Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De Lage Landenlijst: grensverleggende top 100

De Lage Landenlijst, de top 100 van de beste Nederlandstalige songs, werd dit jaar live uitgezonden vanuit Zoutelande. Dat BLØF en Geike Arnaert daar ook nog eens hun gelijknamige hit kwamen brengen, bezegelde deze culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.
Door deBuren op 25 sep 2018
Nieuws
Podium & muziek
Jan Hautekiet van Radio 1 en Kirsten Paulus van het Limburgse L1 presenteerden samen de Lage Landenlijst.

Een live-uitzending in Zoutelande en een duopresentatie van Jan Hautekiet en Kirsten Paulus. Als je er niet naar luisterde weet je het nu: de Lage Landenlijst was dit jaar een Vlaams-Nederlandse productie. Radio 1 sloeg de handen in elkaar met drie regionale omroepen uit Nederland: Omroep Brabant, de Limburgse L1, en Omroep Zeeland. Niet toevallig de drie provincies die grenzen aan Vlaanderen. Grensverleggers, een fonds gecoördineerd door deBuren in opdracht van deze Nederlandse grensprovincies, maakte deze coproductie mogelijk.

‘Grenzen kun je makkelijker samen verleggen dan alleen’

‘De naam Grensverleggers zegt het al’, vertelt gedeputeerde van provincie Noord-Brabant Henri Swinkels. ‘Met cultuur kun je grenzen verleggen. En die grenzen kun je makkelijker samen verleggen, dan elk apart vanuit je eigen regio.’ Het hoogtepunt van de uitzending was dan ook het liveoptreden van BLØF en Geike Arnaert. ‘Een mooier voorbeeld van de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland konden we vandaag niet hebben’, aldus de Zeeuwse cultuurgedeputeerde en voorzitter van deBuren Ben de Reu.

‘Grensverleggers geeft een duwtje in de rug’

v.l.n.r. Henri Swinkels (gedeputeerde Noord-Brabant), Wim Vanseveren (directeur deBuren), Ger Koopmans (gedeputeerde Nederlands Limburg) en Ben de Reu (gedeputeerde Zeeland en voorzitter deBuren)

Om de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Nederland te bevorderden, maakt deBuren met financiële ondersteuning van de Nederlandse grensprovincies tot en met december 2020 jaarlijks 200.000 euro beschikbaar voor nieuwe projecten. Ger Koopmans, gedeputeerde van Nederlands Limburg, zag het van meet af aan als een meerjarenproject: ‘Het is zo belangrijk om samen te werken. Dat we alleen al dezelfde taal spreken is veelzeggend. Wij horen bij elkaar. Mijn geloof in dit project is héél groot.’ De Lage Landenlijst is een erg zichtbare samenwerking, maar Grensverleggers wil ook jong talent ondersteunen. Ben de Reu: ‘We willen met dit project jonge makers een duwtje in de rug geven en hen doen beseffen dat ze grensoverschrijdend meer kunnen bereiken dan alleen.’ 

 

En voor wie het nog niet wist: Ruimtevaarder van Kommil Foo werd uitgeroepen tot beste Nederlandstalige song. Beleef hier de hele Lage Landenlijst opnieuw.


Meer weten over Grensverleggers? Hier vind je alles over het project. 

Vertel het verder: