Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
- Paulien Cornelisse is behalve auteur ook podcastmaker (zie o.a. Echt gebeurd) en sprak op onnavolgbare wijze twee van haar boeken in, die gratis als podcast te beluisteren zijn: De verwarde cavia en Taal voor de leuk. Zeker met De verwarde cavia heb ik me rot gelachen: laat je door een cavia meenemen naar de kantoorsfeer die velen van ons nu moeten missen!
- Tip voor de ouders: in deze periode stellen de Luisterpuntbibliotheek en uitgeverij De Eenhoorn 30 luisterboeken voor kinderen gratis beschikbaar.
- De stem is alles bij een luisterboek. Wie zich 15 uur wil laten onderdompelen in de Griekse mythen en een stem van honing, moet beslist investeren in het luisterboek van Stephen Fry’s Mythos. Een Nederlandstalige Fry heb ik nog niet gevonden, maar suggesties zijn welkom!
- In 2006, lang voor podcasts een ding waren, begon deBuren met Radioboeken: verhalen die door Vlaamse en Nederlandse auteurs geschreven en ingesproken werden en nergens te lezen vallen. Met een collectie van ruim 100 verhalen van onder anderen Ivo Michiels, Hafid Bouazza en Adriaan van Dis ben je heel wat coronadagen zoet. En in 2019 schreven Lotte Lentes en Rashif El Kaoui twee gloednieuwe Radioboeken.
- Voor de reeks Dit is de Toekomst liet de Volkskrant vorig jaar zes auteurs, onder wie ex-schrijfresident Marieke Lukas Rijneveld, in gesprek gaan met topwetenschappers en op basis daarvan een verhaal schrijven. Zowel de gesprekken als de korte verhalen zijn de moeite waard!
- Met de luisterverhalen van citybooks kan reizen toch een beetje. Meer dan 120 auteurs lieten zich tijdens een residentie in een hen onbekende stad inspireren tot verhalen van 30 minuten, die zij vervolgens zelf inspraken. Zo kun je met Saskia de Coster naar Skopje en met Andrés Barba naar Haarlem. Alle teksten zijn ook beschikbaar in het Engels, Frans en vaak nog meer talen!
- Zandman is een nieuwe podcastreeks van Radio 1, die afgetrapt werd door een schare Vlaamse acteurs die in deze coronatijd hun favoriete korte verhaal voorlezen. Koen De Bouw leest JMH Berckmans, Els Dottermans een verhaal van de geweldige Lucia Berlin ... Verrassende fragmenten door fraaie stemmen.
- Er worden ook uitstekende podcasts gemaakt óver literatuur, zoals Bende van het Boek, waarin Sara en Trees boekenclubgewijs hun leeservaringen met elkaar delen. Het voelt bijna alsof je erbij bent en na afloop is er altijd wel een boek dat je zelf wil lezen.
- In This is what I read gaat Abbie Boutkabout iedere aflevering met iemand anders in gesprek over een boek dat hen raakte. De gekozen boeken zijn niet voor de hand liggend en gaan vaak over thema’s als dekolonisering, feminisme en seksualiteit. Zo worden het heel persoonlijke gesprekken.
- Praten over poëzie schrikt soms of, dus is het fijn om te horen dat ook dichters niet altijd onmiddellijk kunnen verwoorden waarom ze een bepaald gedicht zo sterk vinden. In De Poëziepodcast gaan Nederlandse en Vlaamse dichters samen met Daan Doesborgh diep in op een gedicht van een ander en een van zichzelf.
- Het unieke Ondercast is jammer genoeg geen actieve podcast meer, maar tussen 2014 en 2018 verschenen wel 88 afleveringen die nog steeds aangenaam luistervoer zijn. Boekentips, literaire fragmenten, een vleugje poëzie: Dennis Gaens rijgt het allemaal vakkundig aan elkaar.
- Er zijn ook veel podcasts waarin de auteurs zelf aan de tand gevoeld worden. In Grensgangers gaan Daan Janssens en Jens Meijen naar Nederland en Lisa Weeda en Onias Landveld naar Vlaanderen, om daar het gesprek aan te knopen met auteurs als Dean Bowen of voormalig schrijfresidente Aya Sabi.
- Nog eentje om het af te leren: in de radiodocumentaire Andreas Burnier, of hoe je op een klein vlot blijft drijven grijpt ex-schrijfresidente Nikki Dekker haar ontdekking van de vergeten Nederlandse vrouwelijke auteur Andreas Burnier aan om de literaire canon in vraag te stellen. Hoe komt het dat Burnier en zoveel andere getalenteerde schrijfsters niet meer gelezen worden?