Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Niet te missen bij de buren van deBuren!

Schrijvers en essayisten Stefan Hertmans en Paul Scheffer laten in hun nieuwe boeken de stem van hun grootvaders weerklinken. 'Oorlog en Terpentijn' brengt WO I tot leven via de verwerkte dagboeknotities van de frontsoldaat Urbain Martien. In 'Alles doet mee aan de werkelijkheid' speelt de dreiging van de jaren dertig voor de filosoof Herman Wolf. Een gesprek onder leiding van Yves Desmet (De Morgen) over schatplichtigheid, geheugen en verbeelding, en de eigen tijd als onderstroom.
Door deBuren op 5 nov 2013
Tekst
Literatuur & taal
citybooks

Stefan Hertmans © B. PraetSchrijvers en essayisten Stefan Hertmans en Paul Scheffer laten in hun nieuwe boeken de stem van hun grootvaders weerklinken. Oorlog en Terpentijn brengt WO I tot leven via de verwerkte dagboeknotities van de frontsoldaat Urbain Martien. In Alles doet mee aan de werkelijkheid speelt de dreiging van de jaren dertig voor de filosoof Herman Wolf. Een gesprek onder leiding van Yves Desmet (De Morgen) over schatplichtigheid, geheugen en verbeelding, en de eigen tijd als onderstroom.

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en gedichten. Werk van hem werd genomineerd voor onder meer de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de VSB Poëzieprijs. In 1995 ontving hij de driejaarlijkse prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Met Oorlog en Terpentijn voegt Hertmans een belangwekkend boek toe aan zijn oeuvre. Hij verhaalt het leven van zijn grootvader, getekend werd door armoedige kinderjaren, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven liefde.
Oorlog en Terpentijn vormt een aangrijpende zoektocht naar een leven dat samenviel met de tragiek van een eeuw en een postume poging dat leven alsnog een stem te geven.

Paul Scheffer (1954) was onder meer correspondent in Parijs en Warschau. Sinds 1990 schrijft hij voor NRC Handelsblad. Zijn artikelen verschijnen in tal van Europese dagbladen. In 2007 publiceerde hij de bestseller Het land van aankomst. Voor de VPRO-televisie maakte hij de series Wachten op de barbaren en Leven en Werken. Van 2003 tot 2011 doceerde hij aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is hij hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg.
In Alles doet mee aan de werkelijkheid schetst Scheffer het levensverhaal van zijn grootvader Herman Wolf, een bekende filosoof in de jaren twintig en dertig. Mede op basis van zijn niet eerder gepubliceerde correspondentie met Thomas Mann en Stefan Zweig wordt een aangrijpend beeld gegeven van een generatie die werd overvallen door de opkomst van Hitler. Herman Wolfs levensmotto zal worden: ‘Alles doet mee aan de werkelijkheid'. Hij verliest zich in de letteren en de wijsbegeerte, maar de buitenwereld dringt zich steeds meer op. Een ontroerend en rijk portret van de cultuurpessimist Herman Wolf, opgetekend door Paul Scheffer, die in de levenslange worsteling van zijn grootvader de vragen van onze tijd herkent.

Organisatie: Passa Porta, Uitgeverij De Bezige Bij

 

Vertel het verder: