Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
'Dit is wat we delen.' Met die slagzin zijn Vlaanderen en Nederland samen te gast op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. Meer dan 120 Vlaamse en Nederlandse auteurs uit alle literaire genres maken tussen 19 tot en 23 oktober hun opwachting, maar er is ook aandacht voor beeldende kunst, film, podiumkunsten en de creatieve industrie uit Nederland en Vlaanderen.
Een uitgelezen kans voor Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat deBuren om naar Duitsland te trekken met enkele mooie projecten. Een overzicht.
Voor citybooks stuurt deBuren (inter)nationale auteurs en fotografen de wereld rond met de opdracht: maak een stadsportret. Meer dan honderd auteurs, zowel grote namen als aanstormend talent, deden ondertussen al vijfentwintig steden aan in vijftien verschillende landen.
Het resultaat? Fotoreportages, kortverhalen, gedichten, essays van Utrecht tot Jakarta. Beschikbaar in meerdere talen én als podcast, voorgelezen door de auteurs.
Voor deze speciale citybooksedities nodigden we een Nederlandse, Vlaamse en Duitse auteur en een fotograaf uit om een stadportret te maken.
Sommigen van hen zijn ondertussen weer thuis, anderen moeten nog vertrekken. Hun teksten en foto's komen later online. We houden je op de hoogte via Facebook en in onze nieuwsbrief! Maarten van der Graaff laat je alvast over zijn schouder meekijken.
In samenwerking met FBM16 (Flanders & the Netherlands Guest of Honour Frankfurter Buchmesse 2016
Op 21 oktober 2016 is het podium op de Buchmesse aan citybooks. Willem Bongers-Dek (deBuren) stelt het project voor en vier auteurs lezen voor uit hun stadsportret. Lees in afwachting hun pareltjes!
De Vlaamse dichter Charlotte van den Broeck en de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg hebben de eer de Buchmesse te openen. Van den Broeck is meteen ook de jongste gastlandspreker ooit in de geschiedenis van de gerenommeerde boekenbeurs. Koning Filip en koning Willem-Alexander openen samen het Vlaams-Nederlandse paviljoen en mogen met de auteurs op de foto!
We kennen beide auteurs heel goed:
Deze zomer fietsten 25 jongeren uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland samen naar Frankfurt. Onderweg gingen ze aan de slag met slampoetry, hiphop, rap en visuele media. De jongeren werden daarbij begeleid door taalspecialisten, schrijvers en performers. Hun resultaten worden tijdens de Frankfurter Buchmesse gepresenteerd.
In september organiseerden deBuren en Bozar een literaire nocturne in de tentoonstelling Facing the Future. Dichters Maarten van der Graaff, Els Moors, Monika Rinck en Peter Verhelst schreven gedichten bij kunstwerken in de expo en droegen die voor. De avond begon met een interview met de iconische dichter en beeldend kunstenaar Armando. De avond wordt op 17 november overgedaan in Duitsland. Meer info
Filosofiehuis Het Zoekend Hert organiseert met steun van deBuren de reeks Kritische denkers tegen onrecht. Daarin worden de topdenkers van de vermaarde Frankfurter Schule belicht. Meer info
Vorig jaar gaven Deus ex Machina en deBuren verschillende auteurs en filmmakers de opdracht om in het kader van het Filmpoem Festival in Antwerpen film-gedichten te maken. Ze worden nu vertoond tijdens het Zebra Poetry Film Festival in Berlijn (27 tot 30 oktober 2016).
Onder andere Astrid Haerens & Auden Lincoln-Vogel en Annelyse Gelman, Bernke Klein Zandvoort & Judith Dekker, Charles Ducal & Reyer Boxem, Erik Lindner & Dimitri van Zeebroeck, K. Michel & Roman Klochkov, Laurence Vielle & Lynn van Oijstaeijen gingen aan de slag.
Bekijk Trein, het filmpoem van dichters Astrid Haerens en filmmakers Auden Lincoln-Vogel en Annelyse Gelman
Bekijk The emancipation of the knee, het filmgedicht van dichter Han van der Vegt en filmmaker Alastair Cook.
Filmpoem 41/ The Emancipation of the Knee from Alastair Cook on Vimeo.