Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
In de reeks Documentaire op Donderdag presenteren deBuren en Muntpunt bijzondere documentaires. Elke vertoning wordt gekoppeld aan een lezing of gesprek met sprekers uit Nederland & Vlaanderen.
De Marokkaans-Nederlandse Naziha, moeder van tien kinderen, nam zo´n tien jaar een ingrijpend besluit. Ze zette haar gewelddadige man de deur uit en begon - ondersteund door een groot aantal hulpverleners - aan de strijd om haar kinderen weer op het rechte pad te krijgen. Het is een gevecht tegen het verleden, sociale controle en zoons die willen dat ze zich meer gedraagt als andere Marokkaanse moeders. Na de vertoning praten we met regisseur Gülşah Doğan.
Eén keer per jaar vliegen een Nederlandse en een Vlaamse plastisch chirurg naar Havana om vijf Cubaanse transgenders te opereren. Ze doen dit op uitnodiging van de dochter van de president, Mariela Castro, die een seksuele revolutie leidt binnen de socialistische heilstaat. Transit Havana biedt een unieke blik op de paradoxen van Cuba en toont een verrassende kant van dit bijzondere eiland dat zelf ook in transitie is. Na de vertoning praten we met regisseur Daniel Abma.
Toen Canto Ostinato van Simeon ten Holt in 1979 voor het eerst werd uitgevoerd, werd het door de officiële muziekwereld veroordeeld als te mooi en zonder vernieuwing. Maar inmiddels is het stuk uitgegroeid tot één van de bekendste en meest succesvolle hedendaagse klassieke composities. In Over Canto ondervraagt regisseur Ramón Gieling een groot aantal mensen over de soms verstrekkende invloed die dit muziekstuk op hun leven heeft gehad.