Deze website wordt niet langer ondersteund in Internet Explorer. Update hier je browser voor een betere ervaring.
deBuren herdenkt Ramdas als scherp columist en fel polemist. Zijn essays blijven beschikbaar op de opiniepagina's van deBuren. Anil Ramdas schreef twee jaar (2009-2011) lang elke maand een column voor deBuren.
Op vraag van deBuren reflecteerde Anil Ramdas van augustus 2009 tot juli 2010 maandelijks op diversiteit, politiek en media op http://www.deburen.eu/nl/nieuws-opinie. Sinds augustus 2009 schreef Ramdas columns over raciale profilering, de kosten en baten van Geert Wilders en de fatale cultuurpolitiek van de PVV. Als alternatief voor Wilders stak hij Job Cohen in een goed gedocumenteerd vierdelig essay hoog de lucht in (1, 2, 3 en 4).
In het najaar van 2009 werd er in Nederland en Vlaanderen fel gediscussieerd over Anil Ramdas' column Het Culturele Drama en het vervolg daarop: White Trash is een mentaliteit (Ramdas' samenvatting van de polemiek in de vorm van een eenakter vindt u hier). Jaap Faber (Universiteit van Boekarest) schreef een terugblik op deze polemiek.
Na de installatie van het kabinet Rutte I, wijdde Ramdas regelmatig kritische columns aan dit kabinet (bijvoorbeeld Mark Rutte zelf en over het asielbeleid). En ook de 'rebellen van tegenwoordig' van GeenStijl werden aan zijn kritische blik onderworpen.
Maar ook frivoler onderwerpen passeerden de revue. Zo schreef hij over het gezellige van cultuur, Stevens Spielbergs speelfilm The Terminal en wijdde hij een driedelig essay (1, 2, 3) aan zuiverheid, etniciteit en liefde, naar aanleiding van André Hazes' popsong 'Een beetje verliefd'.
Lees ook zijn afscheidscolumn.
Anil Ramdas presenteerde het VPRO-programma ZOZ (zie ook: www.uitzendinggemist.nl). Eerder presenteerde hij voor dezelfde omroep het mediakritische programma Het Blauwe Licht. Hij was correspondent voor NRC Handelsblad. Onlangs verscheen zijn eerste roman Badal.