Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

De Qwerty & Azerty-literatuurquiz: diep denken met een drankje

Vorige week woensdag vond in de Brakke Grond in Amsterdam de Qwerty & Azerty Quiz plaats. De eerste prijs ging naar het team Dietsche Warande En Belfort! Proficiat! Jurylid Saskia Veen (VPRO) blikt terug.  Ook meedoen? Er is nog plaats voor twee teams in Antwerpen op 21 maart.
Door deBuren op 11 mrt 2014
Tekst
Literatuur & taal

Vorige week woensdag vond in de Brakke Grond in Amsterdam de Qwerty & Azerty Quiz plaats. De eerste prijs ging naar het team Dietsche Warande En Belfort! Proficiat! Jurylid Saskia Veen (VPRO) blikt terug.  Ook meedoen? Er is nog plaats voor twee teams in Antwerpen op 21 maart.



Jurylid Saskia Veen (VPRO) blikt terug:

‘Je hebt toch al wel gegeten, hè? Nee? Oei ...' Rennend kwam ik bij De Brakke Grond aan, met grote ernst werd ik ontvangen, in een half uur werd ik gedrild over wat ik moest doen en in tien minuten moest ik mijn ‘snelle hap' (zo zou ik zelf een lamsburger niet noemen) verorberen. Jurylid zijn bij Qwerty & Azerty, de Grote Literaire Quiz der Lage Landen is voorwaar een serieuze taak.

De quiz bestond namelijk uit acht rondes van tien vragen, die na elke ronde snel doch secuur door de jury nagekeken moesten worden. Het is dus geen wonder dat ik niet alle stiltevullende praatjes van presentator Warre Borgmans heb meegekregen. Want kletsen, dat kon de acteur en juryvoorzitter Wim Brands, altijd voorzien van een duidelijke mening, is daar toevallig ook erg goed in. ‘Bob Dylan, de Nobelprijs voor de Literatuur? Belachelijk. Zonder muziek klinkt het nergens naar. Muziek is muziek!'

Ik ga vaker naar literaire pubquizzen, maar dit was andere koek. Niets werd aan het toeval overgelaten door de organisatie. Op elk tafeltje stond keurig een naambordje en een bakje pinda's. De zaal was gevuld met liefhebbers maar ook met mensen met wie ik de strijd niet aan zou durven gaan: ik noem bijvoorbeeld twee winnaars van het Groot Dictee der Nederlandse taal, een docent Nederlands, een literatuurwetenschapper en twee schrijvers. En die laatste vier zaten nog bij een literair tijdschrift ook. Niet zo gek dus dat het DW B-team de quiz won.

Het was leuk om aan de jurytafel na elke vraag al die moeilijke gezichten te zien in de zaal: de concurrentie was groot en de vragen waren bij vlagen erg moeilijk. Er stond natuurlijk ook wel wat op het spel. Naast de eer vielen er tassen vol met boeken te winnen. Gelukkig werd er ook genoeg gelachen, want Warre wees het publiek er zo'n zes keer op dat het ook belangrijk was dat er genoeg Duveltjes gedronken moesten worden (hij blijft een Vlaming).

Daar werd gehoor aan gegeven, en dat was maar goed ook. Als je namelijk vragen krijgt voorgeschoteld als ‘In het Frans-Vlaamse Hazebroek werden vooralsnog geen bekende schrijvers geboren. Maar welke vergeten auteur zag daar het levenslicht?', kun je wel een borrel gebruiken. Gelukkig waren wij juryleden zo lief om voorafgaand aan de quiz al één antwoord bekend te maken: dat was ‘nul'. Als je een vraag niet wist kon je dus altijd nog dat invullen.

 

Vertel het verder: