Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.

Crowdfunding: erop of eronder? Deel 3 (Wunderbaum en Raoul de Jong)

In samenwerking met de website voordekunst.nl volgen we in de aanloop naar de publieksavond rondom crowdfunding (10 april) een aantal makers die met alle macht het geld bij elkaar proberen te krijgen voor hun droomproject. We ontvingen deze week een treurig bericht van Eva van den Hove (Wunderbaum) en een hoopvol doch pragmatisch filmpje van Raoul de Jong. "Heal the world, make it a better place, give me your money!"
Door deBuren op 5 apr 2012
Tekst
Cultuurbeleid

De kunst- en cultuursector verkeert in een grote crisis. Terwijl de traditionele geldstromen in sneltempo opdrogen, is men naarstig op zoek naar alternatieve financieringsmodellen. Crowdfunding, waarbij de verwezenlijking van een project afhangt van de gulle giften van gelijkgestemden, wordt gezien als dé oplossing. In samenwerking met de website voordekunst.nl volgen we in de aanloop naar de publieksavond van aanstaande dinsdag de theatergroep Wunderbaum, auteur Raoul de Jong en documentairemaker Mik Maes.

 

"We zullen dus eindigen met niets. Helaas." - Eva van den Hove, Wunderbaum

We ontvingen deze week een treurig bericht in onze mailbox van Eva van den Hove, publieksmedewerker bij theatergroep Wunderbaum. Het is hen niet gelukt om de 7.600 euro die de vormgevers nodig hadden om het décor van 'Het spookhuis der geschiedenis' te bouwen bijeen te krijgen. In navolging van ons interview met Eva in begin maart, blikt zij terug op hun crowdfundingactie. 

"Vandaag is de een-na-laatste dag waarop we donaties kunnen ophalen voor ons spookhuis-project op Voordekunst. We hebben 1131€ toegezegd gekregen van 19 verschillende donateurs, maar dit is maar 14% van het vooropgestelde eindbedrag. Pas vanaf 80% krijg je de toegezegde donaties ook werkelijk, dus we zullen eindigen met niets. Helaas. Ik heb net een bericht gestuurd naar de 19 donateurs om ze hartelijk te bedanken en uit te nodigen voor de voorstellingen en bij deze eindigt ons Voordekunst-traject. We hebben gemerkt dat het toch moeilijker is dan we dachten. We hebben een redelijk breed netwerk van publiek en virtuele volgers, maar dat blijkt niet genoeg te zijn om ook daadwerkelijk aan donaties te komen. Zoals ik al eerder zei speelt het in dit geval in ons nadeel dat we al subsidie krijgen en dat men vermoedt dat het project op welke manier dan ook toch wel door zal gaan. En dat is ook zo, ook al hebben we nu een flink tekort op het decorbudget, de voorstelling gaat door. Daarom denk ik dat crowdfunding-platforms als Voordekunst minder geschikt zijn voor grote, relatief rijke of in elk geval gesubsidieerde instellingen, en dat beginnende groepen en makers hier veel meer aan hebben. Hoe groter de noodzaak bij jezelf is om dat geld te krijgen om je idee te realiseren, hoe beter je die noodzaak ook over kunt brengen bij je potentiële donateurs. En ik vind het ook terecht dat je als donateur meer sympathie hebt voor dat soort projecten."

- Eva van den Hove - Wunderbaum, publiekswerking en bureaumanagement

 

"Heal the world, make it a better place, give me your money!" - Raoul de Jong

Raoul de Jong is de afgelopen weken van zijn zonnige terras in Parijs afgeklommen om in Nederland volop aan het crowdfunding te slaan. Hij sprak deze week op de Ignite Amsterdam avond in Mediamatic, waar hij in vijf minuten zijn project moest schetsen. Hij koos ervoor om, naar aanleiding van zijn realisatie van vorige week, vooral in te gaan op de oorsprong van zijn musicalboek 'Aaall the stars in the sky'.

"Een filmpje van een korte presentatie over het musicalboek die ik vorige week woensdag gaf tijdens Ignite van Mediamatic in Amsterdam. Ik laat een aantal spreads zien uit het verhalende gedeelte van het boek en vertel over waarom ik dit boek wilde maken. Hoe het ontstond uit mijn reizen naar Afrika, New York en China, en de vier boeken die ik daarover schreef. Over wat ik met dit boek wil zeggen en waarom ik op zoek moest naar een nieuwe taal om dat te kunnen doen."

- Raoul de Jong

Vertel het verder: