Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

IM Jan Hoet: hoe hij herdacht wil worden na zijn dood

'Al wie Jan Hoet ooit persoonlijk mocht ontmoeten, treurt vandaag,' concludeert Dorian van der Brempt in zijn IM voor Jan Hoet. Hoet was de allereerste gast in de reeks IM van deBuren en Vrijstaat O. te Oostende, hij nodigde curator Stef Van Bellingen uit om een In Memoriam voor te dragen en reageerde daarop in een gesprek met Anna Luyten. Bekijk de video (20') of herbeluister de hele geluidsopname hier.
Door Dorian van der Brempt op 27 feb 2014
Video
IM

‘Al wie Jan Hoet ooit persoonlijk mocht ontmoeten, treurt vandaag,' concludeert Dorian van der Brempt in zijn IM voor Jan Hoet. Hoet was de allereerste gast in de reeks IM van deBuren en Vrijstaat O. te Oostende, hij nodigde curator Stef Van Bellingen  uit om een In Memoriam voor te dragen en reageerde daarop in een gesprek met Anna Luyten.

IM is een prachtige, intieme reeks van deBuren en Vrijstaat O. waarin we reflecteren over nalatenschap en voortleven in de herinnering. Het resultaat is steeds een gesproken biografie van een indrukwekkend mens. Bekijk de video (20') of herbeluister de hele geluidsopname hier.

Dorian van der Brempt: 'In 1989 schreef ik met Mark van Dyck Monologen met Jan Hoet. Al wie Jan Hoet ooit persoonlijk mocht ontmoeten, treurt vandaag. Jan Hoet was geen paus maar een bezieler, een verleider en overtuiger. Een van zijn merkwaardigste tussenzinnetjes was: ‘versta je het'. Al wie het niet begreep had pech. Het was ook niet te begrijpen want je moest het kunnen voelen. Jan Hoet heeft duizenden Gentenaars, Vlamingen, Belgen, Duitsers en Chinezen kunnen overtuigen. Als ik aan hem terugdenk dan plaats ik hem altijd in een rijtje samen met John Cassavetes en Raymond Goethals. Kleine donkere mannen met prachtige ogen die zeggen hoe je de dingen moet begrijpen. Je begrijpt Jan Hoet niet, je gelooft hem.

Iedereen – bijna iedereen – hield van Jan Hoet. Niemand heeft meer mensen overtuigd dat kunst, en hedendaagse kunst in het bijzonder, belangrijk zijn voor onze geestelijke gezondheid. Met Chambres d'Amis maakt Jan Hoet waarschijnlijk de belangrijkste tentoonstelling van de twintigste eeuw. Als vandaag Gent de vriendelijkste, milieuvriendelijkste en kunstvriendelijkste stad van het land is, is dit vooral aan Jan Hoet te danken. Dank, Jan, voor jouw leven vol inspiratie. Als het wat minder goed gaat zullen we aan jou denken. Maak het niet te bont daarboven, maar maak een mooie tentoonstelling met die fantastische herinneringen aan jouw leven met kunst en met kunstenaars.'

Laatste zin uit Monologen met Jan Hoet:

Jan Hoet, moe zuchtend:

Kunst moet je zien,
praten helpt niet.

 

Vertel het verder: