Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Geschreven door deBuren op 3 mei 2011

De lenteleestip van deBuren: haal de nieuwe publicatie Beste Buren van uitgeverij Luster in huis. Negen Belgische en negen Nederlandse auteurs schrijven over grote en kleine verschillen tussen Belgen en Nederlanders, over historische evoluties die het beeld van de buren bepalen en over hun eigen ervaringen.

Alle auteurs hebben een bijzondere band met het buurland omdat ze er zijn gaan wonen, werken of omdat ze er vaak vertoeven. Ze schrijven over bewondering en waardering maar ook over dagelijks onbegrip. Elke auteur durft ook zijn of haar twijfels over de band tussen Nederlanders en Belgen te benoemen en telkens blijkt dat het nadenken over de relatie met de buren dwingt tot reflectie over de eigen identiteit.

De tekst van Geert Buelens kunt u vanaf vandaag op onze website lezen en schaf de bundel aan als u ook de bijdragen wilt lezen van Benno Barnard, Thomas Blondeau, Hugo Camps, Wine Dierickx, Thé Lau, Dick Matena, Charlotte Mutsaers, Piet Piryns, Marc Reugebrink, Hanneke Siebelink, Oscar van den Boogaard, Chris Van Camp, Geert van Istendael, Joke van Leeuwen, David Van Reybrouck, Willem van Zadelhoff en Ivo Victoria!

deBuren geeft tien exemplaren weg van Beste Buren. De opdracht: schrijf via de reageerknop hieronder maximaal tien regels over uw ervaring met uw noorder- of zuiderburen. De tien interessantste, inzichtelijkste of... grappigste ervaringen worden beloond met een thuisgestuurde bundel. Inzenden kan tot en met 30 mei 2011. Succes!

€ 19,95, Uitgeverij Luster i.s.m. deBuren

Reacties

Roos Wiss

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Roos Wiss 03/05/11 (8 jaren geleden)

Een paar jaar geleden ging ik voor stage naar Peru. Daar ontmoette ik een dame uit België en we raakten aan de praat. We praatten vaker en werden bevriend. 8 maanden lang trokken we met elkaar op. Toen we beide terug waren in ons eigen land spraken we regelmatig ergens in Europa af. Wat er nooit aan ontbrak was bier en veel lol. Ze woont nu in Bolivia en ook daar heb ik haar opgezocht. Het leven kreeg echter een andere wending en we zijn niet langer bevriend. Toch moet ik nog altijd glimlachen als ik aan haar denk.

Luc Versavel

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Luc Versavel 04/05/11 (8 jaren geleden)

Jaren hebben we groepsreizen gemaakt met Nederlandse organisaties waarbij we vaak alleen als Belgen tussen nederlanders meereisden. Daar hebben we meestal heel mooie herinneringen aan. Heel grappig was het altijd als we hen erop wezen dat hun 'poepen' voor ons wel een heel andere betekenis heeft !

Els

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Els 04/05/11 (8 jaren geleden)

Ik woon vlak bij de Franse grens en ben helemaal gek op alle leuke rommelmarktes en boerenmarktjes in de kleine dorpjes in Noord-Frankrijk. Bij ons zijn rommelmarkten zoveel serieuzer en ernstiger! Daar gaat het er heel relaxed aan toe, verkopen de mensen de groenten uit hun tuin (zoals overheerlijke look en courgettes!) en hoeft het allemaal niet persé om geld te gaan. Ik kan het dan ook niet laten om te stoppen bij een lokale bakker die voor de gelegenheid ook een kraampje met brood en croissants heeft uitgestald.
Het is zo vlakbij maar toch een andere wereld. Ik ben gek op de sfeer :)

Bettie

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Bettie 04/05/11 (8 jaren geleden)

Ik vind vooral het taalgebruik zo verschillend en het fatsoen de meeste Belgen spreken keurig en gooien er niet te pas en onpas engelse woorden tussendoor en over het algemeen vind ik ze veel fatsoenlijker als de nederlanders

Lieven Dejager

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Lieven Dejager 04/05/11 (8 jaren geleden)

Jaren geleden liepen we met twee jonge kinderen door Amsterdam, op zoek naar een gelegenheid om iets te eten. Na enig vergelijken gingen we binnen in een restaurantje, waar we verwelkomd werden met een hartelijk "zo, daar zijn jullie dan toch!" (ongetwijfeld had men ons prijsvergelijkend onderzoek geobserveerd). Na een uitstekende maaltijd - weer een cliché ontkracht - en onze lege borden ziend, klonk het "nou, jullie hadden wel trek!" In Belgische oren klinkt dit grof, maar uit de mond van een vriendelijke Amsterdamse niet, al was het even wennen.

Bianca P

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Bianca P 04/05/11 (8 jaren geleden)

wij gaan altijd kamperen bij de Noorderburen,is steeds gezellig,altijd plezier verzekerd

Rein van Gisteren

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Rein van Gisteren 06/05/11 (8 jaren geleden)

Belgium.be
De naam van onze federale website is een actuele verlegenheidsoplossing voor iets dat al sinds de vijfde eeuw schijnt te bestaan: de Germaans-Romaanse taalgrens. Problemen los je soms op via een tussentaal. Ruim twee jaar woon ik nu in Belgium. Volgens de makelaar ‘op een boogscheut’ van de Ring en van de Franse taalgrens. Maar ook op wat ik dan maar even ‘op twee boogscheuten’ noem van de Brusselse taalgrens.

Hier, hier in dit fiere reepje Vlaanderen, sport ik, sport jij, sporten wij in het Nederlands. Dat zegt althans het permanente spandoek in onze dorpskern. En daar doe ik als import Gordelaar graag aan mee want dat Frans wil niet zo vlotten en de meeste Walen en Brusselaars passen zich niet aan. Ze hebben sinds kort zelfs een eigen randeditie van Le Soir, een ochtendkrant ontdekte ik dankzij mijn door Vlamingen gesubsidieerde (!) Franse les. Ben ik ingeburgerd nu ik ook een ‘zelfklever’ heb op mijn nummerplaat - zeg niet ‘kenteken’ - waarop een klimmende leeuw prijkt? Ze verstrekken hier alleen achternummerplaten. De ‘kopie’ hoort voorop en moet je zelf laten bijmaken bij de sleutelboer. Omslachtigheid bestaat nog bij veel instanties.

Wennen was het wel in Hoeilaart. Kassen heten hier in de Druivenstreek serres en tijdens de gym moet ik op het verschil tussen ‘lopen’ en ‘wandelen’ letten om in de pas te blijven. Een Vlaamse politica zei op tv 'terug vooruitgaan'. Dat betekent 'doorgaan'. 'Ik kan terug lopen' is niet terugkeren, maar ‘opnieuw kunnen lopen’, zoals na een revalidatie.

De stopcontacten in mijn huis bleken een aardingspin te hebben, maar niet al mijn stekkers een aardingsgat. De fietsventielen zijn hier anders en ik ben er nu gewend aan om ‘op het verkeerde perron’ op te stappen omdat de treinen in gans het land links rijden. Niet alleen om LPG te tanken hebben Hollanders een verloopnippel nodig, ook in allerlei andere opzichten moet je even ‘schakelen’. De waterhardheid druk je niet uit in Duitse maar in Franse graden. De ‘selfbank’ heeft AZERTY-toetsenborden, net als de laptops van mijn Vlaamse collega’s. Wie anders is geprogrammeerd, wordt daar soms razend van. Als in Vlaanderen de ‘voormiddag’ al lang voorbij is (dat is hier de ochtend) moet deze voor Nederlanders nog beginnen: vermeld bij afspraken dus altijd het uur. Tsja, en je moet ervan op de hoogte zijn dat het NAP hier TAW heet, want kom in Oostende niet met het Amsterdams peil aanzetten.

In de Duitstalige kantons staat er ‘Polizei’ op de wagens van de hermandad. Maar de publieke omroep, de Belgischer Rundfunk, wordt om onbegrijpelijke redenen van onze kabel geweerd. Dat is vast tegen de zin van de Duitstalige gemeenschapsregering, een van de vele regeringen die dit land rijk is.

De mitraillettes, de stoemp en de mosselen smaken hier best. Ook het fraaie geoproza blijft verrassen. Welriekende, Reet, de Geilroedestraat te Kampenhout, de Broekenhoek te Zwevegem en de Knutsegemstraat in Zottegem: ook om van te smullen.

Best wel raar: wat ze hier ‘het Europees alarmnummer’ noemen verbindt je niet met de EU, maar met de meldkamer van de lokale spoeddiensten. ‘Honderdentwaalf’ verbindt je eindeloos door. 'Als elke seconde telt’, dan bereik je brandweer en ambulance trouwens het vlugst met een vaste lijn via 100 en de politie via 101.

Tsja, wat viel me nog meer op? Ik zie uit naar 2019. Dan kunnen we herdenken dat het vierlandenpunt in 1919 een drielandenpunt werd dankzij de inlijving bij België van het zelfstandige smokkelaarsstaatje Neutraal Moresnet. Weinig landgenoten hebben daar weet van. Maar oude grenspalen bewijzen de levendige geschiedenis van de grens die ons verbindt!

Liselotte

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Liselotte 08/05/11 (8 jaren geleden)

Wanneer ik als Belgische Noorderburen tegen het lijf loop, gebeurt het regelmatig dat men zich met verbazing en onbegrip uitlaat over de variaties van het woordje 'amai' die de Vlaamse taal rijk is. Grappig was dat ik zelf nooit echt stil had gestaan bij de verschillende versies van dat woord, tot een 'bovenbuur' mij om duidelijkheid hierover vroeg. 'Wanneer gebruik je dat woord nou?!', moest ik dan (en ondertussen meermaals) beantwoorden. Waarop enkele aha-erlebnissen volgden en adopties van dat (blijkbaar) o-zo-Vlaamse woordje. Hoort u straks sporadisch boven Antwerpen een ‘amai’, weet dan: it’s spreading! ;-)

marie-claire

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door marie-claire 12/05/11 (8 jaren geleden)

Een hoop Vlamingen maken zich altijd vrolijk over de zgz. zuinigheid van de Nederlanders. Dat is een vooroordeel dat ik zeker wil ontkrachten. Ik ben een paar keer als enige Vlaminge meegereisd met Hollandse reisgroepen - en telkens is die reis en het gezelschap mij prima bevallen. Nederlanders zijn over het algemeen heel open en je kan met hen vanaf de eerste dag aangename gesprekken voeren. Vlamingen zijn op dat gebied toch wat gereserveerder en kijken in groep altijd eerst wat de kat uit de boom. Als Vlaminge wordt ik echt in de watten gelegd en heel warm door de groep onthaald, want ik ben toch wel "de exotische noot" voor de meeste Nederlanders.
En ja, de taal- en cultuurverschillen zorgen dan voor heel hilarische momenten.
Een aantal van die reisgenoten zijn nog altijd goede vrienden, waarvoor ik graag extra kilometers afleg om hen te bezoeken. Dan maken we er gewoonlijk een dagje of weekendje Nederland van. Of we spreken gezamenlijk af in Antwerpen - een stad die bij de Nederlanders ongelooflijk in trek is. De Nederlanders komen telkens met veel enthousiasme naar Vlaanderen. En er is nog altijd e-mail om contact te houden !
Van de Nederlanders heb ik steeds vriendelijkheid en vrijgevigheid ondervonden. Toen ik vorig jaar in Portugal op de eerste reisdag reeds bestolen werd (mijn hele vakantiebudget gepikt) - en ik daarvan behoorlijk in de put zat - heeft een Nederlands koppel mij spontaan geld voorgeschoten. Zij hebben mij zelfs het hele budget geleend, en mij de hele reis opgenomen in hun "gezin". Wij kenden elkaar op dat moment amper één uur, en ik was een totale vreemde voor die mensen : wie zou zoveel medegevoel (én geld) in deze tijd overhebben voor een wildvreemde ? Laat die Vlamingen daar maar eens "een poepje aan ruiken" !Van reisorganisatie of reisleidster kwam er geen adequate oplossing, maar dankzij deze twee mensen (Bas en Toni) heb ik nog een heel fijne en leuke reis gehad. Ik ben deze mensen enorm dankbaar, en om het met de woorden van Bas te zeggen : "dit was het begin van een vriendschap voor het leven". Een hele warme knuffel voor al mijn Nederlandse vrienden !

Dirk D.

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Dirk D. 17/05/11 (8 jaren geleden)

De Hollander laat zich verraden door de grote hoeveelheid cosmeticaproducten die hij op het gelaat placht aan te brengen alsook door zijn gezonde experimenteerdrift met gels die de onnatuurlijke balans van het blonde haar moet waarborgen. Wild geparfumeerd doorloopt de Hollander het stratenplan dat hem in de kortst mogelijke baan naar zijn bestemming leidt. De Hollandse vrouw onderscheidt zich van de man bij wijze van een voluptueus koppel borsten. Met de tong ver achterin de mond diept de Hollander een vreemd-
soortig klankstelsel op waarbij decibels veelal welig tieren.

Roser

re: Prijsvraag: win 'Beste buren'!

Door Roser 27/05/11 (8 jaren geleden)

Helaas ben ik nog niet zo vaak bij mijn zuiderburen op bezoek geweest (dat is zeker geen kwestie van niet willen!).Heb dus ook niet veel voorbeeldervaringen.Maar via de digitale weg ondervind ik wel dat mijn Vlaamse Facebookvrienden zeer attent zijn (met feliciteren of tips geven enzo).Heb mezelf nooit echt Hollandse gevoeld.Sinds een kleine 10 jaar ben ik dan ook meer op Vlaanderen gericht (via de media e.d.) En ik moet zeggen dat ik me daar goed bij ''thuis'' voel.Veel Nederlanders vinden dat apart .Ik hoop dan ook van harte eens voor langere tijd over de grens te komen.
Wat in het hart zit gaat er niet zomaar uit en mijn innerlijk compas zegt ''Ga maar ZUID''!

Gerelateerd

Archief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg onze RSS feeds of abonneer je op onze seizoensbrochure.