Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Nadat we dit voorjaar een kosten-batenanalyse van de jaren zestig maakten, richten we onze pijlen dit najaar op OPSTAND.
450 jaar na het begin van de oorlog die België en Nederland (afgezien van anderhalf decennium moedwil en misverstand) definitief buren maakte, denken we hardop na over de (im)materiële erfenis van die tijd.
Slammers laten hun stemmen horen, het onbehagen van de vrouw wordt voelbaar en speechschrijvers leggen een fictieve dictator overtuigende woorden in de mond. Meer dan ooit geeft deBuren ook vleugels aan jong literair talent. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum bezetten onze schrijfresidenten alle zalen van de Philipsvleugel.
'Ik ben benieuwd naar het eigenzinnige licht dat deze Vlaamse en Nederlandse schrijvers laten schijnen op ons gedeelde erfgoed.’
Wim Vanseveren - directeur deBuren
Op de themapagina 'deBuren in Opstand' vind je alle activiteiten die binnen dit thema gepland zijn. Tijdens het seizoen vullen we deze pagina ook aan met boeiende content!
Op 5 juni 1568 liet de hertog van Alva de graven van Egmont en Horne onthoofden op de Grote Markt van Brussel, destijds het bestuurlijke centrum van de Spaanse Nederlanden. Dit markeerde het begin van de gewapende opstand die zou uitgroeien tot de Tachtigjarige Oorlog.
Ontvang je vanaf 2019 ook graag de seizoensbrochure bij je thuis? Hier kan je je inschrijven.
Coverbeeld © Ronald Giebel | Negentiende-eeuws standbeeld van de graven van Egmont en Horne, Kleine Zavel in Brussel.