Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Jonge schrijvers leggen minister Sven Gatz het vuur aan de schenen

'Diversiteit op en rond het podium is nog steeds de achilleshiel van de cultuursector. Gaat u daarin ingrijpen?'
Door deBuren op 14 jul 2016
Nieuws
Literatuur & taal
Schrijfresidentie Parijs

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz ging op 9 juli 2016 in Parijs een openhartig gesprek aan met achttien jonge schrijvers. Ze wisselden de hele avond van gedachten over stedelijkheid, gelijkheid op en rond het podium, onderwijs en cultuurparticipatie, en traden in discussie over de recente subsidieronde. Het gesprek verliep achter gesloten deuren, maar deBuren sprak na afloop van de avond met de minister.

 

'Hoe gaat u ervoor zorgen dat jonge kunstenaars beschermd en correct betaald worden?' 'Wat zijn uw idealen?' 'Wat begrijpt u onder 'creatieve industrie'?' 'Diversiteit op en rond het podium is nog steeds de achilleshiel van de cultuursector. Gaat u daarin ingrijpen?' De schrijvers hadden vele vragen voor de minister.

Minister Sven Gatz in gesprek met Anneleen Van Offel, Carmien Michels, Davy Verbeke, Emma Ringelding, Emma Lesuis, Gertjan Willems, Hannah De Meyer, Heleen Debeuckelaere, Jelko Arts, Lien Annicaert, Linda Carolien Veldman, Lisa Weeda, Marjolijn van de Gender, Merlijn Kerkhof, Nikki Dekker, Persis Bekkering, Pete Wu en Tiemen Hiemstra © Marianne Hommersom

 

 

Jonge makers, grote kansen

Al vijf jaar lang stuurt Vlaams-Nederlands Huis deBuren jonge schrijftalenten voor twee weken naar Parijs. De deelnemers werken er aan twee teksten, wisselen ideeën uit en praten met gerenommeerde schrijvers, uitgevers en politici over het schrijverschap en hun zoektocht naar hun weg in het literaire veld. Sinds dit jaar spitten ze ook samen met Willem Bongers-Dek, programmator literatuur bij deBuren en adjuct-directeur, hun teksten uit.

De schrijfresidentie werpt zonder twijfel vruchten af: Frederik Willem Daem en Jozefien Van Beek kwamen er op het idee een tijdschrift op te richten: Oogst, een tentoonstelling op papier. Marieke Rijneveld, die dit jaar de C. Buddingh'-prijs voor het beste debuut in de wacht sleepte, nam in Kalfsvlies zeven gedichten op die ze in Parijs schreef. Maud Vanhauwaert legde tijdens de residentie in 2012 de basis voor haar bekroonde bundel Wij zijn evenwijding. Afgelopen cultuurseizoen alleen al deden nog meer oud-Parijsgangers straffe dingen.

 

Het gesprek zelf verliep achter gesloten deuren, maar deBuren sprak na afloop van de avond met de minister. Een sfeerbeeld.

Benieuwd naar wat er uit de pennen vloeit? Volg ons van op Facebook of hou onze Parijspagina in de gaten!

 

Op 24 september brengen de deelnemers hun teksten voor het voetlicht in Brussel tijdens Mais oui, Paris. Op 17 december te zien in Amsterdam.

Vertel het verder: