Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
Foto © Hans van der Meer
Fotograaf Hans van der Meer reisde in opdracht van het Rijksmuseum en Vrij Nederland langs de Nederlands-Belgische grens om de verschillen in cultuur te onderzoeken. Hij richtte zich op het wonen en de ruimtelijke ordening. Hoe komt het dat je, na het passeren van de grens, onmiddellijk de verschillen ziet? Iedereen kent de gewaarwording bij het passeren van de grens: andere steensoorten, een andere vormentaal en een andere ruimtelijke invulling. Daar waar de Nederlandse regelgeving heeft gezorgd voor planologisch bouwen – denk aan rijtjeshuizen, uniformiteit en welstandscommissies – gaven Belgische overheden veel meer vrijheid. In de ogen van sommigen leverde dat kris kras bouwen onordelijke taferelen op, anderen gingen juist expres de grens over omdat zij daar hun droompaleizen konden realiseren. Vanuit welke opvattingen zijn die verschillen ontstaan? Waarom zijn we in Nederland bang voor Belgische toestanden en wat zegt dat over ons? Gaan Nederland en België steeds meer op elkaar lijken? Het onderzoek van Hans van der Meer leidde tot een fototentoonstelling in de reeks Document Nederland (nog tot en met 1 februari 2015 te zien in de nieuwe Philipsvleugel).
Ter afsluiting van de tentoonstelling organiseren het Rijksmuseum en Vrij Nederland een symposium. Hans van der Meer licht zijn werk toe. Belgische en Nederlandse experts reageren. Met Pieter Hoexum, auteur van het boek Kleine filosofie van het rijtjeshuis, Willem Bongers-Dek van Vlaams-Nederlands huis deBuren en publicist Geert van Istendael, o.l.v. journaliste Tracy Metz.
Auditorium Rijksmuseum Amsterdam
Dinsdag 6 januari 2015
16:00 uur
Toegang is gratis, maar gelet op het beperkt aantal zitplaatsen is reservering noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via: vn.nl/rijksmuseum