Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

BesteBuren is gestart!

BesteBuren is officieel van start gegaan op zondag 8 februari in LantarenVenster in Rotterdam. Ook de VRT was van de partij. Bekijk de televisiereportage over het openingsfeest, lees het verslag en bekijk de foto's!
Door deBuren en DutchCulture op 11 feb 2015
Nieuws
BesteBuren

BesteBuren is officieel van start gegaan op zondag 8 februari in LantarenVenster in Rotterdam. Ook de VRT was van de partij. Bekijk de televisiereportage over het openingsfeest hier, lees hieronder het verslag en bekijk de foto's.

Er waren bijdragen van de minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, de Nederlandse en Vlaamse ministers van Cultuur Jet Bussemaker en Sven Gatz, de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en de wethouder Cultuur van Rotterdam, Adriaan Visser.

De Vlaamse en Nederlandse artiesten Typhoon, Jef Neve, Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Ann Van den Broek, Brigitte Kaandorp en Naomi Velissariou traden op in LantarenVenster te Rotterdam.

© Jean van Lingen
Naomi Velissariou (foto Jean van Lingen)

Minister-president Bourgeois kondigde aan dat Nederland en Vlaanderen niet alleen op bilateraal niveau uitwisselen maar ook gezamenlijk cultureel moeten optrekken in Europa en zelfs wereldwijd. Ook minister Sven Gatz is enthousiast: "Omdat we met Nederland onze taal en geschiedenis delen, is onze noorderbuur onze beste buur. Ik breek een lans voor een gezamenlijk boekenprogramma op tv."

Tijdens het openingsprogramma maakte Jet Bussemaker, de Nederlandse minister van Cultuur, bekend dat Remco Campert de Prijs der Nederlandse Letteren 2015 dit najaar uit handen van de Belgische koning ontvangt. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000. Remco Campert: "Mooi dat twee landen zich vinden in mij." Meer over deze prijs op taalunie.org.


Remco Campert (foto Jean van Lingen)

Wethouder Cultuur van Rotterdam, Adriaan Visser, reikte de BesteBuren publieksprijs van € 1.250 uit aan Zoro Feigl. Deze prijs was een kans voor het publiek om hun favoriete kunstwerk te kiezen bij Intersections, een podium voor jong talent als nieuw onderdeel van Art Rotterdam.

In zijn slotwoord refereert Koenders aan de veiligheidsconferentie over de situatie in Oost-Oekraïne in München een dag eerder: "In deze roerige tijden is het belangrijk je te realiseren dat er beste buren zoals Nederland en Vlaanderen zijn."


 

Vertel het verder: