisieseries, zoals Ja zuster, nee zuster. In 1965 ontving zij als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu de Theo Thijssenprijs), voor haar hele oeuvre kreeg ze in 1987 de Constantijn Huygensprijs en in 1988 kreeg ze uit handen van Astrid Lindgren de hoogste internationale prijs die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs.

Openbaar aanklager


Joke Linders promoveerde in 1999 op een proefschrift over het schrijverschap van Annie M.G. Schmidt: Doe nooit wat je moeder zegt (sinds kort verkrijgbaar als e-book). In 2003 publiceerde zij Ik bof dat ik een kikker ben. Leven en werk van Max Velthuijs. Ze werkt nu samen met Janneke van der Veer aan een biografie van Han G. Hoekstra.

Getuige


Gerda Dendooven is illustrator en schrijfster van kinderboeken. Ze won heel wat prijzen in binnen- en buitenland, waaronder de Zilveren Griffel voor Dom konijn van Edward van de Vendel, Boekenpauwen voor Het verhaal van Slimme Krol en voor Meneer papier gaat wandelen van Elvis Peeters, de Gouden Uil Jeugdliteratuur voor Luna van de Boom samen met Filip Bral en Bart Moeyaert, en de Cultuurprijs 2004 voor Mijn mama. Stichting Lezen benoemde haar in 2007 tot eerste Kinderconsul. De Kinderconsul neemt het altijd en overal op voor de kinderen en wakkert het debat over boeken, cultuur en onze volwassen omgang met kinderen aan. Voor deBuren schreef zij het citybook 'Een perfect plan' over Grahamstown.

 

 

Een pleidooi voor Patricia De Martelaere

 

Patricia de Martelaere (1957-2009) was schrijfster, filosofe en als hoogleraar filosofie verbonden aan de KUB en de KULeuven. Ze is bekroond met de Belgische Staatsprijs voor Literatuur. Zij publiceerde romans (onder andere De schilder en zijn model, 1989), poëzie (Niets dat zegt, 2002) en essays (Een verlangen naar ontroostbaarheid, bekroond met de J. Greshoffprijs 2004). Tweemaal werd zij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, voor Littekens (1990) en Het onverwachte antwoord (2004) - de laatste kwam ook op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, de Belgische Staatsprijs voor Literatuur en De Gouden Uil; ze won er de Publieksprijs De Gouden Uil mee.  Haar voor de Maand van de Filosofie 2002 geschreven essay Wat blijft publiceerde zij in bewerkte vorm in 2007.

Openbaar aanklager


Elisabeth Leijnse is gewoon hoogleraar Germaanse talen en literaturen aan de Universiteit van Namen en is directeur van het departement Nederlands aldaar. Ze houdt zich bezig met vergelijkende literatuurwetenschap van de negentiende en twintigste eeuw en publiceerde onder andere over biografieën, migratieauteurs en Maurice Maeterlinck.

Getuige


Marja Pruis is een romanschrijfster en journaliste. Ze studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de UvA. Daarna ging zij aan de slag als literatuurredactrice bij De Groene Amsterdammer, waar zij sinds 2006 deel uitmaakt van de redactie. Haar tweede roman De Vertrouweling (2005) leverde Pruis nominaties op voor de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Haar meest recente roman, Atoomgeheimen kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs.

In samenwerking met het Letterkundig Museum en het Letterenhuis. Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Vertel het verder: