Gender is geen modetrend
Veranderde dat dan door naar Brussel te verhuizen?
BRYN: Dat was echt een bevrijding! Ik leerde hier mensen kennen die én queer én zwart zijn, waardoor ik me voor het eerst echt thuis voelde. Het klinkt raar om te zeggen maar de stad gaf me de kans om nog meer mezelf te worden – I grew into myself. Tegelijkertijd ben ik ook op mijn hoede; als ik op stap ga, wil ik op voorhand weten waar we precies naartoe gaan zodat ik me daaraan kan aanpassen. Ik krijg nu al vaak homofobe opmerkingen als ik over straat loop en wil geen risico’s opzoeken. Als ik dan denk aan mijn transvrienden hou ik mijn hart vast. Zij kunnen niet zomaar een andere jasje aantrekken om ‘veilig' te zijn.
Zie je dingen stilaan veranderen? In het straatbeeld zie je bijvoorbeeld hoe de mode het verschil tussen mannen en vrouwen meer en meer uitwist.
BRYN: Je ziet inderdaad een cultuur jonge mensen die zich edgy cool kleden, maar ik heb het gevoel dat het een ‘modedingetje’ is eerder dan een emancipatorisch statement. Voor hen staat er niks op het spel, er hangt geen risico aan vast. Voor een queer of transgender is dat wel anders – die laatsten hebben dat al meermaals met hun leven bekocht. Het zou kunnen dat het op lange termijn een meer open samenleving creëert, maar om echt iets te veranderen is er meer nodig. Echte verandering begint volgens mij op de schoolbanken: opleiding is zo belangrijk in de vorming van een open geest, veel meer nog dan religie of culturele achtergrond. En boeken lezen of kritische tv-shows bekijken. Voed jezelf op!
Dank voor het fijne gesprek, BRYN.