Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

12 mei 2016: Jheronimus Bosch-dag bij deBuren

Wat maakt een Bosch een Bosch? Kunsthistoricus Matthijs Ilsink vertelt hoe je een vervalsing ontdekt. Herman Pleij, hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praat over de humor in Bosch' werk als wapen tegen het kwaad. De New Royal Flamingo Band liet zich inspireren door tijdgenoten van de schilder en zorgt voor verstrooiing.
Door deBuren op 29 apr 2016
Nieuws
Wetenschap & geschiedenis

Jheronimus Bosch 500

In 2016 is het vijfhonderd jaar geleden dat Nederlands beroemdste middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch overleed. Het werk van de kunstenaar wordt uitgebreid gevierd met een veelzijdig internationaal programma: tentoonstellingen, lezingen, concerten, theatervoorstellingen en speciale boekuitgaven eren de meester. Ook in Brussel eren we Bosch met activiteiten rondom het drieluik 'De Tuin der Lusten'.

12 mei 2016: Bosch-dag bij deBuren

Cook & Look | Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel
deBuren, Brussel | 12:15 > 13: 15

Wat maakt een Bosch een Bosch? Hoe ontdek je een vervalsing? Kunsthistoricus Matthijs Ilsink neemt je mee naar de bijzondere wereld van de grootmeester en illustreert zijn verhaal met beelden uit de documentaire Geraakt door de duivel

Jheronimus Bosch-lezing door Herman Pleij en concert van de New Royal Flamingo Band
deBuren, Brussel | 19:30 > 21:30

Lachen om te leren! Herman Pleij, hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, praat over de humor van Bosch' werk als wapen tegen het kwaad.

De New Royal Flamingo Band liet zich inspireren door tijdgenoten van de schilder en zorgt voor verstrooiing.


TIPS!

14.05.16 | Capella Pratensis | De polyfone wereld van Jheronimus Bosch

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk, Brussel 
Met engelenmuziek bieden we een tegengewicht aan Bosch' duivels. Cappella Pratensis brengt polyfone muziek uit de tijd van Jheronimus Bosch in de mooie Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk.

14.05.16 Sporen van Bosch en Oranje | Stadswandeling met Janny van Doorn
Afspraak in het centrum van Brussel | prijs € 10
Op zoek naar de sporen van Jeroen Bosch en de Graven van Oranje-Nassau in de Brusselse bovenstad. (10:30-12:00 en 15:00-16:30)
Bij voldoende belangstelling wordt de wandeling herhaald op zaterdag 2 juli 2016 om 10:30. Reserveren: sporenvanoranje@gmail.com

 

 

Paneel reist door Europa

Bosch' beroemde schilderij ‘De Tuin der Lusten' legde een lange reis af door Europa. Het paneel werd vijf eeuwen geleden gemaakt in 's-Hertogenbosch en reisde via Breda, Brussel en San Lorenzo naar Madrid. In Brussel hing het werk in het Paleis van Nassau (Hof van Nassau) op de Koudenberg, tot de hertog van Alva het na de opstand van Willem van Oranje meenam naar Spanje waar het vandaag nog in het Prado hangt.
Na vijfhonderd jaar onderneemt het paneel opnieuw die tocht, dankzij Stichting Bosch y Bosco, een cultureel uitwisselingsproject tussen de steden waar ‘De tuin der lusten' ooit hing of hangt. De reis begint in het voorjaar 2016 en keert eind 2016 weer terug in 's-Hertogenbosch.

Organisatie: deBuren in samenwerking met Stichting Bosch y Bosco en de Nederlandse ambassade


Vertel het verder: