Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
'Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken' is een nieuwe vierdelige debatreeks over de spanning tussen het algemeen en het privébelang. Zij is de opvolgster van de LinksRechts debatten. Dat Dexia ons net nog maar eens 2,9 miljard euro heeft gekost, illustreert hoe brandend actueel het eerste thema blijft: moeten onze systeembanken nu publiek of privé zijn? Wat brengt de toekomst voor onze financiële sector?
De vier LinksRechts debatten die deBuren, DeWereldMorgen.be Toneelhuis samen organiseerden, deden smaken naar meer. De verslagen van die debatten, over de prijs van democratie, van cultuur, van arbeid en van solidariteit, zijn allemaal nog te vinden – klik hier
De rode draad voor de nieuwe debatreeks is de spanning tussen algemeen en privé belang, een spanning die altijd opnieuw de kop opsteekt in belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
Of het nu gaat om de vraag wie er zorgt voor onze kinderen of onze ouderen, hoe de publieke ruimte beheren van Oosterweel tot Brusselse Ring, wie garandeert een duurzame energievoorziening, betaalbaar wonen voor alle lagen van de bevolking, de beste gezondheidszorg voor iedereen, van wie zijn de snelwegen van de telecommunicatie, er zijn honderd en één goede redenen om meer klaarheid proberen te scheppen in de verhouding tussen het publieke en het private belang.
En dat gaan we doen in de nieuwe debatreeks ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’. Het eerste debat vertrekt vanuit de puinhoop die onze grootbanken hebben aangericht. De door hen veroorzaakte financiële crisis dompelde ons in een nog steeds aanslepende economische en sociale crisis, in het roven van de toekomst van onnoemelijk veel jongeren in vooral Spanje, Italië, Portugal en Griekenland in een race naar bezuinigingen waar maar geen einde aan komt en die door de hele samenleving worden gevoeld… behalve door degenen die al deze pijn hebben veroorzaakt. Want nadat de samenleving hen heeft moeten redden, dansen de financiële grootverdieners al lang weer op tafel en durven ze zelfs de staten de les spellen omdat die er financieel slecht voor staan – terwijl dat dus in grote mate hun schuld is.
Vandaar dat de vraag zich opnieuw, en bijna meer dan ooit, onstuimig opdringt: is geld niet te belangrijk om over te laten aan bankiers? Wie kan of wil zich herinneren dat banken vroeger veel meer aan de leiband werden gehouden? Misschien ook dat dit land naast privébanken ook heel wat overheidsbanken en coöperatieve banken telde? En dat we toen nooit moesten beleven dat banken failliet gingen en het redden ervan vele miljarden, zelfs tientallen miljarden,euro kostte. Dan is de vraag of onze systeembanken nu best publiek of privébezit zijn allerminst wereldvreemd.
Het is een sleutelvraag voor dit eerste 'Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken' debat over de toekomst van de financiële sector met als deelnemers econoom Koen Schoors (UGent & Itinera) en Pia Desmet (secretaris vakbond BBTK / ABVV), en Bernhard Ardaen (insider en auteur van het boek Tijdbom Dexia. De inside story) die reflecteert.
Ook deze nieuwe debatreeks is een initiatief van deBuren, DeWereldMorgen.be en Toneelhuis. Ze is de opvolger van de LinksRechts debatten waarvan alle opnames en verslagen nog te zien en te lezen zijn op DeWereldmorgen.be.
PRAKTISCH Debat op maandag 3 december 2012 om 20:00 Toneelhuis | Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen Gratis, reserveren aanbevolen – www.toneelhuis.be Dirk Barrez (DeWereldMorgen.be) leidt het debat en Christophe Callewaert (DeWereldMorgen.be) neemt de factchecking voor zijn rekening. Welkom door Dorian van der Brempt, directeur van deBuren. |
Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken! Debatteren over algemeen en privé belang
Een organisatie van deBuren – Toneelhuis – DeWereldMorgen.be
Deze debatten inviteren sprekers om hun analyses, inzichten en verhalen te brengen over essentiële maatschappelijke vraagstukken, en om die ook te argumenteren.
Geen boksmatch, wel een verdieping van het inhoudelijke gesprek over democratie, cultuur, solidariteit en arbeid.
Toch een debat. Omdat, hoe beleefd ook sprekers van gedachten wisselen, hun verhalen en hun antwoorden zullen grondig verschillen.
Deze tekst verscheen op 16.11.2012 op DeWereldMorgen.be