Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Wat als Nederland en Vlaanderen samen waren gebleven? Met deze grootschalige historische denkoefening trekt deBuren naar verschillende steden in Vlaanderen en Nederland. De reeks Een gemiste kans? landde op 24 november 2015 in Rotterdam. Actrice en regisseur Sarah Moeremans sprak de aanwezigen toe. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageert op zijn historisch visioen. Herbeluister de avond!
Wat hebben we geleerd van deze grootschalige historische oefening? deBuren sluit de reeks op 27 januari 2016 af in Amsterdam en op 4 februari 2016 in Brussel. We puren drie prangende vragen uit de denkoefening en leggen die voor aan kenners. Door wie laat u zich overtuigen? U stemt!
Wees erbij in Amsterdam of Brussel.
1830, het jaar waarin Guido Gezelle en de Belgische staat werden geboren. Guido Gezelle is wel eerder, hij ziet het levenslicht 1 mei, terwijl pas op 20 december 1830 in Londen het recht op onafhankelijkheid van België wordt erkend. Guido wordt dus zeven maanden na zijn geboorte Belg. Hoewel hij op Wikipedia gewoon onomwonden als Belg beschreven staat. Maar dat is eigen aan het verschijnsel cultuur. Een deel van het fenomeen cultuur kan ook wel gedefinieerd worden als: het simplificeren van historische gebeurtenissen en daar symbolische waarde aan toekennen. Zolang cultuur onderwerp van discussie is zijn we nog niet in een cultuurpretpark beland, gelukkig.
De vraag van vanavond is dus of de Nederlanden zichzelf geen kansen ontnomen hebben door niet als één laag land de toekomst in te vliegen. Maar welke kansen?
Het is een open deur maar voor velen van mijn Nederlandse vrienden waarschijnlijk een verleidelijk argument, daarom vraag ik u toch het even tot u door te laten dringen: als we samen waren gebleven, dan hadden de Nederlanden wel degelijk op het EK gespeeld in 2016. Maar de eerlijkheid gebied mij ook te zeggen dat België dan ook in 1988 Europees kampioen was geworden.
Als Nederland en België één laag land zouden zijn, dan zouden we hier vanavond al niet zitten.
Dat het verschil ons bij vlagen ook irriteert, dat we elkaar lomp, dom, gierig, hypocriet en onbeleefd vinden is van alle tijden. Het traint ook ons tolerantievermogen. Dat lijkt me ook broodnodig in tijden van globalisering.
We hadden een moment van burgerlijke ongehoorzaamheid gemist. Niet voor het eerst in de Nederlands-Belgische geschiedenis - denk aan de Geuzen - hebben we door 1830 geleerd dat burgers een verschil kunnen maken om een heftige politieke verandering te forceren. Het heeft ons ook getoond hoe kunst de vonk kan zijn om sociale en politieke verandering in beweging te zetten. Het was per slot van rekening de opvoering van een opera, die alles in beweging zette, de Stomme van Portici.
En stel je eens voor dat de scheiding niet had plaatsgevonden. Dan waren we groot. Of toch groter. Dan hadden we samen een één vuist kunnen maken. In het beste geval slaat die vuist keihard op tafel, maar volgt dan toch de dialoog. En voor een gesprek moet je nu eenmaal minimaal met twee zijn. En deze tijd is er één die misschien toch minder gebaat zou zijn bij één grote daad dan bij een grote hoeveelheid aan gesprekken.
Hoe groter de natie des te groter de schade die het nationalisme in sociaal onrustige tijden kan berokkenen. Welke koers zou onze lage supernatie met zijn meerdere grote havens, zijn Internationaal Strafhof en zijn hoofdstad van Europa, zijn wereldberoemde kunstenaars en zijn gouden geschiedenis gevaren hebben? Ik kan mij voorstellen dat de retorica van ons grote kikkerland getekend zou worden door morele superioriteitgevoelens en onze buitenlandse politiek ook veel van bodybuilden weg zou hebben.
En hoe zouden onze relaties met Indonesië en Congo er bij liggen? Als we onze handelskwaliteiten en onze diplomatieke talenten tijdens het koloniale tijdperk gebundeld hadden en in volle vaart onze koloniale ambities hadden doorgezet, zou het dan bij twee treinkapingen gebleven zijn?
En is ons verschil wel zo groot? Ik lees op de site www.rijksoverheid.nl: Nederland is voor België de belangrijkste handelspartner. België is na Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland.
Is ons verschil dan het belang van Duitsland in de handelsrelaties? Hoe groot is het verschil eigenlijk bezien tegenover de verschillen met andere Europese landen?
Als in de tweeëntwintigste eeuw Nederland weer eens onderloopt ga ik er wel vanuit dat de deuren aan Belgische kant wagenwijd openstaan voor die zestien miljoen noordelijke buren. Alhoewel onze stemmingmakende media beelden ‘afscheiden' die soms het tegendeel zouden doen vermoeden.
En zouden Belgische bieren even lekker smaken en populair zijn op de Nederlandse terrassen en bruine cafés, die echter wel sluiten voor je een tweede biertje hebt kunnen overwegen? Zouden ze op de bierkaart hun exotisch karakter toch verliezen en zou de magische smaak die aan het fameuze La Chouffe-bier toegekend wordt snel als slimme marketingtruc ontmaskerd worden?
Het verschil is de moeder van al dit leven, dit gedoe, dit gekrioel, dit gekissebis, van al deze ondernemingen en plannen. Was het er niet geweest, of was het er geweest, maar nooit geïnstitutionaliseerd geweest, dan hadden we het misschien gemist. Als België in 1830 zich niet van Nederland had losgescheurd, dan had ik gehoopt voor Nederland dat Friesland gaan muiten was.
Voor België was het na 1830 nog niet klaar. Ik refereerde er daarnet al even aan: op 25 augustus 1830 werd in de Muntschouwburg in Brussel in de Opera La Muette de Portici opgevoerd, ter gelegenheid van de 58ste verjaardag van Willem I dan nog wel. De taaldwang ten aanzien van het Nederlands van Willem I schoot de Walen en de Franstalige burgerij in het verkeerde keelgat.
'Amour sacré de la patrie, Rends-nous l'audace et la fierté; A mon pays je dois la vie. Il me devra sa liberté' waren de woorden die de vlam in de pan deden slaan. Voor de lagelandenaren die het Frans niet meer zo machtig zijn: 'Heilige liefde voor het vaderland, Geef ons de moed en trots; Aan mijn land dank ik mijn leven. Het zal aan mij zijn vrijheid te danken hebben.'
Vier maanden later was het in kannen en kruiken. België was een heus land en De Nederlanden waren een beetje kleiner.
Toch is het niet zo dat België als zelfstandige natie met zijn dertigduizend vierkante kilometer sindsdien als één volk aan hetzelfde zeel trekt.
We hebben het grote geluk dat we ook binnen de landsgrenzen nog steeds discussiëren over het hoe samen of hoe apart, polderen op zijn Belgisch. Zou dat na de scheiding niet meer aan de hand zijn? Of zou het conflict dan weer gaan over samenvoegen?Of zouden de West-Vlamingen zich dan weer willen afscheiden van Vlaanderen? Of moeten we terug naar de Middeleeuwen, de tijd van trotse steden die zich door geen keizer laten knechten? 010 als vrijstaat met eigen munteenheid?
Zo zouden we in het geval België - Nederland niet van een gemiste kans mogen spreken maar van een te koesteren breuk! Laten we weer samen gaan om binnen tweehonderd jaar weer te splitsen. En daarbij roep ik hier voor de komende tweehonderd jaar een natie uit voor alle Nederbelgen, van Rottumerplaat tot Virton en van De Panne tot Oldenzaal. En omdat we dan in onze rijke rijkstaalschat dus ook drie talen hebben kan ik jullie dit niet onthouden - en nee het is niet van Godfried Bomans maar van Friedrich Torberg, joodse Oostenrijker. Maar cultuur is naast simplificeermachine, zoals ik in het begin zei, ook vergeet-, ombuig- en herinneringsmachine in één:
Ich möchte alles, was ich fühl, nicht fühlen
und ganz allein sein. Nein, nicht ganz allein.
Ich möchte gern zwei Hunde sein
und miteinander spielen.
Sarah Moeremans,
Rotterdam, 24 november 2015
Wat hebben we geleerd van deze grootschalige historische oefening? deBuren sluit de reeks op 27 januari 2016 af in Amsterdam en op 4 februari 2016 in Brussel. We puren drie prangende vragen uit de denkoefening en leggen die voor aan kenners. Door wie laat u zich overtuigen? U stemt! Reserveer een zitje in Amsterdam of Brussel
Herlees hier de toespraken van andere schrijvers die zich voor de reeks Een gemiste kans? over de vraag bogen: 'Wat als Nederland en Vlaanderen samen waren gebleven?'
Wat als Nederland en België samen waren gebleven?
Met deze grootschalige historische oefening trekt deBuren naar verschillende steden in Vlaanderen en Nederland. Telkens laten we een schrijver en de burgemeester aan het woord. Zij gaan in gesprek met Marc Reynebeau. Singer-songwriter Lucky Fonz III geeft een
miniconcert waarvan het Nederbelgisch Feestlied het orgelpunt vormt.
05.03.15 | Mechelen | Bert Kruismans en Bart Somers |
01.04.15 | Leuven | Atte Jongstra en Louis Tobback |
05.04.15 | Diest | Marc Reugebrink en Jan Laurys |
21.09.15 | Haarlem | Luc Devoldere & Bernt Schneiders |
30.09.15 | Tilburg | Jeroen van Zanten & Peter Noordanus & Wim van de Donk |
20.10.15 | Gent | Philip Freriks & Daniël Termont |
06.11.15 | Den Haag | Christiaan Weijts & Jozias van Aartsen |
24.11.15 | Rotterdam | Sarah Moeremans & Ahmed Aboutaleb |
27.01.16 | Amsterdam | Slotfeest |
04.02.16 | Brussel | Slotfeest |
Organisatie: deBuren en de stad Mechelen i.s.m. de deelnemende steden. In het kader van BesteBuren en Hollandse Maatjes
Affiche Een gemiste kans? najaar 2015
In het kader van BesteBuren.
Organisatie: deBuren i.s.m. de stad Mechelen en de betrokken steden.