Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

BoekenOverleg presenteert Memorandum en inclusiecharter

Op maandagnamiddag 1 april vond in het Vlaams Parlement de zevende editie van de Staat van het Boek plaats, een tweejaarlijks sectormoment voor het boekenvak.
Door deBuren op 2 apr 2019
Nieuws
Literatuur & taal
Staat van het Boek © Michiel Devijver

Op maandagnamiddag 1 april vond in het Vlaams Parlement de zevende editie van de Staat van het Boek plaats, een tweejaarlijks sectormoment voor het boekenvak.

 

Jos Geysels, voorzitter van het BoekenOverleg, presenteerde een Memorandum met 10 prioriteiten voor de komende vijf jaar beleid. Zo pleit de boeken- en letterensector voor een stijging van de middelen, inzet op leesbevordering en een betere ondersteuning van het geïntegreerd letterenbeleid, het literair erfgoed en de bibliotheken.

 

Karin Brouwers (CD&V), Staf Pelckmans (Groen), Marius Meremans (NV-A), Stephanie D'Hose (Open Vld) en Katia Segers (sp-a) gingen hier vervolgens het debat over aan.

 

Tijdens dat debat stelde het BoekenOverleg vast dat alle aanwezige politieke partijen zich willen hard maken voor een stijging van de financiële ondersteuning van de letterensector en een adequate financiering van het VFL om het geïntegreerd letterenbeleid verder uit te bouwen. Ook hechten ze allemaal bijzonder veel belang aan een volhardend en ambitieus actieplan leesbevordering over beleidsdomeinen heen.​

'Boeken spelen een cruciale rol in het ontwikkelen, verspreiden en delen van cultuur. Als ze voor iedereen beschikbaar en bereikbaar zijn, dragen ze bij tot een democratische en inclusieve samenleving.'

 

Jos Geysels, voorzitter BoekenOverleg

Daarnaast gaf auteur Abdelkader Benali een inspirerende keynote over het belang van literatuur in de samenleving en de rol die de auteur hierin kan spelen.

'Een roman is een uitnodiging tot begrip, wat men krijgt aangereikt zijn de middelen om tot dat begrip te komen.'

 

Abdelkader Benali

De dag werd afgesloten met de lancering van een charter voor inclusie in de boeken- en letterensector, dat ter plekke werd ondertekend door de leden van het BoekenOverleg en een aantal andere belangrijke stakeholders. Met het charter wil het BoekenOverleg de boeken- en letterensector uitnodigen om actief en duurzaam in te zetten op inclusie. Op de website zijn concrete acties opgenomen en worden inspirerende praktijken gedeeld. Ondertekenen kan online via www.elkverhaaltelt.org

 

Lees het memorandum van het BoekenOverleg via de website van Het Vlaams Fond voor de Letteren.


Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseerde de keynote van Abdelkader Benali en ondertekende het inclusiecharter.

Vertel het verder: