Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

'De sites van Astrid. Een selectie van Jef Geys'

'De sites van Astrid' is een compilatie van artikels geschreven door Astrid Wittebolle. Ze verschenen als 'Site van de dag' in tussen 2002 en 2006. Jef Geys, de Belgische kunstenaar die ons land in 2009 vertegenwoordigt op de Biƫnnale van Venetiƫ, vond deze informatie erg goed aansluiten bij zijn werk.
Door deBuren op 6 aug 2009
Nieuws
Politiek & samenleving

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren lanceert een nieuwe publicatie: De sites van Astrid, een selectie van Jef Geys.

Het boek is een compilatie van artikels geschreven door Astrid Wittebolle. Ze verschenen als 'Site van de dag' in De Morgen tussen 2002 en 2006. Jef Geys, de Belgische kunstenaar die ons land in 2009 vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië, vond deze informatie erg goed aansluiten bij zijn werk. Op zijn vraag hebben Astrid en deBuren de artikels gebundeld, laten vertalen naar het Frans, Engels en het Arabisch, en gedrukt in een beperkte oplage (5000 exemplaren). Dit boek wordt niet verkocht maar gratis verspreid in scholen, bibliotheken, culturele centra, ...

Astrid Wittebolle en Jef Geys kenden elkaar alleen van naam toen ze elkaar, enkele jaren geleden, toevallig ontmoetten. Astrid wist dat Jef een kunstenaar was. Jef kende Astrid uit de krant. Sinds 1994 schreef ze in De Morgen over internet. Haar 'Surfrapport', in de jongerenbijlage DeMix, was de eerste weblog van Vlaanderen. Later maakte ze voor Studio Brussel het eerste internetradioprogramma zIPt. Tussen 2000 en 2006 verzorgde ze de rubriek 'Site van de dag' in De Morgen. Jef Geys bleek een trouwe lezer. Astrid besprak elke dag een website, een excuus om kleine columns te schrijven. Over vanalles en nog wat. Jef stelde voor een selectie te maken uit deze honderden stukjes en ze in boekvorm uit te geven. Meer uitleg hoefde niet. De eis dat de teksten van Astrid ook in het Arabisch, het Engels en het Frans moesten worden vertaald, wijst op een verlangen om de hoogstpersoonlijke bespiegelingen en anekdotes van Astrid een universelere dimensie te geven.

Vond hij dat 'Site van de dag' op een of andere manier aansloot bij zijn eigen werk? Misschien. Misschien ook niet. Wel zei hij dat de rubriek van Astrid nog het enige was dat hij las in De Morgen. En dat wil iets zeggen, want sinds haar ontstaan in 1978 was De Morgen 'zijn' krant geweest. In 1986 was Jef actief berokken bij de reddingsactie 1000 x 100.000. Twee keer mocht hij ook de voorpagina autonoom invullen. In 1986 zette hij zijn jarige moeder op de 'een' en toen hij in 2000 de Staatsprijs voor Beeldende Kunst kreeg, maakte hij de hele voorpagina wit. Toen Astrid mij vertelde over de plannen van Jef Geys, zorgde ik dat er schot in de zaak kwam en bood deBuren de nodige ondersteuning.

Op 1 april 2006 stopte Astrid Wittebolle met haar rubriek in De Morgen. Sinds begin dit jaar schrijft ze voor deBuren drie keer per week een kleine column, getiteld 'Grenskijker'. Daarin maakt ze een hyperlink tussen Vlaanderen en Nederland.

De sites van Astrid, een boek? Jef Geys noemt het nog steeds zo, maar omdat het een dwingende eis was van Jef om de publicatie zo ruim mogelijk te verspreiden, werd daarvan afgezien. Het wordt nu verdeeld via het kunsttijdschrift <H>art en in cultuurcentra en bibliotheken. De selectie en de ordening van de columns zijn van de hand van Jef Geys.

Vertel het verder: