Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Op het juiste spoor #2

Sinds deBuren en Ons Erfdeel een oproep plaatsten om weer een fatsoenlijke Vlaams-Nederlandse treinverbinding in te stellen, is er veel gebeurd. We hadden niet verwacht dat onze bescheiden vraag zou leiden tot Kamervragen! Deze maand: de tweede aflevering van recente treinverhalen. U kunt nog altijd insturen, we belonen iedere maand een winnaar met een boek en een droomreis. Hier leest u de inzending van Eric de Kuyper.
Door deBuren op 12 mrt 2013
Tekst
Politiek & samenleving

Sinds deBuren en Ons Erfdeel een oproep plaatsten om weer een fatsoenlijke Vlaams-Nederlandse treinverbinding in te stellen, is er veel gebeurd. We hadden niet verwacht dat onze bescheiden vraag zou leiden tot Kamervragen! Deze maand: de tweede aflevering van recente treinverhalen. U kunt nog altijd insturen, we belonen iedere maand een winnaar met een boek en een droomreis. Onderaan nog eens de oproep, eerst de inzending van Eric de Kuyper.

De discussie over de zogenaamde Amsterdammer irriteert me mateloos. In de eerste plaats omdat het in het verleden al één en al armoe troef was met die verbinding. In de tweede plaats omdat de discussie twintig jaar te laat komt. Dan ook nog omdat de consumentenorganisaties  ̶  zowel in België als in Nederland  ̶  deden alsof hun neus bloedde als je een klacht indiende. En omdat ik zonder de minste hoop de toekomst al voor mij zie ...
 
*
Ach, dat openbaar vervoer tussen Nederland en België is altijd al een ellende geweest.
Nostalgie over de zogenaamde 'Amsterdammer' kan ik moeilijk delen. Overigens, ik heb nooit van 'Amsterdammer' horen spreken totdat de 'evenementen' begonnen!
 
Ik heb twintig jaar in het oosten van Nederland gewoond. Om de zoveel weken  ̶  zeker twee a drie keer per maand  ̶  moest ik naar Brussel reizen. En terug natuurlijk. Dat traject neemt vanuit Nijmegen, over Roosendaal, anderhalf uur in beslag. Met tussenstops in Oss, ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Tilburg West, Etten-Leur, Breda, en ja, uiteindelijk Roosendaal. Daarbij: de trein komt al vanuit Zwolle, met evenveel stops!
 
De aansluiting in Roosendaal miste je zo goed als altijd. Totdat men er iets op gevonden had: het schema werd aangepast! In plaats van vijf minuten voor een overstap, hebben we nu vijfentwintig minuten de tijd om over te stappen. Wat de reis er natuurlijk niet korter op maakt.

Maar ... het is in de lengte of in de breedte! Met vijfentwintig minuten wachttijd in Roosendaal ben je zeker van je aansluiting naar Brussel. Met vijf minuten daarentegen loop je de kans om naar de volgende aansluitende trein te worden verwezen: een heel uur later dus!
 
Als die trein al niet vervalt! Dat gebeurde de laatste jaren geregeld. De verbinding Amsterdam-Brussel vervalt. Punt. Brussel-Amsterdam valt weg. Punt. Het zal wel iets te maken hebben met de statistieken, denk ik dan. Een trein die wegvalt is voor de statistieken niet hetzelfde als een trein die vertraging oploopt. Mooi meegenomen dus voor de stiptheidsoverzichten van NMBS en NS.
(Ik heb die informatie van de Deutsche Bahn  ̶  een andere kwelling overigens.)

*
Het charmante restaurantbuffet in Roosendaal  ̶  in het begin van de jaren negentig nog authentiek in jaren 40-stijl, maar daarna kitscherig gemoderniseerd  ̶  werd afgeschaft! Waar moet je nu heen?
Ooit was ik gestrand in Roosendaal op weg naar Brussel. Een uur  ̶  of meer?  ̶  wachttijd. Mooi de tijd voor een rustig ontbijt niet? Ik wilde de dag nu eenmaal niet in mineurstemming beginnen, omdat de NS mij voor de zoveelste keer aan mijn lot had overgelaten. In het station was een ontbijt onmogelijk. Dus dacht ik: ik ga mooi rustig naar het plein voor het station, waar twee viersterrenhotels zijn. Die bieden echter enkel ontbijt aan hun klanten!

*
Vroeger reisde ik graag eerste klas. Om twee, of eigenlijk drie redenen: de reis kreeg ik toen nog vergoed, het was er rustig (Tilburg heeft een universiteit, dus er reizen veel studenten tussen al die steden) én ik kon er roken in een lege coupé! Maar toen gebeurde het dat er geregeld tijdens het weekend bussen werden ingezet op het traject Nijmegen-Roosendaal. Vanwege de werken om die beruchte hogesnelheidstrein. Met je zware koffer station uit en weer in rennen... En maar hopen dat er in de bus een zitplaats is. Waarom zou ik nog een kaartje voor de eerste klas kopen als ik een deel van de reis in klasse x moet reizen?

Coördinatie tussen trein en bus, was er ook al niet. Eenmaal ben ik zelf bijna in een handgemeen beland met een conducteur. Hij wilde niet wachten op enkele reizigers uit de busaansluiting die het in het station van Den Bosch niet zo snel hadden kunnen redden als ikzelf.
 
Mooiste tafereel: tijdens een bar koude winter. Een eindeloos doch noodzakelijk oponthoud in Oss  ̶  of all places. Drommen reizigers die zich die dag (sneeuw, je weet wel: dat witte fenomeen dat treinreizen blokkeert). Natuurlijk weer 's ochtends vroeg. Rijen wachtenden voor het enige damestoilet. Wij mannen konden gelukkig rustig wildplassen op de plantsoenen van Oss.

*
Ik heb de nieuwe regeling nog niet durven uitproberen. Ik informeerde even op het net. Ik had de keuze: vanuit Nijmegen via Schiphol naar Brussel; via Rotterdam; via Maastricht en Luik of via die ellendige Roosendaal-Essen-Antwerpenverbinding, met een stop om de tien meter! Zelfs in 'Luchtbal', tot groot jolijt van de Hollandse medereizigers, die bij 'lucht' en 'bal' onfatsoenlijke associaties hebben.
 
Ik heb niet eens durven uitrekenen wat dat gesjouw me zal kosten.
 
Nu ja, ik heb kortingskaarten in België en Nederland. Maar wat zijn die nog waard, eigenlijk?
 
*
Het alternatief?
 
Zoals mijn vriend, die in Brussel werkt? Twee maal per week rijdt hij met de auto naar Brussel en retour. Hij rijdt uitsluitend na tien uur ‘s avonds. Hij doet er dan tweeënhalf uur over, in plaats van viereneenhalf uur met de trein  ̶  maar dan wel overdag, op voorwaarde dat de aansluitingen meevallen.
 
Helaas, ik ben geen nachtmens, en ik beschik enkel over een soort naaimachine op vier wielen, Suzuki geheten.

*
Natuurlijk gaat het voornamelijk om de verbinding tussen Amsterdam en Brussel. De reizigers vanuit het oosten van Nederland die naar Brussel wilden (of andersom) zijn nooit talrijk geweest.
 
Nu woon ik al meer dan tien jaar op een half uur rijden van Nijmegen, in de Niederrhein. Geen openbaar vervoer natuurlijk. Ik rijd met de auto naar Nijmegen en laat de auto daar in een straat staan. Op de terugweg pik ik de auto op en rijd rustig naar huis. Soms ben ik verplicht een taxi te nemen. Vanuit Nederland kost me dat 45 euro. Hetzelfde traject vanuit Duitsland: de helft van  de prijs!

Of ik dan niet via Düsseldorf of Keulen Brussel zou kunnen bereiken? Wat dacht je. Kleve-Düsseldorf doet er anderhalf uur over. En dan moet ik nog naar Keulen ...

Eric de Kuyper

 

OPROEP


deBuren en Ons Erfdeel betreuren het dat de reguliere treindienst tussen Nederland en Vlaanderen is afgeschaft en vragen de verantwoordelijke partijen om opnieuw een vlotte trein te laten rijden die ook Den Haag aandoet, met een betaalbaar en flexibel ticket dat op de dag zelf te koop is. Wij roepen iedereen op om deze vraag hardop te blijven stellen en hebben daarom een bijzondere actie bedacht.

Wat wilt u aan ons kwijt over deze kwestie? Reed u vaak met de Beneluxtrein (de 'Amsterdammer' of 'Brusselaar') en mist u die trein? Heeft u een creatieve oplossing voor het verdwijnen van deze trein? Gaat u nu met de auto in plaats van met de trein? Bent u al bezig met het opzetten van een carpoolnetwerk Vlaanderen-Nederland? Wat zijn uw ervaringen met de Fyra en wat zijn uw ervaringen met het huidige alternatief daarvoor? Voelt u zich gedupeerd en zo ja: waarom?

Laat het ons weten! Stuur een mail (zonder attachment) naar willem@deburen.eu en vermeld ook duidelijk uw volledige postadres. deBuren besteedt vanaf januari maandelijks online aandacht aan deze zaak en put daarvoor uit de inzendingen. Inzenders ontvangen, vanwege de verwachte toevloed, geen persoonlijk antwoord maar de winnaars worden uiteraard verwittigd.

Winnaars? Ja, lees hier.

Vertel het verder: