De rebellen van tegenwoordig

Geschreven door Anil Ramdas op 18 mei 2011

Op de opstandige leeftijd van vijftien hoorde ik voor het eerst over Paulo Freire, de Braziliaanse revolutionair die had aangetoond dat het kapitalisme ons, de bewoners van de derde wereld, opzettelijk dom hield. De kapitalisten brachten ons niet de woorden bij waarmee wij onze positie zouden kunnen analyseren en hun kwaadaardigheid konden doorzien. In plaats daarvan brachten ze ons bij dat wij onderontwikkeld waren, dat we nog een lange weg te gaan hadden en hen daarbij nodig zouden hebben. Wij kinderen van boeren en arbeiders zouden niet kunnen zonder hun kapitaal, hun technologie, hun hulp en steun.

Pedagogiek van de onderdrukten
, het beroemde boek van Freire, was nogal saai. Bovendien was ik niet de zoon van een arbeider of een boer, maar van een onderwijzer – die deel uitmaakte van het onderdrukkingssysteem, let wel! – maar ik geloofde deze romantische man met zijn bril en baard en lange haren blindelings.

De verworpenen der aarde van Frantz Fanon probeerde ik wel te lezen, maar ik kwam niet door het voorwoord heen dat Sartre voor Fanon’s boek had geschreven. Maar ik wist wat Fanon te zeggen had: dat kolonialisme gebaseerd was op racisme, en dat tegen de superioriteitswaan van het blanke ras maar één ding te doen was: de gewelddadige dekolonisatie.

Het vervelende was dat Suriname niet rechtstreeks werd bestuurd door blanke Hollanders, maar door creoolse en Hindoestaanse elites, die elkaars bloed konden drinken. Suriname was geen Algerije, waar Fanon zijn revolutionaire boek over schreef, en de blanken die wij tegenkwamen waren aardiger en zelfs linkser dan wij zelf. Mijn blanke leraar aardrijkskunde leerde me het kolonialisme begrijpen, maar hoe hij het ook probeerde, hij kon mij er maar niet van overtuigen dat we de blanken met geweld ons land moesten uitjagen.

Che Guevara was alleen maar een beeld, in mijn puberteit. Een krachtig beeld op een poster in mijn slaapkamer. In ieders slaapkamer. Er waren twee uitvoeringen: zwart-wit en zwart- rood. Ik had de rode. De man stond voor alles wat een rebel nodig had: moed, inzicht, doorzettingsvermogen en een zwarte baret.

Bij mij ontbraken moed en inzicht en doorzettingsvermogen, maar ik had wel een zwarte baret met een kleine ster erop geprikt en ik liet mijn haar groeien tot de schouders. Che stond voor bestrijding van de macht, het afzetten van het bestuur, in naam van het volk, de zwakken en onderdrukten. Wie in mijn jeugd niet in Che geloofde, was of een verrader, of een domoor.

Rebelsheid begrijp ik. Iedereen moet in een bepaalde fase van zijn leven rebels zijn. Dat het over gaat, wilde ik vroeger niet horen. Maar ook dat hoort bij de rebel, een zekere mate van hardhoofdigheid, warmbloedigheid, onbuigzaamheid. Dat maakt de rebel juist zo charmant. Maar wat is er met de hedendaagse rebellen gebeurd? In de eerste plaats zijn ze niet links, maar juist uiterst rechts. In de tweede plaats zijn ze niet gepassioneerd, maar cynisch. Zelfs sadistisch.

Vroeger stuurden wij boze stukjes naar kranten die ze nooit plaatsten. Nu begint iedere rebel een blog; een website is eenvoudig te beginnen. Het enige wat je tegenwoordig nodig schijnt te hebben is een honende toon. Overal grappen over maken. Niets en niemand serieus nemen. Nergens in geloven. Niets nastreven.

De rebellen van tegenwoordig zijn niet liberaal, maar libertair. Ze zijn niet losbandig, maar decadent. Ze zijn niet openhartig, maar lomp. Ze zijn puberaal op een onaangename manier: jongens die de meiden met hun brutaliteit aan het lachen hopen te krijgen. Ze shockeren om geen andere reden dan om te shockeren.

De rebellen van tegenwoordig zijn ook nog laf. Ze zijn alleen dapper onder een schuilnaam: Fleischbaum, Prof. Hoxha, Pritt Stift, Brusselmans, Starf*cker. Jongens met weinig ambities, over het algemeen laag ontwikkeld. De meesten hebben met moeite een HAVO-diploma behaald en soms een paar jaartjes verslagjes leren maken op hogescholen als Windesheim in Zwolle, waar de accreditatie van dreigt te worden ingetrokken wegens het verstrekken van diploma’s aan jongens die hun examens niet hadden behaald.

Veel talent hebben de rebellen van tegenwoordig ook al niet. Hun vuiligheid zou alleen grappig zijn, als we dachten dat ze beseften dat het om vuiligheid ging. Iemand is grappig, als die de morele grenzen kent, maar ze desondanks overtreedt. Wie de morele grenzen niet kent, maakt met zijn overtreding alleen zijn domheid duidelijk.

Het bewijs van hun domheid is te vinden in één opvallend gebrek: zelfspot. Spotten kunnen ze goed, maar het is altijd naar buiten gericht, het gaat altijd ten koste van anderen. Zelfkritiek en zelfreflectie is voor hen te hoog gegrepen.

Maar het allerergste van de rebellen van tegenwoordig is dat ze werken voor het Groot Kapitaal. GeenStijl bijvoorbeeld is onderdeel van de Telegraaf Media Groep, goed voor een winst van 400 miljoen euro in 2007.

De rebellen zijn al wat ouder geworden: toen ze tien jaar geleden begonnen, waren ze nog late tieners. Nu zijn ze in de dertig, een enkele keer al in de veertig, maar puberaal zijn ze gebleven. Het vervelende is: ze moeten wel. Ze worden ervoor betaald. Er is te veel geld mee gemoeid. Stel dat de auteurs van de brutale websites zouden besluiten iets anders te gaan doen. Stel dat de bloggers besloten niet iets vluchtigs te ondernemen. Stel dat ze nu eens niet de tactiek van hit-and-run zouden toepassen. Stel dat ze hun valse bravoure zouden willen laten varen, teneinde werkelijk na te denken om iets substantieels te presteren. Ze zouden worden ontslagen.

De rebellen van vandaag rebelleren om den brode. Het zijn geen bevrijders, maar slaven.


Anil Ramdas presenteert het VPRO-programma ZOZ (zie ook: www.uitzendinggemist.nl). Eerder presenteerde hij voor dezelfde omroep het mediakritische programma Het Blauwe Licht. Hij is correspondent voor NRC Handelsblad. In 2009 verscheen zijn boek Paramaribo, de vrolijkste stad in de jungle en in 2011 debuteerde hij als fictieschrijver met de roman Badal (De Bezige Bij). Anil Ramdas reflecteert op vraag van deBuren maandelijks op diversiteit, politiek en media op http://www.deburen.eu/nl/nieuws-opinie.

Lees ook: Het Culturele Drama en White Trash is een mentaliteit.

Reacties

Bert Brussen

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Bert Brussen 03/05/11 (8 jaren geleden)

Ramdas heeft gelijk: ik schrijf al jaren onder de schuilnaam Bert Brussen.

Groetjes,
Bert Brussen

Van Rossem

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Van Rossem 03/05/11 (8 jaren geleden)

Psssst, Ramdas. Die Bert Brussen heet eigenlijk Bart Brussel! Pak 'm!

FIRST

re: De rebellen van tegenwoordig

Door FIRST 03/05/11 (8 jaren geleden)

FIRST!

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Ik geef je groot gelijk. Die van geenstijl zijn koelies.

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Alle reaguurders daar zitten ook al onder van die stomme schuilnaampjes!

vraagstaart

re: De rebellen van tegenwoordig

Door vraagstaart 03/05/11 (8 jaren geleden)

Dom, vooringenomen en zuur. Inderdaad: een stukje van Ramdas.

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

"Het bewijs van hun domheid is te vinden in één opvallend gebrek: zelfspot. "
Ofwel meneer Anil is nog nooit, maar dan ook echt nóóit op Geenstijl geweest. Flikker toch lekker op, sukkel.

sanne

re: De rebellen van tegenwoordig

Door sanne 03/05/11 (8 jaren geleden)

Pfffff, kan die Ramdas met een terugkeer-premie niet op een boot richting Suriname, als autochtone Nederlander ben je bij voorbaat al een racist, slavenhandelaar, onderdrukker etc etc. Vermoeiend. Een totaal bevooroordeelde man met een enorm minderwaardigheidscomplex (natuurlijk de schuld van die racistische Nederlanders) Tegenwoordig alleen nog te zien op de met miljoenen subsidiegeld op de been gehouden mini-vara genaamd AT5 en heeeel laat op het eveneens totaal onbevooroordeelde VPRO.

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Als Anil een paar eeuwen geleden had geleefd zouden de Westerlingen hem niet eens als slaaf willen. De hele dag zo'n zeurmachine op je katoenveld, dat wil geen mens.

Hertog van Alva

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Hertog van Alva 03/05/11 (8 jaren geleden)

De auteur vergeet te alluderen aan de ongetwijfeld beneden gemiddelde lengte van de klabani van de Geenstijl redacteuren. Want dat is zo ongeveer wel het niveau van het proza dat hier als 'opinie' wordt verkocht.

HeelSimpel

re: De rebellen van tegenwoordig

Door HeelSimpel 03/05/11 (8 jaren geleden)

Dhr Ramdas kijk blijkbaar inderdaad nooit op GeenStijl, Hij zou er wat kunnen leren over humor en zelfspot...( dat laatste betekent dat je jezelf NIET zo serieus neemt...)

Sjoert Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Sjoert Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Goh, ik vind het eigenlijk best een goeie column. Een beetje zuur wel, maar ach. En dat zeg ik als fervent GeenStijl lezer.

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Sjoert maakt de naam Heitinga te schande.

Krachtmeester

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Krachtmeester 03/05/11 (8 jaren geleden)

Onder de streep zal Anil Ramdas:

- uw vragen niet inhoudelijk beantwoorden;
- u gelijkschakelen met elke andere willekeurige reaguurder;
- u bij voorkeur als 'rechts' afschilderen, ook als u 'links' of anderszins politiek of maatschappelijk georiënteerd bent;
- alles uit de kast halen om u in het morele verdachtenbankje te plaatsen;
- elke drogreden moeiteloos tot 'argument' promoveren;
- verantwoordelijkheid, ja zelfs schuld toekennen aan niet bestaande, want bewustzijnsloze entiteiten, zoals 'het internet', 'blogs' en 'de cultuur';
- voor de zoveelste keer aantonen zijn eigen tijd niet te begrijpen en geen enkele voeling meer te hebben met het moderne Nederland en haar vele verschillende en interessante bewoners;
- zijn diepe verlangen om terug te keren naar een overzichtelijke maatschappij met standsverschillen (zie ook: het kastenstelsel) op hinderlijk pedante wijze etaleren. U mag zelf raden tot welke indrukwekkende stand Heer Ramdas zich rekent;
- 'Groot Kapitaal' schrijven waar 'Grootkapitaal' - met maar één kapitaal geschreven dus - wordt bedoeld.

Maar verder nodig ik iedereen van harte uit om met Anil Ramdas in discussie te gaan hoor!
Zo, nou hou ik ermee op, want mijn avondcursus 'Zelfinzicht en Spiegelhumor' begint straks.
--------------------------------------------------------------------------------

Ubu Roi

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Ubu Roi 03/05/11 (8 jaren geleden)

Ramdas die klaagt over gebrek aan zelfspot, is zoiets als kameraad Dzjoegasjvili die klaagt over gebrek aan mensenrechten. Heeft Anil ooit de zure lucht bij de VARA of Joop opgesnoven?

Gelukkig wordt geestelijke spagaat waarin Ramdas zich bevindt steeds pijnlijker: de neo-koloniale wittemans suprematie als oorzaak van alle ellende in de wereld. Want ja, het genie Ramdas kan de Marxistische prutboekjes uit zijn jeugd niet loslaten. Stel je voor, met een voorwoord van de grootste fellow-traveller uit de vorige eeuw, de halfblinde (ook in politiek opzicht) Sartre, die geen enkele Roode revolutie vergat te bezingen. Inmiddels is zelfs de Bijbel actueler.

Sjoert Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Sjoert Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

@Wim Heitinga 03/05/11
Sorry broer. (wat was ik denkende)
Het is allemaal de schuld van links!

Zo beter?

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Veel beter. Nu nog wat dure woorden en commentaar op Anil's falende Nederlands en we hebben het er niet meer over.

Bernhard van Buine

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Bernhard van Buine 03/05/11 (8 jaren geleden)

WATTTTT????? TMG is eigenaar van GeenStijl ?!
Hr. Ramdas, topjournalist, hoe komt u aan deze scoop ?

Ik lees nooit meer iets van die rechtse, laaggeschoolde, gemene, laffe, moreel verloren KAPITALISTEN.

nou, na morgen, tenminste, ik wil toch nog 1 dagje kunnen lachen.

paost712

re: De rebellen van tegenwoordig

Door paost712 03/05/11 (8 jaren geleden)

{quote]Iemand is grappig, als die de morele grenzen kent, maar ze desondanks overtreedt. Wie de morele grenzen niet kent, maakt met zijn overtreding alleen zijn domheid duidelijk[/quote]

Wat zijn 'de morele grenzen' ?? Zijn dat de grenzen die Dhr. Ramdas opgesteld heeft, zijn dat de morele grenzen zoals ooit verwoord door JP Balkenende? Zijn die grenzen misschien democratisch tot norm verheven zijn?

Of is het zo dat als dhr. Ramdas een grap niet snapt, het dus geen humor is en er dus morele grenzen zijn overschreden?
Best wel zonde van je tijd op aarde als je bekrompen moet/wil leven.

Frank

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Frank 03/05/11 (8 jaren geleden)

Misschien snap ik het allemaal wel niet, maar ik proef in het stukje van Anil Ramdas het bekende linkse adagium 'Willst du nicht mein Bruder sein, so schlag ich dir den Schädel ein'. Alles wat niet links is, is meteen fout, ongeacht de boodschap.

De ECHTE Wim Heitinga

Wim Heitinga

Door De ECHTE Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Er post hier iemand onder mijn naam. Wil deze persoon hier onmiddelijk mee stoppen?? IK ben de echte Wim Heitinga! Verificatie code: 4hfu67K.

PS. wat ruikt het hier zuur trouwens...

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Die verificatiecode is nooit geaccepteerd door officiële GS kanalen, omdat IK al met ze afgesproken heb dat mijn IP voor altijd gelogged is als zijnde de echte Wim Heitinga! Scheer je weg!

Sylvia

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Sylvia 03/05/11 (8 jaren geleden)

Bovenstaande fascistoïde reacties onderschrijven Ramdas' betoog alleen maar! Nooit meer Auschwitz dus weg met geenstijl! Wist je dat Hitler ook alleen maar een Havo-diploma had? Dus!
Overigens als Anil zou overstappen van windows 3.11 op 95 dan zou hij een webbrowser kunnen installeren. Even googelen en je komt te weten dat Pritt eigenlijk Marck Burema is; oud Propria Cures-redacteur. Dat is ook een libertair-pornografisch-puberblaadje dus het is allemaal geen verrassing. Nooit meer Auschwitz dus! Oh sorry dat had ik al gezegd.

Truus Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Truus Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Wim, kom nou eindelijk eens een keer achter die pc vandaan. Het is tijd voor je pilletje.

Roelof

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Roelof 03/05/11 (8 jaren geleden)

GS heeft wel veel info, maar er is idd een bepaalde kern van waarheid als het gaat om zelfspot of bekritisering. Wanneer GS de discussie verliest, giet zij haarzelf in een waan van Noord Koreaanse gedachte, waarop je een ban toegeworpen krijgt. Atheïsme is niet zow.. pro vrijheid van meninsuiting, bij GS, alleen als het haar uitkomt.

Izaka

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Izaka 03/05/11 (8 jaren geleden)

Meneer Ramdas,

zou u alstublieft uw bronnen willen controleren voordat u ze belachelijk gaat maken, of probeert te maken?

Groetjes,
iemand die u een idioot vindt.

Adolf Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Adolf Heitinga 03/05/11 (8 jaren geleden)

Wim Heitinga's opa was fout in de oorlog. Daar heeft-ie het van en ik kan het weten want ik ben zijn vader. Zegt zijn moeder tenminste.

En wat is een Anal Ramdas?

Aaron

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Aaron 03/05/11 (8 jaren geleden)

Ik dacht dat Anil een belezen en wijs man was, ik zat er ver naast. Je gelijk proberen te behalen door groepen (Havisten en HBO'ers) te beledigen op een ordinaire toon waar de gemiddelde Wilders aanhanger nog een puntje aan kan zuigen. Anti-intellectuel, kortzichtig, barbaars proleten gedrag. En waar is de doctorstitel van deze geniale 'sociaal geograaf' overigens?

Zucht , altijd het zelfde liedje, anul als je nou aan het oefenen bent met je moralistische vingertje in de lucht, voor de spiegel, zorg dan dat je iets meer afstand houd, zodat je hem niet sloopt.
"Het enige wat je tegenwoordig nodig schijnt te hebben is een honende toon"
"Veel talent hebben de rebellen van tegenwoordig ook al niet."
Pot ketel zwart
'Het bewijs van hun domheid is te vinden in één opvallend gebrek' zelfreflectie.

Trusten anul

hertog van alva

pseudoniemen

Door hertog van alva 03/05/11 (8 jaren geleden)

Is het overigens niet hoog tijd dat dhr. Anil Ramdas ook zijn werkelijke naam onthult? Geen mens die toch gelooft dat hij echt zo heet? Veel gekker moet het toch niet worden.

Wim Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Wim Heitinga 04/05/11 (8 jaren geleden)

Zit ik goddomme een uurtje offline foto's van Osama te bewerken zijn die ongeletterde rechtse pubers van geenstijl mijn naam weer ten schande te maken.

Ik ben de echte Wim Heitinga
met verificatiecode Kt85P7RT

Je Suis Pie

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Je Suis Pie 04/05/11 (8 jaren geleden)

*Rinkelrinkelrinkel*

sytze vliegen

re: De rebellen van tegenwoordig

Door sytze vliegen 04/05/11 (8 jaren geleden)

Ik vind het een schande dat Anaal Ramdis de gehele redactie (oud medewerkers zoals mijn vrind Bert incluis) van Geenstijl zo ongegeneerd op de hak neemt. Ik vergelijk het maar met homohaat en zo voorts. Anaal Ramdis is een cryptofaxist!

Roelof

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Roelof 04/05/11 (8 jaren geleden)

Ik heb zo'n discussie met een Bisschop. Zo'n heavy dude van de Katholieke kerk. Hij is niet blank. Ik zie alle kritiek op blanke mensen als een syndrome. Ik heb h'm verteld dat alles wat blanke mensen doen, verkeerd is. 3 triljard $ aan ontwikkelingshulp en wat doen negerts. Ze zeggen het is fout, helemaal verkeer. Daardoor hebben negerts geen democratie, dat komt door de blanke. Negerts hebben geen eigen verantwoordelijkheid. Zijn verwende aardbewoners. Blanken mogen alles voor hun regelen. Slavernij komt nog steeds voor, niet hier. In de neger landen en spleetogen landen. Allemaal zwartjes die het doen. De blanke.. krijgt de schuld. Waarom? Makkelijk doelwit. Zo draait dah shit!

arend baftinokol

re: De rebellen van tegenwoordig

Door arend baftinokol 04/05/11 (8 jaren geleden)

sambal ramdas is een zuur mannetje wat zonder blikken of blozen hele bevolkingsgroepen openbar beledigt en stigmatizeer. fort!!! terug naar je heimat ongenode slaaf van joop.

Eit hink

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Eit hink 04/05/11 (8 jaren geleden)

Vroeger...was alles beter...

Ed Bree

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Ed Bree 04/05/11 (8 jaren geleden)

Prachtig stuk van mijnheer Anil Ramdas.
Vooral zijn analyse over Geen stijl en andere reaguurdersfora zijn vlijmscherp.
Het leuke van alles is dat zijn gelijk wordt bewezen door de toonzetting van de meeste reacties.

ristretto

re: De rebellen van tegenwoordig

Door ristretto 04/05/11 (8 jaren geleden)

Beste Anil,
Dertig jaar geleden zou dit stukje visionair zijn.
Tegenwoordig is het kortzichtig.
Er mist duidelijk iets van visie. Of er schort iets aan uw idealen.
Boudewijn bezong uw probleem ooit: "en ik heb ook nog wat oude idealen, goed van snit, hoewel ze uit de mode zijn..."

Hertog van Alva

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Hertog van Alva 04/05/11 (8 jaren geleden)

@ed bree: leg eens uit wat er zo vlijmscherp is aan zijn analyse. "U bent dom!" is dat vlijmscherp, of alleen leuk voor de eigen achterban? Ik heb zelf slechts 2 universitaire diploma's en slaag er - in tegenstelling tot de auteur - in om (als ik mijn best doe) zonder domme fouten te schrijven. Ik behoor dus waarschijnlijk niet tot de doelgroep van het artikel.

Tedje

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Tedje 04/05/11 (8 jaren geleden)

Beste Amil,

Het spijt me, maar je bent rijp voor omroep Max met je betoog over je lange haar, Che Guevara poster en revolutionair anti-kapitalisme.
Reuze interessant, ware het niet dat zo'n beetje iedereen van onze generatie lang haar en zo'n poster had en in de ban was van allerlei revolutionaire, anti-kapitalistische bewegingen. Overigens heeft het allemaal niet al te veel goeds opgeleverd, tenzij je bijvoorbeeld nog steeds gelooft dat Pol Pot niet een paar miljoen Cambodjanen heeft vermoord, dat Robert Mugabe een schatje is en dat het stoffige Cuba écht een heilstaat is.
Toen je ooit met Stephan Sanders voor de VPRO Het Blauwe Licht presenteerde vond ik je best een grappige en originele man.
Triest om te zien dat je nu tot een wat bejaard cliché-mannetje bent verworden met je gekanker op de nieuwe media, terwijl je zelfs nog 4 jaar jonger bent dan ik.
Ik word juist altijd reuze vrolijk van GeenStijl, ook van de reacties hier van de geenstijlreaguurders op jouw wel erg saaie column. Probeer je vastgeroeste mind eens te resetten, daar word je veel gelukkiger van

Theo

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Theo 04/05/11 (8 jaren geleden)

Anil klaagt dat anderen klagen.

HILARISCH!!!


Pot, ketel, zwart...
Ownee, nu ben ik racist want ik schrijf het woord zwart in een reactie op Anil.

DeJoop

re: De rebellen van tegenwoordig

Door DeJoop 04/05/11 (8 jaren geleden)

Ondertussen is GeenStijl wel het grootste en populairste weblog van Nederland, met een eigen(!) omroep. En subsidiespons Ramdas? Zit die niet alleen op die vage Salto omroep waar geen kip naar kijkt?

Streber

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Streber 04/05/11 (8 jaren geleden)

Samenvatting:
Eerst las ik een boek. Dat geloofde ik blindelings. Toen was er een ander boek. Dat heb ik niet gelezen (want te moeilijk), maar het was zeker de waarheid. Toen was er een andere man met een leuk petje. Die was ook betrouwbaar, want leuk petje!.

Nu is alles kut. moderne rebellen van nu hebben geld, en dan kun je geen idealen hebben. Ik ben veel beterderder want ik ben de enige met 'echte' idealen.

*sjees, hoezo krijgt deze man een podium?*

Ahasveros

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Ahasveros 04/05/11 (8 jaren geleden)

Beste Anil,

Daar waar gecorrumpeerde machthebbers die een door de tijdgeest volkomen achterhaalde ideologie aanhangen, daar zijn rebellen aanwezig.
Als de rebel van tegenwoordig van rechtse signatuur is, zegt dat alles over de ideologische kaliber van de huidige machthebber...

Dat deze rebellen zich van een schuilnaam bedienen is omdat het sinds 2002 erg gevaarlijk is om je al té openlijk af te zetten tegen het links intellectueel denken dat de boventoon voert in vrijwel alle segmenten van deze samenleving. Je wordt al gauw als 'fascist/racist' of erger: 'Minderwaardig Mens' weggezet met een wisse dood, doodsbedreiging of verbanning als gevolg...

Het valt me op dat je exact dezelfde taal gebruikt als de gecorrumpeerde machthebbers van 'voor 1968'! Ook zij spraken toen, net als u in het heden over lomp en onbezonnen laat-teenagers en decadent tuig bij wie maar heel gauw normen en waarden ingepompt moesten worden!
Verder ontbrak ook bij de machthebbers van toen, net als bij u in het heden enige vorm van zelfspot en/zelfreflectie.

Beste Anil, ik kan slechts besluiten met een citaat uit je column, maar dan enigszins aangepast aan dit nieuwe millennium:

Che stonden voor bestrijding van de macht, het afzetten van het bestuur, in naam van het volk, de zwakken en onderdrukten.
Che is al jaren dood, maar zijn aanhangers zijn al wat ouder geworden: Nu zijn ze achter in de vijftig, een enkele keer al in de zestig, maar ze zijn veranderd! Vanuit peperdure appartementen met magnifiek uitzicht over de grachtengordel, houden zij vast aan hun achterhaalde manier van denken én hun morele superioriteit. Een desastreuze combinatie.
Het vervelende is: ze moesten wel. Ze worden ervoor betaald. Er is te veel geld mee gemoeid. Subsidiegeld welteverstaan.
ZIJ zijn nl heden ten dage 'The Man' waartegen 'onbezonnen, lompe en decadente' rebelse figuren in opstand komen. Helaas schijnen ze dat maar NIET te beseffen.
Schamper wordt het volk dat hun zelfbenoemde
half-goddelijke status in twijfel durft te trekken dan ook weggehoond.
De proza van Dylan, (Times, they are changin'!) Dutschke en Reve zijn, na lichte aanpassing zo hier en daar, weer zo actueel als de neten.

Omdat ik NIET in Che geloof en zijn gedachtegoed zonder meer afwijs, en daardoor als verrader, domoor (of erger…) KAN worden gezien, gebruik ik een schuilnaam.

Vriendelijke groet,
Ahasveros
(Ahasveros is reaguuder op Geen Stijl sinds 2004)

Johnny Heitinga

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Johnny Heitinga 04/05/11 (8 jaren geleden)

De eerstvolgende die opnieuw mijn oom Wim beledigd krijgt een "penalty" tegen zijn analramdas...

Jan Smit

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Jan Smit 18/05/11 (8 jaren geleden)

Eindelijk iemand die getuigt van een volledig gebrek aan zelfkennis: "Bij mij ontbraken moed en inzicht en doorzettingsvermogen."

Freek

re: De rebellen van tegenwoordig

Door Freek 19/05/11 (8 jaren geleden)

Onze opiniemaker heeft het wel vaak over racisme geloof ik . Hij voelt zich als kleurling waarsch. achtergesteld en minderwaardig? En de superioriteitswaan van het blanke ras kan hij niet goed verdragen. Het gaat niet om ras (volgens mij is er maar 1 mensenras) maar om de cultuur. De westerse cultuur die geent is op de grieks/ romeinse en joodse cultuur, is wel degelijk superieur gebleken tot nu toe. Maar wees niet bang Anil ; het is nu de beurt aan de Chinese cultuur. De Hindoestaanse cultuur kun je vergeten.

Gerelateerd

Archief

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg onze RSS feeds of abonneer je op onze seizoensbrochure.