Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Oud-schrijfresidenten in de kijker: Sabrine Ingabire en Bob Vanden Broeck

Deze zomer gaan we voor de achtste keer met een nieuwe lichting schrijfresidenten naar Parijs. Maar hoe zou het eigenlijk zijn met onze oud-residenten? Wat ontstond er in Parijs en waar zijn ze nu mee bezig? In de kijker: Sabrine Ingabire en Bob Vanden Broeck.
Door deBuren op 28 mei 2019
Tekst
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs
© Marianne Hommersom

Sabrine Ingabire

 

 

In de zomer van 2017 ging Sabrine Ingabire mee op schrijfresidentie met deBuren. Tijdens deze zesde editie werden de deelnemers gevraagd iets te schrijven rond het thema ‘tijd’ of ‘geluk’. ‘Ik wil zo veel, ik wil alles, ik wil niet kiezen, ik wil niet verliezen’. Sabrine reflecteerde in haar persoonlijke voordracht Gedeelde tijd over haar twijfels, haar onrust en haar dromen. Ze pende ook haar impressies neer over de inspirerende avond met antropoloog, schrijver en opiniemaker Gloria Wekker die te gast was in Parijs. 

 

Sabrine laat haar stem actief horen als columnist, journalist en mensenrechtenactivist in diverse media. Ze schrijft op dit moment voor NRC Handelsblad, heeft een column in De Morgen en MO* Magazine, publiceert op Charlie Magazine, en onderhield met Bregje Hofstede een briefwisseling voor De Correspondent over de do's en dont's van het feminisme. Ook schreef ze een stuk voor de bundel Zwart (AtlasContact), waarin verder bijdragen staan van Heleen Debeuckelaere (Parijs 2016), Simone Atangana Bekono (Parijs 2018) en Hélène Christelle Munganyende (Parijs 2017). Daarnaast is ze regelmatig te gast als spreker bij deBuren, bijvoorbeeld tijdens Vrouwendag en Towards a radical sisterhood. 

 

In april schreef ze een column in De Morgen over de oorlog in Rwanda, waarvoor zij als vierjarige naar België vluchtte. Julie Cafmeyer, mederesident in Parijs 2017, publiceerde als reactie daarop de brief 'Ik voel de stilte in jouw schrijven'

 

© Marianne Hommersom

Bob Vanden Broeck

 

 

Bob Vanden Broeck was dan weer één van deelnemers die in diezelfde zomer van 2017 met het thema ‘geluk’ aan de slag ging. Het gedicht Een historisch festival, dat ook in de De Internet Gids verscheen, is daarvan het resultaat. 'Ik zeg: De wond is een mond die alleen kan genezen/als het litteken kan blijven/spreken. Verwijder de draadjes, verdwijnt/wat ons hecht.'

 

Bobs poëzie verscheen al in Het Liegend Konijn, DW B, De Gids en Deus Ex Machina. Daarnaast schrijft hij teksten over hedendaagse kunst en poëzie en werkt hij mee aan tentoonstellingscatalogi in binnen- en buitenland. Recent publiceerde hij in Rekto:Verso een hoopvolle brief aan de Notre Dame, waarin hij uit de assen ook een nieuwe visie op cultuur en geschiedenis ziet herrijzen.

 

Momenteel zit hij in een talentontwikkelingstraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin en organiseert hij de Antwerpse edities van Literaturjugend, een maandelijkse schrijverswerkplaats, waar auteurs kunnen sparren, samenwerken, klagen, elkaars werk lezen en feedback krijgen.

Vertel het verder: