Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Twee lezingen in evenveel dagen over hoe Vlaanderen en Nederland zich tot elkaar verhouden. Christiaan Weijts ging op uitnodiging van deBuren in Den Haag op zoek naar het beste van twee werelden. Peter Vandermeersch sprak in zijn Pacificatielezing over de onzichtbare kloof tussen noord en zuid. Want het is duidelijk: nabuurschap en een gemeenschappelijke taal scheppen nog geen band. (De Standaard)
Peter Vandermeersch, hoofredacteur van NRC Handelsblad, sprak op 7 november in Breda de 32e Pacificatielezing uit. In zijn toespraak, getiteld ‘Geen Nederlander ligt er wakker van, geen Vlaming kan er van slapen', vroeg hij zich af waarom er ondanks een gezamenlijke taal en geschiedenis toch zo'n grote kloof bestaat tussen noord en zuid. Hij constateert dat het aan weerszijden van de grens treurig gesteld is met de kennis van en interesse in elkaars taal en cultuur.
Foto © Pacificatielezingen
Vandermeersch gaf niet alleen een lange toespraak, hij schreef ook een vlammend opiniestuk over de relaties tussen Nederland en Vlaanderen:
Lees de volledige Pacificatielezing
Wat als Nederland en België samen waren gebleven? Met deze grootschalige historische oefening trekt deBuren naar verschillende steden in Vlaanderen en Nederland. De reeks Een gemiste kans? landde vrijdag 6 november in Den Haag. Schrijver Christiaan Weijts sprak de aanwezigen toe. Hij ging op zoek naar het beste van twee werelden.
Weijts legt kleine maar veelzeggende verschillen tussen Nederlanders en Belgen bloot: 'Gewoon bij Albert Heijn. Dat zou ons levensmotto kunnen zijn, terwijl die supermarkt in België als slogan heeft: ‘Bij deze Albert bent ú koning.' In Nederland is het: ‘Gamma, dat zég ik.' In België is er de speelste dubbelzinnigheid: ‘Gamma, hoe maakt u het?''
Lees een verkorte versie van de tekst op de site van NRC Handelsblad of De Standaard.
Illustratie front © RLOppenheimer