Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Eet uw frieten en knal die panda af!

Het 3-jarige zoontje van een medewerker van deBuren kreeg bij zijn kindermenu een speelgoedpistooltje. Kijkend door het vizier zie je een hele rits aan af te knallen dieren voorbijkomen, waaronder de bedreigde Afrikaanse olifant, de krokodil en de reuzenpanda. Een teken des tijds? De laatste jaren neemt jachttoerisme, stroperij en illegale handel dramatisch toe. Reden genoeg voor deBuren en WWF om een debat te organiseren over deze ontwikkeling.
Door deBuren op 9 sep 2014
Nieuws
Politiek & samenleving

Het 3-jarige zoontje van een medewerker van deBuren kreeg onlangs bij zijn kindermenu in een Limburgse friettent een speelgoedpistool als presentje. Nu kan dat natuurlijk niet zoveel kwaad, al te krampachtig dergelijk speelgoed van je kleine weerhouden heeft vaak een averechts effect. Helaas bleek het pistooltje toch niet zo onschuldig. Kijkend door het vizier zie je, terwijl je de trekker overhaalt, een hele rits aan af te knallen (bedreigde) dieren voorbij komen, waaronder de Afrikaanse olifant, de krokodil en de reuzenpanda. Made in China! Het zal u vast niet verbazen dat werd besloten om het pistooltje met daarop de tekst ‘Happy Time’ toch maar niet aan de kleine te geven.

De laatste jaren neemt jachttoerisme, stroperij en illegale handel in (bedreigde) diersoorten dramatisch toe. Op social media circuleren er steeds meer foto’s van mensen die tijdens een plezierjacht in Afrika poseren met een door hen gedood dier. Jachttoerisme is in veel landen helaas wettelijk toegestaan, zelfs wanneer het gaat om jacht op bedreigde diersoorten. Stroperij en illegale handel in wilde dieren, daar kan gelukkig wel wat aan gedaan worden. Maar zijn de huidige maatregelen toereikend? Wat kunnen (Europese) overheden doen om deze ontwikkeling een halt toe te roepen?

Op maandag 22 september voert deBuren samen met WWF tijdens wereldneushoorndag een debat hierover met Dirk Draulans (bioloog, journalist en schrijver), Pol Meuleneire (diensthoofd GAD Douane Brussels Airport) Jaap Reijngoud (specialist op het gebied van milieucriminaliteit en het CITES-verdrag) en Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). Klik hier voor meer informatie en reservering.

Vertel het verder: