Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Terugblik | Kennisknooppunt buigt zich over muziek in de Lage Landen

Op 11 november 2016 organiseerden Gonzo (circus) en deBuren i.s.m. November Music een trefdag rondom Muziek in de Lage Landen voor mensen werkzaam in pop, rock en klankkunst. We spraken er onder meer over alternatieve vormen van financiering voor nieuwe en nieuwsoortige projecten, nieuwe vormen van programmatie en low-budget marketing.
Door deBuren op 29 mrt 2017
Tekst
Cultuurbeleid
Podium & muziek


Kennisknooppunt deBuren zoekt antwoorden op vragen die leven binnen de Vlaamse en Nederlandse cultuursectoren en het maatschappelijke middenveld. Dat doet het systematisch in partnerschap met relevante partijen en experten.

 

Op 11 november 2016 organiseerden Gonzo (circus) en deBuren i.s.m. November Music een trefdag rondom Muziek in de Lage Landen voor mensen werkzaam in pop, rock en klankkunst. We spraken er onder meer over alternatieve vormen van financiering voor nieuwe en nieuwsoortige projecten, nieuwe vormen van programmatie en low-budget marketing. Het betreft een vervolgeditie van een eerste dag die Gonzo (circus) bij Worm in Rotterdam organiseerde in januari 2016, met steun van het BesteBuren-fonds. 

Volgende highlights kwamen naar voor: 

Het zoeken naar bijkomende vormen van ondersteuning - zoals crowdfunding bijvoorbeeld - is geen shortcut naar grote sommen geld maar kan nuttig zijn om specifieke financiële gaten te dichten. Dat is tijdsintensief: je moet in gesprek met verschillende doelgroepen: je werkt vrienden-van-formules uit, zoekt naar 'ambassadeurs' voor je project én denkt na over een zinvol verhaal dat je samen met mogelijke privé-sponsoren kan vertellen. Een verhaal over duurzaamheid bijvoorbeeld, zoals het Absolutely Free Festival waar je enkel binnenkomt als je drie lege batterijen voorlegt of een stukje natuurgebied sponsort voor 3 euro. 

Ondersteuning hoeft overigens niet enkel financieel te zijn, steeds meer mensen zoeken naar alternatieve ruil- of leensystemen, waarbij diensten, tijd en expertise verruild worden (Timebank is hiervan een bekend voorbeeld). Ook sponsors bieden lang niet enkel geldelijke steun maar ook diensten of expertise. 

‘Het nieuwe programmeren', wat is dat? Vooral het omzeilen van de grote boekingskantoren wordt algemeen als een noodzaak aangevoeld, en het ten allen tijde laten primeren van artistieke wensen. Elementen die tot ‘het nieuwe programmeren' behoren, zijn onder meer: genderbalans, open calls, gastcuratoren, je podium openstellen voor externe programmeurs (zoals bijvoorbeeld Worm in Rotterdam), het publiek vooraf betrekken, een boodschap trachten mee te geven, en voldoende aandacht voor het kader waarbinnen gewerkt wordt.

Hier meer info over het programma van de trefdag.

Dit voorjaar onderzoekt Kennisknooppunt deBuren cultural governance in de Lage Landen. Meer weten!

 

 

 

 

 

 

Vertel het verder: